Ο φόβος επέστρεψε στην Πόλη: Ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την “τρομοκρατική” πράξη για να εισβάλει στη Συρία

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with Chancellor Olaf Scholz of Germany on the sidelines of the G20 Leaders’ Summit in Bali, Indonesia. Photo via Turkish Presidency




Η ανάλυση των πολιτικών συντακτών της  Zeit, Andrea Böhm και Simon Langemann, της ανταποκρίτριας στη Βηρυτό, Lea Frehse και της ανταποκρίτριας στην Κωνσταντινούπολη, Marion Sendker, αναφέρεται στη σύλληψη της γυναίκας που φέρεται να ήταν η δράστις της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφέρεται και στις πληροφορίες των τουρκικών Αρχών, που θέλουν την κατηγορούμενη να είναι κουρδικής καταγωγής από τη Βόρεια Συρία, και να έχει εκπαιδευτεί από το ΡΚΚ.

Στο άρθρο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι σαφές πώς η γυναίκα κατάφερε να περάσει τα επιτηρούμενα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, ενώ και η επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης δεν φέρει ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις του PKK, που πρωτίστως είχαν στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ η YPG ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει διαπράξει επιθέσεις στην Τουρκία.

Το βέβαιο είναι ότι ένα τέτοιο χτύπημα επαναφέρει τον φόβο και μαζί με αυτόν την ανάγκη για έναν προστάτη, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου παραπέμποντας στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία και υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις του ΡΚΚ το 2015, μετά τις βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες το ΑΚΡ δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία, ενώ το φιλοκουρδικό HDP συγκέντρωσε το εντυπωσιακό 13%.

Στο μεταξύ η κατάσταση ασφαλείας στην Τουρκία έχει βελτιωθεί και πλέον οι μάχες έχουν μεταφερθεί στο Ιράκ και τη Συρία: Στο μεν Βόρειο Ιράκ, σημειώνει το άρθρο, ο τουρκικός στρατός διατηρεί δεκάδες βάσεις, ενώ στη Βόρεια Συρία ο Erdogan επιδιώκει μια μόνιμη ζώνη ασφαλείας κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών, αλλά χρειάζεται για αυτό τη συναίνεση τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας.

Προτεραιότητα του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) είναι να αποσπάσει τη συναίνεση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), επισημαίνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι για την Άγκυρα θεωρείται μέχρι σήμερα προδοσία εκ μέρους των ΗΠΑ το ότι αποδέχτηκαν χωρίς ενστάσεις την αυτόνομη κουρδική περιοχή Ρογιάβα στη Βόρεια Συρία.

Το άρθρο αναλύει τη σημασία για τη Δύση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Βόρεια Συρία και ειδικότερα της YPG και υπενθυμίζει ότι εδώ και καιρό η Τουρκία έχει εξαπολύσει εκστρατεία σε βάρος μελών της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης, τόσο στη Β. Συρία όσο και στο Β. Ιράκ, όπου τουρκικά drones έχουν πλήξει όχι μόνο συγκεκριμένους στόχους, αλλά και αμάχους.

Πάντως, το ΝΑΤΟ σιωπά μέχρι στιγμής, καθώς χρειάζεται τον Τούρκο Πρόεδρο ως διαμεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Erdogan έχει ήδη εδώ και μήνες προαναγγείλει μία ακόμη μεγάλη επίθεση στη Βόρεια Συρία, και η πρόσφατη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα καλό πρόσχημα, σχολιάζει, τέλος, το δημοσίευμα.

Τίτλος: «Ο φόβος επέστρεψε»
Υπότιτλος: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στους Κούρδους. Θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ενέργεια αυτή για να εντείνει τη δράση του εναντίον των Κούρδων της Βόρειας Συρίας»

ΠΗΓΗ: Zeit 

Ο Πούτιν στηρίζει τον Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία: Οι αποκαλύψεις του Bekdil στο Gatestone Institute

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: