Όνειδος της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας οι κατάπτυστες επιστολές του Μασκ: Απολύει χωρίς κριτήρια, έτσι γιατί μπορεί [photos]

FILE PHOTO: Tesla-founder Elon Musk attends a discussion forum at the Offshore Northern Seas (ONS) Conference, in Stavanger, Norway. EPA, Carina Johansen




Μια νέα μαύρη σελίδα στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα έγραψε ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αυτή την εποχή. Τελικά, όπως είχε προαναγγείλλει και για να αποφύγει τις αντιδράσεις έκλεισε για 72 ώρες τα γραφεία της Twitter σε όλο τον κόσμο και απολύει με e-mail.

Ακόμη όμως και αυτή η διαδικασία που προσβάλλεται ήδη από τους εργαζόμενους με ομδαδικές αγωγές φέρνει το στίγμα μιας ανόητης αστοιχειοθέτητης απόφασης που δεν τεκμηριώνεται επαρκώς. Προφανώς, ο Έλον Μασκ, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πατναχού παρούσας μητέρας του, θεωρεί ότι η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να έχει καμία ηθική και καμία κοινωνική ευθύνη.

Πάντως στις ηλεκτρονικές επιστολές που απεστάλησαν στους περίπου 3.700 εργαζόμενους του Twitter τους ανακοινώνεται ότι  θα λαμβάνουν μισθό έως και τον Ιανουάριο.

Κι αυτό διότι ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ (Worker Adjustment and Retraining Notification Act – WARN Act) απαγορεύει στις μεγάλες εταιρείες να πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις χωρίς τουλάχιστον 60 ημέρες προειδοποίησης.

«Σε μια προσπάθεια να θέσουμε το Twitter σε μια υγιή πορεία, θα περάσουμε στη δύσκολη διαδικασία μείωσης του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μας την Παρασκευή», σημειώνεται στο εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζόμενους.

ΑΠΟΛΥΕΣΑI

Χαίρετε,

Όπως κοινοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, το Twitter πραγματοποιεί μείωση του εργατικού δυναμικού για να βοηθήσει στην εξυγείανση της εταιρείας. 

Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ποτέ εύκολες και με λύπη σας γράφουμε για να σας ενημερώσουμε ότι ο ρόλος σας στο Twitter έχει «επηρεαστεί». 

Σήμερα είναι η τελευταία σας εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία, ωστόσο, θα παραμείνετε εργαζόμενοι στο Twitter και θα λαμβάνετε αποζημιώσεις και παροχές μέχρι την 2α Φεβρουαρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα βρίσκεστε σε μια περίοδο «μη εργάσιμης ειδοποίησης» και η πρόσβασή σας στα συστήματα Twitter θα απενεργοποιηθεί. 

Αν και δεν αναμένεται να εργαστείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου ειδοποίησης μη εργασίας, εξακολουθείτε να απαιτείται να συμμορφώνεστε με όλες τις πολιτικές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του Εγχειριδίου Υπαλλήλων και του Κώδικα Δεοντολογίας.

Μέσα σε μια εβδομάδα, θα λάβετε λεπτομέρειες για την προσφορά απόλυσης, οικονομικούς πόρους που εκτείνονται πέρα ​​από την περίοδο μη εργάσιμης ειδοποίησης. 

Εκείνη τη στιγμή θα λάβετε επίσης μια Συμφωνία Διαχωρισμού και Αποδέσμευση Αξιώσεων και άλλες συναλλαγές…

ΕΙΣΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ

Χαίρετε,

Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης και για τη δέσμευσή σας στο σημαντικό έργο που κάνετε στο Twitter. Στέλνουμε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να επιβεβαιώσουμε ότι η απασχόλησή σας δεν επηρεάζεται από τη σημερινή μείωση του εργατικού δυναμικού.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ο Elon πέρασε χρόνο με αρκετούς υπαλλήλους, πελάτες, συνεργάτες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και χρήστες του Twitter. Ανυπομονεί να επικοινωνήσει σύντομα με όλους για το όραμά του για την εταιρεία. Γνωρίζουμε ότι πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες να μοιραστούμε την επόμενη εβδομάδα. 

Εν τω μεταξύ, σημειώστε ότι μέχρι τη Δευτέρα, το Birdhouse είναι προσωρινά εκτός σύνδεσης, τα κτίρια των γραφείων μας είναι προσωρινά κλειστά και κάθε πρόσβαση στο σήμα έχει ανασταλεί προσωρινά. Τα γραφεία θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

Σας ευχαριστούμε που συνεχίζετε να επιδεικνύετε σεβασμό για τους συναδέλφους που επηρεάστηκαν καθώς πλοηγούμαστε σε αυτές τις αλλαγές. Ως υπενθύμιση, αναμένουμε από εσάς να συνεχίσετε να συμμορφώνεστε με την αστυνομία της εταιρείας, αποφεύγοντας να συζητάτε εμπιστευτικές πληροφορίες της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Τύπο ή αλλού.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας για το συναρπαστικό μέλλον του Twitter.

Twitter 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, η εταιρεία φέρεται να έχει απολύσει το 85 τοις εκατό των εργαζομένων της στην Ινδία και το 90 τοις εκατό εκείνων στην Ασία.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, κάποιοι υπάλληλοι ενημερώθηκαν ότι αντί για Φεβρουάριο, θα απολυθούν επίσημα τον Ιανουάριο.

Μήνυση από τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι με την σειρά τους προχώρησαν σε μήνυση. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες αναρτούν φωτογραφίες στο twitter με το hashtag #oneteam.

“Καταθέσαμε τη μήνυση σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούμε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως δεν πρέπει να αποποιούνται των δικαιωμάτων τους και ότι έχουν μια οδό για να τα διεκδικήσουν”, ανάφερε η Σάνον Λις-Ριόρνταν, η δικηγόρος που υπέβαλε την καταγγελία.

 

Σημειώνεται ότι η ίδια είχε μηνύσει και την Tesla για παρόμοιες αξιώσεις τον Ιούνιο, όταν ο κολοσσός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Μασκ απέλυσε περίπου το 10% του εργατικού του δυναμικού.

Η Tesla είχε κερδίσει την εκδίκαση εκείνης της υπόθεσης, με δικαστική απόφαση που υποχρέωνε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους σε διαιτησία κεκλεισμένων των θυρών αντί σε ανοιχτό δικαστήριο.

Δείτε κάποιες από τις αναρτήσεις των υπαλλήλων που έμαθαν ότι απολύονται:

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: