Ναυάγιο με ευθύνη Πρίστινας στις συνομιλίες Σερβίας – Κοσόβου για το θέμα των πινακίδων ΙΧ: Στα ύψη παραμένει η ένταση

Στιγμιότυπο από βίντεο




Η Σερβία και το Κόσοβο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο ζήτημα των πινακίδων, αφήνοντας αιχμές για την στάση που τήρησε η Πρίστινα. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι το έγγραφο που παρουσίασε στις δύο πλευρές το αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας ενώ το απέρριψε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου. Για υπαιτιότητα του Άλμπιν Κούρτι στην αποτυχία των συνομιλιών έκανε λόγο και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δήλωση του σε Σέρβους δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει απόψε, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, τον σερβικό λαό για τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο για τις πινακίδες που παρουσίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ διότι δεν συμπεριλαμβανόταν η πρότασή του να δεσμευτεί η Σερβία ότι θα επιδιώξει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι από αύριο το πρωί η αστυνομία στο Κόσοβο θα αρχίσει να επιβάλει πρόστιμο 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που δεν αντικατέστησαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με πινακίδες που εκδίδουν οι αρχές του Κοσόβου. Πρόκειται για περίπου 6.000 οχήματα, τα οποία κυκλοφορούν με σερβικές πινακίδες αποκλειστικά στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει λόγος για στρατιωτική κινητοποίηση.

Οργή από τους Σέρβους του Κοσόβου

Οι Σέρβοι που ζουν στην Γκρατσάνιτσα στο νότιο Κόσοβο νιώθουν όμηροι των εξελίξεων και της διαμάχης Σερβίας-Κοσόβου. Από το 2008 αποδέχονται όλες τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση όμως πλέον νιώθουν ότι δεν μπορούν να προβούν σε άλλες υποχωρήσεις. Αρχικά ήταν το ζήτημα των ταυτοτήτων και μετά ήρθε και το επίμαχο θέμα με τις πινακίδες των αυτοκινήτων. Στην Γκρατσάνιτσα, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Πρίστινα, υπάρχει ένα αίσθημα οργής αλλά και απογοήτευσης μεταξύ των Σέρβων που είναι και η πλειονότητα των κατοίκων.

«Η πλειοψηφία των Σέρβων του Κοσόβου ζουν εδώ στα νότια. Το 2020 υποχρεώθηκαν να καταχωρήσουν εκ νέου τα αυτοκίνητά τους για να αναγράφεται η Δημοκρατία του Κοσόβου. Τότε οι αντιδράσεις δεν ήταν πολύ μεγάλες, ούτε από τη σερβική κυβέρνηση, ούτε από τη διεθνή κοινότητα, γιατί η προεκλογική περίοδος ήταν σε πλήρη εξέλιξη» μεταδίδει από το Κόσοβο η Αντιέλκα Κουπ.

«Νομίζω πως εμείς οι Σέρβοι του νότου δείχνουμε μία αδυναμία. Από τη μία δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε κάποιες επιθυμίες από την Πρίστινα που δεν μας αρέσουν και αυτό δείχνει πως συνεχίζεται η προσπάθεια ένταξης ή καλύτερα αφομοίωσης του πληθυσμού εδώ» λεέι ένας κάτοικο

«Ως ανεξάρτητη χώρα, το Κόσοβο δικαιούται να έχει απαιτήσεις από τους κατοίκους του» τονίζει ένας Κοσοβάρος Αλβανός.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην εγγράφονται αλλά πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουν το Κόσοβο ως κράτος, κάτι που είμαστε» λέει ένας άλλος Κοσοβάρος.

«Δεν υπάρχουν δύο είδη Σέρβων, όμως υπάρχουν δύο διαφορετικές πολιτικές για τους Σέρβους του Κοσόβου» λέει ένας Σέρβος.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ν. Πέλπας / euronews.com,  Ιωάννης Καράγιωργας  
Βελιγράδι, Σερβία

ΟΙ ΗΠΑ επείγονται για την επίλυση της έντασης Σερβίας -Κοσόβου: Επικοινωνία Μπλίνκεν με Βούτσιτς και Κούρτι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: