Ο Μητροπολίτης Μόρφου θέλει να γίνει Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Σχέδιο να αλώσουν την Εκκλησία της Κύπρου ο Πούτιν και ο Κύριλλος

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος. Φωτογραφία μέσω της εφημερίδας Πολίτης




Επίσημα υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα είναι ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τον αριθμό των υποψηφίων που υποστηρίζουν τη Ρωσική Εκκλησία και βρίσκονται απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.

Εδώ και καιρό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κύριλλος βυσσοδομούν για να κερδίσουν με το μέρος τους την Εκκλησία της Κύπρου.

Την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Μόρφου ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, αναφέροντας μάλιστα πως ο ίδιος είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Νεόφυτο, μέσω της οποίας συμφώνησαν να αναλάβει ως επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Μητροπολίτη.

Κληθείς από το philenews και τη Νικολέττα Κουρούσιη να σχολιάσει πώς προέκυψε ο νέος του ρόλος, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς ανέφερε ότι γνωρίζονται εδώ και 40 χρόνια με τον Μητροπολίτη Μόρφου.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι ο Μητροπολίτης δεν ήθελε να ακουστεί η λέξη «εκλογές» όσο ζούσε ο Αρχιεπίσκοπος και ως εκ τούτου δεν ασχολείτο με το ζήτημα, εντούτοις πήρε την απόφαση σε μια σύσκεψη, λίγες μέρες μετά από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Μητροπολίτη για διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου, σημείωσε ότι «ξέρετε ότι είναι παγκοσμίως γνωστός ο Μητροπολίτης Μόρφου. Είναι μια παγκόσμια προσωπικότητα, αφού οι ομιλίες του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες, ενώ το κανάλι του στο youtube έχει ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια θεάσεις».

Κληθείς να σχολιάσει αν θεωρεί πως το γεγονός ότι κατεβαίνει ως υποψήφιος Πρόεδρος και παράλληλα ηγείται του επιτελείου του Μητροπολίτη Μόρφου δεν δημιουργεί κάποια σύγκρουση, ο κ. Πρωτοπαπάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφέροντος, ενώ τόνισε ότι κατά την άποψή του οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι πιο σημαντικές από τις Προεδρικές, γεγονός που δημιουργεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες δυνάμεις, όπως ΗΠΑ και Ρωσία».

«Εξαιτίας αυτού του λόγου αποφάσισα να αναλάβω και αυτό τον ρόλο», υποστήριξε στη συνέχεια. «Εξάλλου και οι δύο τασσόμαστε υπέρ του πλήρους διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας», συμπλήρωσε ακολούθως.

Καταληκτικά επεσήμανε ότι επί του παρόντος άρχισε να οργανώνεται το επιτελείο και να δημιουργούνται οι ομάδες στήριξης του Μητροπολίτη στις διάφορες πόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την είδηση γνωστοποίησε αρχικά ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς στο ραδιόφωνο του Πολίτη.

  • Μητροπολίτης Αθανάσιος: Αποδέχομαι τη στήριξη της Ομάδας

«Αποδέχομαι τη στήριξη της Ομάδας Υποστηρικτών», δήλωσε στο Philenews και τη Νικολέττα Κουρούσιη o Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, εκφράζοντας την επιθυμία του να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Επεσήμανε ότι «από τη στιγμή που η Ιερά Σύνοδος έκρινε ότι στις παρούσες αρχιεπισκοπικές εκλογές πρέπει να δηλώσουμε υποψηφιότητα όσοι ενδιαφερόμαστε, είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε».

Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα πνευματικής αγάπης και εξέφρασε την ευχή και επιθυμία να εκλεχθεί ο καταλληλότερος στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ενώ κληθείς να σχολιάσει ποιο είναι το όραμά του σε περίπτωση, που εκλεγεί στο ανώτατο εκκλησιαστικό αξίωμα, ανέφερε ότι «ανέκαθεν όραμα της εκκλησίας είναι να διακονήσει της σωτηρία του ανθρώπου».

Κληθείς ακόμη να σχολιάσει την χθεσινοβραδινή εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ομάδα Υποστηρικτών του, σημείωσε ότι παρευρέθησαν γνωστές προσωπικότητες του δημόσιου βίου, όπως ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο τέως πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Δρ Ανδρέας Αναγιωτός, ο διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Δρ Νικόλαος Ζάμπογλου, μέλη του διοικητικού προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι.

Εξάλλου, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα η Ομάδα Υποστηρικτών του, η απόφαση για υποστήριξη του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου λήφθηκε σε συγκέντρωση φίλων στην κατάμεστη Αίθουσα Διαλέξεων «Χρύσανθος Α’», στην οποία παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, με διαφορετικό επαγγελματικό υπόβαθρο και από κάθε γωνιά της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη της Ομάδας Υποστηρικτών, «η επί μισό περίπου αιώνα συνεχής εκκλησιαστική διακονία και εμπειρία του», αλλά «και η καθημερινή απευθείας επαφή με τους πιστούς, καθώς και τα βιώματα κοντά σε φωτισμένους Πατέρες και Γέροντες, αναδεικνύουν τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο ως τον πνευματικό φάρο και οδηγό για όλους μας».

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος έχει επιδείξει «αξιοθαύμαστο και πολυσχιδές κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο σε μία από τις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιφέρειες της Κύπρου»:

-καθοδηγώντας πνευματικά χιλιάδες πιστούς στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό

-εφαρμόζοντας με επιτυχία τη διοικητική αναδιάρθρωση και την οικονομική εξυγίανση της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού

-διευρύνοντας τις δυνατότητες και το έργο της τοπικής Εκκλησίας

-υποστηρίζοντας εμπράκτως και ποικιλοτρόπως τις ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας

-δίνοντας έμφαση στην καθοδήγηση και στην υποστήριξη της νεολαίας μας

-αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υλοποιώντας δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Επισημαίνεται ακόμη ότι σε μια εποχή όπου «ο διαχρονικός και ζωντανός λόγος και εμπειρία της Εκκλησίας, είναι η μόνη λύση και διέξοδος μπροστά στη συνθηματολογία και τα ψεύτικα λόγια της εποχής μας (…) ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δύναται να δώσει νέα ώθηση στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας μας, να αναζωογονήσει τον πνευματικό της λόγο και να εργαστεί κατά της φτώχειας, της εξαθλίωσης, των προβλημάτων της νεολαίας. Να αγωνιστεί υπέρ της προστασίας του θεσμού της οικογένειας, των ευάλωτων ομάδων, του περιβάλλοντος, αλλά και υπέρ της εθνικής επιβίωσης μας στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας.»

Καταληκτικά, η Ομάδα Στήριξης του Λεμεσού Αθανάσιου υπογραμμίζει ότι «η ανάδειξη του στην ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, θα σημάνει μία νέα εποχή για τα εκκλησιαστικά δρώμενα: μία εποχή αγάπης και προσφοράς προς τον άνθρωπο.

Αγάπης που εκδηλώνεται όχι ως ένα απλό συναίσθημα, αλλά ως ο ίδιος ο Θεάνθρωπος, αγκαλιάζοντας την Εκκλησία, τον Άνθρωπο, την Κτίση.

Αγάπης που εκφράζεται όχι μόνο λεκτικά, μέσα από λόγια και κηρύγματα, αλλά και έμπρακτα, με έργα και συνεχή διακονία.

Αγάπης που αντλεί δύναμη από τις μακραίωνες εκκλησιαστικές παραδόσεις μας και διαχέεται στη σύγχρονη κοινωνία, μεταλαμπαδεύοντας σε όλους αλλά πρωτίστως στα παιδιά και τους νέους μας την Αλήθεια του Ευαγγελίου».

Τελικά όλοι θα είναι υποψήφιοι για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Είναι κινούμενη άμμος η ψήφος των συνοδικών (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: