Συνεχίζονται οι καταστροφές στην Αγιά Σοφιά: «Ξύνουν τους τοίχους και τρώνε τα επιχρίσματα ως ευλογία»

FILE PHOTO: Μουσουλμάνοι προσεύχονται στην Αγία Σοφία που ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί EPA, ERDEM SAHIN




Να κηρυχθεί η Αγιά Σοφιά μνημείο εν κινδύνω ζήτησε ο γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση του με την εκπρόσωπο του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Berta de Sancristóbal στην έδρα της, στο Παρίσι.

Η εκπρόσωπος του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Berta de Sancristóbal, ανέφερε ότι η UNESCO δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία παρακολουθούν από πολύ κοντά και διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη σύσκεψη του Οργανισμού το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα τεθούν.

 

«Η βέβηλη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν είναι μόνο προσβολή προς την ιστορική αλήθεια, συνιστά μια ευθεία απειλή για το μνημείο. Η Αγία Σοφία πρέπει να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω. Γι’ αυτό ακριβώς ενημέρωσα την εκπρόσωπο του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για τις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο, μετά τη μετατροπή του σε τζαμί και καταγγέλλονται πια ευθέως και από θεσμούς και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας».

Ο γ.γ. της ΔΣΟ κατά τη συνάντηση με την Berta de Sancristóbal υπογράμμισε ότι «πρόσφατα επισκέφτηκα την Αγία Σοφία και υπέστην πραγματικά σοκ. Ο νάρθηκας του ναού έχει μετατραπεί σε παπουτσοθήκη. Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ δείχνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η επτάμετρη βασιλική πύλη. Μουσουλμάνοι ξύνουν τους τοίχους και τρώνε τα επιχρίσματα ως… ευλογία. Τα μάρμαρα του δαπέδου καταστρέφονται. Ακόμη και εντός της Τουρκίας καταγράφονται αντιδράσεις όχι μόνο από αρχαιολόγους, αλλά και από ΜΜΕ μιας χώρας, η οποία βεβαίως δεν φημίζεται για την ελευθερία του Τύπου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρακόπουλος.

Γύρισαν στη Εθνική Πινακοθήκη οι κλεμμένοι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν: Το όραμα της νέας διευθύντριας Συραγώ Τσιάρα [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: