Κυκλοφορεί το νέο σημαντικό βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Βασίλη Κολλάρου από τις εκδόσεις Λιβάνη

Ο πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και πρώην υπουργός, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Βασίλη Κολλάρου με τίτλο “Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος, η Πανδημία, ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος  και οι γεωπολιτικο-οικονομικές αναταράξεις”.

Προλογίζει ο καθηγητής Κωνσταντiνος Αρβανιτoπουλος.

Τι περιέχει το βιβλίο;

Θα είναι η περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού το πεδίο «σύγκρουσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Σηματοδοτεί η Ρωσο – ουκρανική σύγκρουση την επιστροφή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις του σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο; Ποιοι είναι οι ασύμμετροι, υβριδικοί και νέοι πόλεμοι που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα;

Πόσο θα επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ενσωμάτωσή της στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την ισορροπία ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Ποιες είναι οι γεωοικονομικές πτυχές της πανδημίας και του Ρωσοουκρανικού πολέμου; Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από τα ζητήματα του πληθωρισμού, του δημόσιου χρέους, τις ανισότητες και την ίδια την αποπαγκοσμιοποίηση;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία δίνει ολοκληρωμένες και σαφείς απαντήσεις το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, και του Βασίλη Κολλάρου, Δρ. Διπλωματικής Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Πανδημία, Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, Γεωπολιτικό-οικονομικές αναταράξεις», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Λιβάνη, είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που αναλύει σε βάθος τα ζητήματα της πανδημίας και του Ρωσο – ουκρανικού πολέμου. Συνεπώς, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία και σπουδαιότητα του εγχειρήματος των δυο συγγραφέων.

Ωστόσο, οι Ρουμελιώτης και Κολλάρος δεν στέκονται μόνο στα δυο αυτά γεγονότα με παγκόσμια εμβέλεια.
Αναλύουν, επίσης, με κάθε λεπτομέρεια τα ζητήματα των στρατηγικών ασφαλείας των ΗΠΑ – Κίνας – Ρωσίας, καθώς και την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ τους, όχι μόνο με όρους στρατιωτικούς.

Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Βασίλη Κολλάρου με τίτλο “Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος, η Πανδημία, ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος  και οι γεωπολιτικο-οικονομικές αναταράξεις”.

Πραγματεύονται, επιπλέον, τις παγκόσμιες προσκλήσεις της μετά Covid-19 εποχής, όπως η κλιματική και ενεργειακή μετάβαση, οι δημογραφικές προκλήσεις, η μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα.

Προσεγγίζουν, ακόμη, τους γεωοικονομικούς συσχετισμούς ισχύος, ως προς τους κύριους πόλους του διεθνούς συστήματος όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η ΕΕ, αλλά και όσον αφορά γεωγραφικές ενότητες, όπως η Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία, η Βόρεια Αμερική, η Μέση Ανατολή κ.ά.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα, τα οποία αναδεικνύουν το εύρος και την ποιότητα της έρευνας των δυο συγγραφέων γύρω από την παγκόσμια γεωπολιτική και γεωοικονομική κατάσταση.

Χωρίς αμφιβολία, το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Βασίλη Κολλάρου πρέπει να διαβαστεί, καθώς εκτός από τη δεδομένη πρωτοτυπία του για την ελληνική βιβλιογραφία, αποτελεί μια βίβλο των σημερινών διεθνοπολιτικών εξελίξεων, που οδηγούν τον κόσμο σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Οι συγγραφείς:

Παναγιώτης Ρουµελιώτης Οµότιµος καθηγητής ∆ιεθνούς Πολιτικής Οικονοµίας του Παντείου Πανεπιστηµίου, πρώην υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Εµπορίου, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ∆ιαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια, πρόεδρος στο Σύµφωνο Σταθερότητας για τον εκδηµοκρατισµό και τα ανθρώπινα δικαιώµατα στα Βαλκάνια του Συµβουλίου της Ευρώπης, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ∆ΝΤ και συγγραφέας.

Βασίλης Κολλάρος Πτυχιούχος Ιστορίας του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος στις ∆ιεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές και διδάκτορας ∆ιπλωµατικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου. Συγγραφέας των βιβλίων Η Μειονοτική Πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου 1898-1933 (Ίδρυµα της Βουλής των Ελλήνων και Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», 2022) και από κοινού µε τον Π. Ρουµελιώτη Από την Ελλάδα της Αλλαγής στην Ελλάδα της Παρακµής 1981-2021 (Εκδόσεις Λιβάνη, 2021).

Σελίδες: 560
Τιμή: € 20,00 (με ΦΠΑ)

«Χώρα, σε Βλέπω»: Αριστουργήματα του ελληνικού σινεμά «ταξιδεύουν» στον κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: