ΝΑΤΟ: Από την ουκρανική αεράμυνα η έκρηξη στην Πολωνία* «Παλιό S-300» βλέπουν οι Πολωνοί

FILE PHOTO: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ. EPA, FABIO FRUSTACI




Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε, μέσω δηλώσεων του ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η έκρηξη επί πολωνικού εδάφους στην Πολωνία, οφείλεται στην αεράμυνα της Ουκρανίας.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη για σκόπιμη επίθεση ή ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο που προκάλεσε την κατάσταση αυτή», δήλωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

«Θέλω να είμαι σαφής. Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας», τόνισε.

Διευκρίνισε δε ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει «καμία ένδειξη» που να επιτρέπει την απόδοση της θανατηφόρας έκρηξης στην Πολωνία «σε εσκεμμένη επίθεση» κατά της χώρας.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Cruise», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας .

Το συμβάν αποδεικνύει τους κινδύνους του πολέμου στη Ουκρανία, αλλά δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση που έχει κάνει η Συμμαχία για τον κίνδυνο απέναντι στα μέλη της, είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά των νατοϊκών συμμάχων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουν ετοιμότητα για την προμήθεια αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία. Χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει εντός της ημέρας με κύριο θέμα συζήτησης την αντιαεροπορική άμυνα.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο Πολωνός Πρόεδρος δήλωνε ότι η έκρηξη στο πολωνικό χωριό προκλήθηκε πιθανότατα από S-300.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, ήταν ένας πύραυλος S-300 που κατασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση, ένας παλιός πύραυλος και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά», είπε ο Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανό να εκτοξεύτηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα».

Νωρλίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε μεν ότι η χώρα του  συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής.

Τις δηλώσεις έκανε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στη διάρκεια συνέντευξης  Τύπου την επομένη της πτώσης του πυραύλου στην νοτιοανατολική Πολωνία.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία «συμφώνησαν» επίσης ότι ο πύραυλος ήταν μέρος της ουκρανικής αεράμυνας που προσπαθούσε να αποκρούσει μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία.

Σημειωτέον ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είχε βάλει στόχο πουθενά εντός 35 χιλιομέτρων (22 μίλια) από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – ο οποίος είχε προηγουμένως πει ότι η ιδέα πως  ο πύραυλος προερχόταν από τη Ρωσία ήταν απίθανη – είπε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος ήταν η αεράμυνα της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, AΠΕ – ΜΠΕ

S-300 δείχνουν τα θραύσματα της έκρηξης στην Πολωνία: Τρεις ειδικοί μιλούν στo ΒΒC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: