“Ο νέος ψυχρός πόλεμος”: Ένα εξαιρετικό βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Βασίλη Κολλάρου από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Ο συγγραφεας Παναγιώτης Ρουμελιώτης με την βουλευτή Όλγα Κεφαλογιάννη. Φωτογραφία Εκδόσεις Λιβάνη




Απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που άπτονται της επικαιρότητας επιχειρεί να δώσει ο τόμος «Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος» που υπογράφουν οι Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Βασίλης Κολλάρος και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Τα ίδια ερωτήματα, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησαν και τους ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου που φιλοξενήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας:

Πόσο άλλαξε ο κόσμος την εποχή της πανδημίας και ποιες γεωπολιτικές αναταράξεις προκάλεσε; Ποιες είναι οι στρατηγικές ασφάλειας των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας; Ποιος ο ρόλος της ΕΕ στη νέα πραγματικότητα; Σηματοδοτεί η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση την επιστροφή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο;

Ποιες είναι οι γεωοικονομικές πτυχές αυτής της σύγκρουσης; Σε ποιον βαθμό επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία και πώς ορίζονται οι υβριδικές και οι ασύμμετρες πτυχές αυτών των νέων πολέμων;

Σε αυτήν τη σφαιρική όσο και πολυδιάστατη προβληματική κλήθηκαν να τοποθετηθούν, πέρα από τους συγγραφείς, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος και προλόγισε τον τόμο.

Ο ίδιος σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τομή και αφετηρία μιας νέας ιστορικής περιόδου». Από εκεί έπιασε το νήμα, η Ολγα Κεφαλογιάννη κάνοντας λόγο για μια «δυστοπική εικόνα» και για «συνέπειες που θα μας απασχολήσουν επί μακρόν».

Η ίδια χαρακτήρισε «αναθεωρητική δύναμη» τη Ρωσία για να σημειώσει πως το βιβλίο επισημαίνει πολύ σωστά την ανάγκη να επαναπροσδιορίσει η Δύση τον ρόλο της. «Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΕ αναζητά απεγνωσμένα τη θέση της» είπε.

«Οι συνθήκες επιβάλλουν την οικοδόμηση μιας κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας» τόνισε η κα Κεφαλογιάννη και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Η εθνική στρατηγική είναι επιλογή του έθνους. Η συμμετοχή στη Δύση επιβεβαιώνεται σε κάθε κρίσιμη καμπή» σημείωσε ακόμη η κα Κεφαλογιάννη, ενώ αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε πως η μόνη διαφορά που θα πρέπει να αναγνωρίζεται είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του παλιού και του νέου Ψυχρού Πολέμου καθώς ο πρώτος ήταν χαρακτηριστικό ενός διπολικού κόσμου, ενώ ο κόσμος μας σήμερα είναι πολυπολικός.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει πως είμαστε πιο Αμερικανοί και από το Τέξας» ανέφερε κατηγορώντας ακόμη τον πρωθυπουργό πως έδωσε στη χώρα τον ρόλο του «προκεχωρημένου φυλακίου, όρος που επανήλθε από τη δεκαετία του 1970».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ακόμη πως η χώρα «δεν μπορεί να περιμένει εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ» για να καταλήξει, αναφερόμενος στην έκδοση, πως «τα καλά βιβλία είναι αυτά που δημιουργούν έδαφος για συζήτηση» και να δώσει την σκυτάλη στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο «ένα πολύ τολμηρό βιβλίο σε μια εποχή συστημικών αλλαγών με διαφορετικά επίπεδα κρίσης».

«Το παλιό έχει πεθάνει αλλά το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμη» σημείωσε ο κ.Αρβανιτόπουλος περιγράφοντας έναν κόσμο μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων και διαιρέσεων όπου η πολιτική πόλωση γίνεται ολοένα και οξύτερη. «Η Δύση δεν κατόρθωσε να σταθεί στη σωστή πορεία της Ιστορίας σε ό,τι αφορά τη μετάβαση της Ρωσίας στη δημοκρατία και την ενσωμάτωσή της σε μια ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας» ανέφερε ακόμη.

«Κατάλαβα από τις τοποθετήσεις σας ότι διαβάσατε το βιβλίο» αστειεύτηκε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ευχαριστώντας τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους, τους εκδότες Ηλία και Γιώτα Λιβάνη, καθώς και τον Βασίλη Κολλάρο πριν προχωρήσει σε μια σχοινοτενή όσο και εμβριθή ανάλυση του γεωοικονομικού περιβάλλοντος, ενώ πιο ευσύνοπτος ήταν ο έτερος των συγγραφέων, ο οποίος επίσης ευχαρίστησε ομιλητές και κοινό.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.

  • ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Θα είναι η περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού το πεδίο «σύγκρουσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Σηματοδοτεί η Ρωσο – ουκρανική σύγκρουση την επιστροφή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις του σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο; Ποιοι είναι οι ασύμμετροι, υβριδικοί και νέοι πόλεμοι που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα;

Πόσο θα επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ενσωμάτωσή της στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την ισορροπία ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Ποιες είναι οι γεωοικονομικές πτυχές της πανδημίας και του Ρωσοουκρανικού πολέμου; Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από τα ζητήματα του πληθωρισμού, του δημόσιου χρέους, τις ανισότητες και την ίδια την αποπαγκοσμιοποίηση;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία δίνει ολοκληρωμένες και σαφείς απαντήσεις το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, και του Βασίλη Κολλάρου, Δρ. Διπλωματικής Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Πανδημία, Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, Γεωπολιτικό-οικονομικές αναταράξεις», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Λιβάνη, είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που αναλύει σε βάθος τα ζητήματα της πανδημίας και του Ρωσο – ουκρανικού πολέμου. Συνεπώς, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία και σπουδαιότητα του εγχειρήματος των δυο συγγραφέων. Ωστόσο, οι Ρουμελιώτης και Κολλάρος δεν στέκονται μόνο στα δυο αυτά γεγονότα με παγκόσμια εμβέλεια.
Αναλύουν, επίσης, με κάθε λεπτομέρεια τα ζητήματα των στρατηγικών ασφαλείας των ΗΠΑ – Κίνας – Ρωσίας, καθώς και την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ τους, όχι μόνο με όρους στρατιωτικούς.

Πραγματεύονται, επιπλέον, τις παγκόσμιες προσκλήσεις της μετά Covid-19 εποχής, όπως η κλιματική και ενεργειακή μετάβαση, οι δημογραφικές προκλήσεις, η μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα.

Προσεγγίζουν, ακόμη, τους γεωοικονομικούς συσχετισμούς ισχύος, ως προς τους κύριους πόλους του διεθνούς συστήματος όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η ΕΕ, αλλά και όσον αφορά γεωγραφικές ενότητες, όπως η Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία, η Βόρεια Αμερική, η Μέση Ανατολή κ.ά.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα, τα οποία αναδεικνύουν το εύρος και την ποιότητα της έρευνας των δυο συγγραφέων γύρω από την παγκόσμια γεωπολιτική και γεωοικονομική κατάσταση. Χωρίς αμφιβολία, το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Βασίλη Κολλάρου πρέπει να διαβαστεί, καθώς εκτός από τη δεδομένη πρωτοτυπία του για την ελληνική βιβλιογραφία, αποτελεί μια βίβλο των σημερινών διεθνοπολιτικών εξελίξεων, που οδηγούν τον κόσμο σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

  • Παναγιώτης Ρουµελιώτης

Οµότιµος καθηγητής ∆ιεθνούς Πολιτικής Οικονοµίας του Παντείου Πανεπιστηµίου, πρώην υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Εµπορίου, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ∆ιαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια, πρόεδρος στο Σύµφωνο Σταθερότητας για τον εκδηµοκρατισµό και τα ανθρώπινα δικαιώµατα στα Βαλκάνια του Συµβουλίου της Ευρώπης, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ∆ΝΤ και συγγραφέας.

  • Βασίλης Κολλάρος

Πτυχιούχος Ιστορίας του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος στις ∆ιεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές και διδάκτορας ∆ιπλωµατικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου.

Συγγραφέας των βιβλίων Η Μειονοτική Πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου 1898-1933 (Ίδρυµα της Βουλής των Ελλήνων και Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», 2022) και από κοινού µε τον Π. Ρουµελιώτη Από την Ελλάδα της Αλλαγής στην Ελλάδα της Παρακµής 1981-2021 (Εκδόσεις Λιβάνη, 2021).

Σελίδες: 560
Τιμή: € 20,00 (με ΦΠΑ)

Εάν επανέλθει στην εξουσία ο Νετανιάχου θα αλλάξει τις πολιτικές που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την κατοχική Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: