Mauna Loa: Εξερράγη το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου στη Χαβάη * Μετά από 40 χρόνια [videos]

Φωτογραφία της έκρηξης του ηφαιστείου Mauna Loa στη Χαβάη την οποία τράβηξε κάτοικος της περιοχής. Photo via Twitter@NachistasNest




Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το Mauna Loa της Χαβάης, εκρήγνυται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια.

Έχει τεθεί σε ισχύ προειδοποίηση για τις στάχτες που εκτοξεύονται στην γύρω περιοχή, ενώ τα  συνεργεία έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

«Οι ροές λάβας περιορίζονται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν τις κατηφορικές κοινότητες», δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ωστόσο, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.

Το επίπεδο συναγερμού του ηφαιστείου έχει επίσης αναβαθμιστεί από “συμβουλευτικό” σε “προειδοποίηση” – την υψηλότερη ταξινόμηση.

Η τελευταία έκρηξη ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής στο Moku’āweoweo, την καλντέρα της κορυφής του ηφαιστείου. Οι καλντέρες είναι κοιλότητες που σχηματίζονται κάτω από την κορυφή στο τέλος μιας έκρηξης.

Ακολούθησε μια σειρά προειδοποιήσεων ότι μια έκρηξη ήταν πιθανή μετά από μια σειρά πρόσφατων σεισμών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα αναφερόμενων δονήσεων την Κυριακή.

«Με βάση τα γεγονότα του παρελθόντος, τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης Mauna Loa μπορεί να είναι πολύ δυναμικά και η θέση και η προέλαση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα», ανέφερε το USGS.

Εάν η έκρηξη προχωρήσει πέρα ​​από τα τείχη της καλντέρας κορυφής, οι ροές λάβας θα μπορούσαν να «κινηθούν γρήγορα προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Το Mauna Loa εξερράγη για τελευταία φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1984, στέλνοντας ροές λάβας σε απόσταση 8 χλμ από την πόλη Hilo.

 

Mε πληροφορίες από BBC

Τι σημαίνει το λευκό χαρτί που υψώνουν κατά χιλιάδες οι Κινέζοι διαδηλωτές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: