Μονοπάτι προς τη θεοποίηση και όχι τρόπος διατήρησης του σώματος ήταν η μουμιοποίηση στην Αρχαία Αίγυπτο: Mία νέα θεωρία ανατρέπει τα δεδομένα

FILE PHOTO: Η σαρκοφάγος του βασιλιά Τουταγχαμών στην Αίγυπτο. EPA/KHALED ELFIQI




Εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη μουμιοποίηση ως τρόπο διατήρησης του σώματος μετά το θάνατο.

Ωστόσο, μια επερχόμενη έκθεση σε μουσείο δείχνει ότι αυτό δεν ίσχυε ποτέ, και αντίθετα η περίτεχνη τεχνική ταφής ήταν στην πραγματικότητα ένας τρόπος να οδηγηθεί ο νεκρός προς τη θεοποίηση.

Ερευνητές από το Μουσείο Μάντσεστερ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην Αγγλία αναδεικνύουν την κοινή παρανόηση στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την έκθεση με τίτλο “Χρυσές μούμιες της Αιγύπτου” που ανοίγει στις αρχές του επόμενου έτους.

Αυτή η νέα κατανόηση σχετικά με τον επιδιωκόμενο σκοπό της μουμιοποίησης ουσιαστικά ανατρέπει πολλά από όσα διδάσκονται στους μαθητές για τις μούμιες.

Όπως δήλωσε στο Live Science ο Campbell Price, επιμελητής του μουσείου για την Αίγυπτο και το Σουδάν:

Aκόμα και η λέξη για το θυμίαμα στην αρχαία Αιγυπτιακή γλώσσα ήταν «senetjer» και κυριολεκτικά σημαίνει «κάνω θεϊκό».

Όταν καίτε λιβάνι σε έναν ναό, αυτό είναι το κατάλληλο γιατί είναι ο οίκος ενός θεού και κάνει τον χώρο θεϊκό.

Αλλά και όταν χρησιμοποιείτε ρητίνες θυμιάματος στο σώμα, κάνετε το σώμα θεϊκό και το μετατρέπετε σε θεϊκό ον.

Δεν το συντηρείς απαραίτητα”.

Όπως και οι Αιγύπτιοι, έτσι και οι βικτοριανοί αιγυπτιολόγοι πίστευαν ότι οι νεκροί θα χρειάζονταν το σώμα τους στη μεταθανάτια ζωή, γεγονός που πρόσθεσε περισσότερη αξιοπιστία στην παρανόηση της μουμιοποίησης.

“Δεν βοήθησε το γεγονός ότι υπήρχε μια βιοϊατρική εμμονή που γεννήθηκε από τις βικτωριανές ιδέες για την ανάγκη του σώματός σας να είναι πλήρες στη μετά θάνατον ζωή”, δήλωσε ο Price.

“Αυτό περιελάμβανε την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων. Νομίζω ότι αυτό έχει στην πραγματικότητα ένα κάπως βαθύτερο νόημα… και ουσιαστικά έχει να κάνει με τη μετατροπή του σώματος σε θεϊκό άγαλμα επειδή ο νεκρός έχει μεταμορφωθεί”.

Οι αρχαιολόγοι συχνά βρίσκουν μούμιες τοποθετημένες με μια σαρκοφάγο που δείχνει το ομοίωμα του νεκρού.

“Στα αγγλικά, η μάσκα είναι κάτι που αποκρύπτει την ταυτότητά σας- ένα πορτρέτο αποκαλύπτει την ταυτότητα”, δήλωσε ο Price.

“Αυτά τα αντικείμενα, οι πίνακες και οι μάσκες δίνουν μια εξιδανικευμένη εικόνα της θεϊκής μορφής”.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το μουσείο θα εκθέσει μια σειρά από ταφικές μάσκες, προσωπογραφίες πάνελ και σαρκοφάγους που σχετίζονται με αρχαίες αιγυπτιακές ταφές, προσφέροντας περαιτέρω αποδείξεις για τις αρχικές προθέσεις της μουμιοποίησης.

Η έκθεση “Οι χρυσές μούμιες της Αιγύπτου” θα εκτεθεί στο Μουσείο του Μάντσεστερ από τις 18 Φεβρουαρίου 2023.

Το μουσείο έχει επίσης εκδώσει ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο γραμμένο από τον Price για να συνοδεύσει την επερχόμενη έκθεση.

ΠΗΓΗ: livescience.com

Ο Δανός περιηγητής του 19ου αιώνα που διέσωσε στη μνήμη το αρχαίο λιμάνι και την βυζαντινή οχύρωση της Θάσου

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: