Επέστρεψε στη φυλακή ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας μετά τη σύντομη νοσηλεία του σε νοσοκομείο

Ecuadorian military guard the vicinity of the Naval hospital, where former Ecuadorian vice president Jorge Glas was staying in Guayaquil, Ecuador. EPA/Jonathan Miranda




Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας, που διακομίστηκε σε νοσοκομείο μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία μέσα στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο σε έφοδο που πυροδότησε πολιτική και διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δυο χώρες, μετήχθη χθες Τρίτη πίσω στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Γουαγιακίλ, ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).

Ο κ. Γκλας, 54 ετών, εισήχθη προχθές Δευτέρα στο ναυτικό νοσοκομείο της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), εξαιτίας «πιθανής» αδιαθεσίας του αφού αρνήθηκε να τραφεί για 24 ώρες έπειτα από τη φυλάκισή του μετά τη σύλληψη, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πρώην αντιπρόεδρος οδηγήθηκε εκ νέου στο «κέντρο στέρησης της ελευθερίας Γουάγιας αρ. 3», ανέφερε η SNAI μέσω WhatsApp.

Νωρίτερα, είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποίησε μέσω X πως «οι παράμετροι» της υγείας του ήταν «αποδεκτές» και «εντός των φυσιολογικών ορίων», οπότε μπορούσε να λάβει εξιτήριο.

Η πρώην υποψήφια για την προεδρία Λουίσα Γκονσάλες κατήγγειλε χθες πως ούτε η οικογένεια του πολιτικού, ούτε οι συνήγοροί του επιτράπηκε να τον δουν στο νοσοκομείο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος (2013-2018) και στενός συνεργάτης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων προοριζόμενων για την ανοικοδόμηση παραθαλάσσιων κοινοτήτων έπειτα από σεισμό το 2016, προσέφυγε τον Δεκέμβριο στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο.

Το Μεξικό ανακοίνωσε πρόσφατα πως του χορηγεί πολιτικό άσυλο, κάτι που η κυβέρνηση του Ισημερινού χαρακτήρισε παράνομο.

Η εισβολή των αστυνομικών στην πρεσβεία για τη σύλληψή του, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τις διπλωματικές εγκαταστάσεις, προκάλεσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και διεθνή κατακραυγή.

Δεν έγινε σεβαστό «το δικαίωμα του ασύλου», κατήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρώην πρόεδρος Κορέα, που απαίτησε «η διεθνής κοινότητα να ασκήσει κάθε απαραίτητη πολιτική και δικαστική πίεση, διότι δεν θα σταματήσει αυτό».

Το Μεξικό κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔ), ενώ απέσυρε όλο το διπλωματικό προσωπικό του από το Κίτο.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γουαγιακίλ, Ισημερινός

Στο στόχαστρο των Ρωσικών δυνάμεων άλλες δύο ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας: Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 14 drones της Μόσχας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: