Τελικά όλοι θα είναι υποψήφιοι για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Είναι κινούμενη άμμος η ψήφος των συνοδικών (video)

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Φωτογραφίες Omega TV




Ξεκαθαρίζει το σκηνικό αυτή την εβδομάδα για την προεκλογική διαδικασία με φόντο την ανάδειξη του νέου προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στις 18 Δεκεμβρίου θα εκλεγεί από τις ψήφους του λαού το τριπρόσωπο το οποίο θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο που θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, μεταδίδει η Άντρη Θρασυβούλου στην ιστοσελίδα του καναλιού Omega.

Υπενθυμίζεται ότι αφού τροποποιήθηκε το καταστατικό της Εκκλησίας οι λαϊκοί θα κληθούν να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα υπάρχει σε ψηφοδέλτιο με το όνομα και τη φωτογραφία του.

Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα μέχρι στιγμής οκτώ είναι οι εν δυνάμει υποψήφιοι.

Ενδιάφερον έχουν εκδηλώσει οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Πάφου Γεώργιος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Ταμασού Ησαΐας, Μόρφου Νεόφυτος και ο επίσκοπος Χριστοφόρος.

Στη μάχη φαίνεται πως εισέρχεται και ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ο οποίος τη Δευτέρα με γραπτή του δήλωση αναφέρει πως:

«Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του ποιμνίου της Εκκλησίας, όχι ως τον πιο άξιο για τη διακονία αυτή, αλλά ως ένα Αρχιερέα, ο οποίος μέσα από το συνοδικό μας σύστημα και με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα των θέσεων, θα πορευθούμε με αγάπη και ειρήνη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, προς ωφέλεια της Εκκλησίας και του Τόπου μας και προς δόξαν Θεού».

  • «Η ψήφος των συνοδικών είναι κινούμενη άμμος»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος κλήθηκε να σχολιάσει το σενάριο που φέρει το όνομα του να περιλαμβάνεται στο τριπρόσωπο. Φυσικά η Ιερά Σύνοδος καλείται να αποφασίσει για το τριπρόσωπο. Απαντώντας χαρακτήρισε τη ψήφο των Συνοδικών σαν «κινούμενη άμμο ανάλογα με το ποιος θα είναι στο τριπρόσωπο».

«Πρέπει να δούμε πρώτα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Η δική μου προσπάθεια είναι να εισέλθει κανείς στο τριπρόσωπο. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και συνεννοήσεις μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μίλησε για τις ιεραρχικές θέσεις του αναφερόμενος στις προκλήσεις που εμπεριέχουν ακόμη και την αμφισβήτηση της θρησκείας.

«Οι κοινωνίες μας δίδουν αρκετές προκλήσεις. Μπορεί να υπάρχει ακόμη και η αμφισβήτηση οποιασδήποτε θρησκείας όχι μόνο του Χριστιανισμού», σημείωσε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα για τον Χριστιανισμό, την εκκλησία αλλά ιδιαίτερα για την Κύπρο μας «που ζούμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον με όλες τις γεωστρατηγικές που μας περιβάλλουν ασφυκτικά μάλιστα».

  • Θέσεις σε ζητήματα εθνικής καταγωγής και σεξουαλικό προσανατολισμό

Μάλιστα, κλήθηκε να καταθέσει τις θέσεις του και για τα ζητήματα εθνικής καταγωγής ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

«Η εκκλησία δεν πρέπει να απορρίψει. Ο ρόλος της είναι θεραπευτικός. Από την άλλη ο Μακαριώτατος ήταν άνθρωπος των έργων και αυτό ομολογείται και ακόμα με τους αντίθετους με τον ίδιο, δεδομένου όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών ένας Αρχιεπίσκοπος πρέπει να ενσκύψει πάνω σε αυτό το ζήτημα και να προσπαθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο να μπορέσουν οι ορθόδοξες εκκλησίες να συνεννοηθούν και να βρουν την ενότητα τους».

  • Γιατί επέμενε στην ημερομηνία που επιλέχθηκε

Σχετικά με το ρόλο του στην Ιερά Σύνοδο και την έντονη άποψη του να διεξαχθούν οι εκλογές πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο ίδιος εξήγησε πως ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο επέμενε σε κάτι τέτοιο ήταν για να μην συμπέσουν οι εκλογές με τις προεδρικές.

«Εάν γινόντουσαν μετά τις εορτές σημαίνει ότι θα φθάναμε να ακουμπήσουν οι εκλογές με τις προεδρικές που θα ήταν καταστροφικό για την Εκκλησία».

Τα φαβορί για τις κυπριακές αρχιεπισκοπικές εκλογές και το κλειδί για τον διάδοχο: Αισίως επτά οι υποψήφιοι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: