Ο Ερντογάν εναντίον του Ιμάμογλου: Η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει στην Τουρκία, και η μάχη είναι σκληρή

FILE PHOTO: Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. EPA, SEDAT SUNA




Αν ακούσει κανείς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάνα (Recep Tayyip Erdogan) να μιλά, έχει την εντύπωση ότι στην Τουρκία διεξάγεται μόνιμη προεκλογική εκστρατεία.

Έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η προεκλογική εκστρατεία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει και ότι η μάχη θα είναι σκληρή. Διότι οι εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2023, έχουν ως διακύβευμα το κατά πόσον θα καταψηφιστούν το AKP και ο Erdogan που κυβερνούν τη χώρα από το 2002.

Τα παράπανω αναφέρει στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με ανταπόκριση από την Άγκυρα, ο πολιτικός συντάκτης για θέματα της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής Rainer Hermann.

Σημειώνει, μεταξύ των άλλων:

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για τον Erdogan και το κόμμα του. Ναι μεν το προβάδισμα της αντιπολίτευσης περιορίζεται, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος επωφελείται από την παρουσία του στη διεθνή σκηνή, ωστόσο η συμμαχία του AKP με τον δεξιό εθνικιστικό του εταίρο MHP φαίνεται βάσει των ερευνών της κοινής γνώμης πως χάνει την πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Erdogan θα έχανε στον πρώτο γύρο από καθέναν από τους τέσσερις πιθανούς υποψηφίους της αντιπολίτευσης.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002, ο Erdogan δεν είχε καταφέρει να κατέβει ως υποψήφιος. Μια δικαστική απόφαση με πολιτικά κίνητρα είχε καταδικάσει τον πρώην Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης σε δέκα μήνες φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Μόνο όταν η απόφαση ακυρώθηκε το Μάρτιο του 2003, μπόρεσε ο Erdogan να εισέλθει στο Κοινοβούλιο και να γίνει Πρωθυπουργός.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η Δικαιοσύνη που ελέγχεται σήμερα από το ΑΚΡ έχει στραφεί κατά του δημοφιλούς Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem Imamoglu) από το αντιπολιτευόμενο CHP, ο οποίος προηγείται σαφώς του Erdogan στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές.

Την περασμένη Παρασκευή έλαβε χώρα ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης η τρίτη ακρόαση στη δίκη του, στην οποία κατηγορείται για προσβολή του επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο εισαγγελέας επανέλαβε την πρότασή του για επιβολή της μέγιστης ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών και ενός μηνός και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 14 Δεκεμβρίου. Πριν από τον Imamoglu, η επί χρόνια επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, η Canan Kaftancioglu, η οποία θεωρείται ως το πρόσωπο που «ανακάλυψε» τον Imamoglu, καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για 35 αναρτήσεις της στο Διαδίκτυο από το 2012 έως το 2017.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ετυμηγορία στις 12 Μαΐου 2022, αλλά μείωσε την ποινή φυλάκισης σε τέσσερα χρόνια και έντεκα μήνες. Τον Ιούνιο του 2022 η Kaftancioglu διαγράφηκε από το CHP με δικαστική απόφαση. Δεν χρειάστηκε να πάει στη φυλακή, αλλά δεν της επιτρέπεται να θέσει υποψηφιότητα το 2023.

Αυτό θέλει να το πετύχει η Δικαιοσύνη τώρα και με τον Imamoglu. Ο δικαστής Hüseyin Zengin, ο οποίος ήταν επικεφαλής του δικαστηρίου που δίκαζε την υπόθεση Imamoglu μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε ότι δέχθηκε πιέσεις να καταδικάσει τον πολιτικό της αντιπολίτευσης σε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια φυλάκιση, ποινή που επιφέρει αυτόματη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο ίδιος αντέτεινε ότι δεν προβλέπεται τέτοια τιμωρία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στη συνέχεια μετατέθηκε τιμωρητικά σε δικαστήριο στη Σαμψούντα, με το επιχείρημα ότι είχε διασυνδέσεις με το απαγορευμένο Κίνημα Gülen.

Η καταδίκη του Imamoglu έχει δύο πλεονεκτήματα για το ΑΚΡ: Θα ανακτήσει τη διοίκηση της Κωνσταντινούπολης ενόψει και της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ο Imamoglu θα αποκλειστεί από αντίπαλος του Erdogan στις προεδρικές εκλογές.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η αντιπολίτευση κινείται προς την κατεύθυνση της υποψηφιότητας του Imamoglu. Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν χωρίς τη στήριξη του φιλοκουρδικού HDP να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία με κοινό υποψήφιο για την προεδρία.

Οι πιθανότητες να είναι κοινός υποψήφιος ο ηγέτης του CHP Kemal Kilicdaroglu μειώνονται, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Από τους άλλους υποψηφίους, ο προερχόμενος από το CHP Δήμαρχος της Άγκυρας Mansur Yavas δεν έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, ενώ και η επικεφαλής του κόμματος Iyi, Meral Aksener, δεν θέλει να γίνει Πρόεδρος αλλά Πρωθυπουργός.

Ο Imamoglu άφησε να διαφανούν οι προθέσεις του στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα που ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, με τον Kilicdaroglu να προειδοποιεί το AKP ότι ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είναι «μεγάλο ψάρι».

Όμως ο Imamoglu θα πρέπει να βγει αλώβητος από τη δικαστική διαδικασία, στην οποία το βασικό ζήτημα είναι το κατά πόσον αποκάλεσε «ανόητο» τον επικεφαλής του Εκλογικού Συμβουλίου, πράξη που διώκεται ποινικά, ή τον Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu, πράξη που δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο Imamoglu είχε επικρίνει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την παύση εκλεγμένων Δημάρχων στην Τουρκία και το διορισμό Διοικητών από το τουρκικό κράτος. Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει τότε: «Ντροπή στον ανόητο που παραπονέθηκε για την Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο Imamoglu ρωτήθηκε σχετικά από την τηλεοπτική δημοσιογράφο Gülsah Ince και απάντησε: «Ανόητοι είναι αυτοί που ακύρωσαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019». Τότε ο Imamoglu είχε νικήσει τον υποψήφιο του AKP.

Οι εκλογές επαναλήφθηκαν και ο Imamoglu τις κέρδισε ακόμη πιο ξεκάθαρα. Ενώπιον του δικαστηρίου, η Ince δήλωσε ότι αντιλήφθηκε τη δήλωση του Imamoglu ως απάντηση στον Soylu. Ο νέος δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δηλώσεις αναφέρονταν στον Soylu. Μπορεί και αυτός να έχει μετατεθεί πριν από τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας στις 14 Δεκεμβρίου.

Τίτλος: «Erdogan εναντίον Imamoglu;»
Υπότιτλος: «Η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει στην Τουρκία. Και η μάχη είναι σκληρή»

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung – Rainer Hermann

Ο φόβος επέστρεψε στην Πόλη: Ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την “τρομοκρατική” πράξη για να εισβάλει στη Συρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: