Λαός και κληρικοί στέκονται με σεβασμό και αγάπη μπροστά στο φέρετρο και προσκυνούν τη σορό του μακαριστού Χρυσόστομου

Εκατοντάδες λαϊκοί και κληρικοί υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Εκατοντάδες κόσμου προσήλθαν και σήμερα από νωρίς το πρωί, για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, καθώς και για να προσκυνήσουν τη σορό του, η οποία εκτίθεται από εχθές σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο πρώην Yπουργός Ιωνάς Νικολάου, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Πρέσβεις και Βουλευτές, εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων και της Αστυνομίας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεκάδες μαθητών, εκπαιδευτικών και απλοί πολίτες, ήταν ανάμεσα σε όσους υπέγραψαν σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων.

Εξάλλου, ουρές σχηματίστηκαν στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, όπου απλοί άνθρωποι, εκπρόσωποι εκκλησιών, αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες έφθασαν και σήμερα για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου.

Μετά το τέλος της υπογραφής του βιβλίου συλλυπητηρίων, η σορός του Αρχιεπισκόπου θα παραμείνει στον ναό μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, για προσκύνημα από το κοινό. Όσον αφορά την τέλεση της κηδείας το Σάββατο, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται μόνο μέχρι τις 11:30 π.μ. Ζητά, επίσης , όπως δεν γίνει κατάθεση στεφάνων από το κοινό.

  • «Έπασχε για το καλό της εκκλησίας και της Κύπρου»

Το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου θέλησαν να εκφράσουν και ιερομόναχοι από το Άγιο Όρος.

Μεταξύ τους, ο Ιερομόναχος Αντύπας από τη Μονή Ιβήρων στις Καρυές Αγίου Όρους, την οποία είχε επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ το 2018, ο οποίος μετέβη στην Κύπρο για να εκφράσει συλλυπητήρια και να παραστεί στην κηδεία που τελείται το Σάββατο.

Ανέφερε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε αφιερώσει ένα ασημένιο καντήλι στη Μονή, το οποίο βρίσκεται πάντα αναμμένο εκεί, μετά από παράκληση του Αρχιεπισκόπου, για την ελευθερία της Κύπρου. «Διανυκτέρευσε στο κελί μαζί μας και αυτό ήταν πολύ τιμητικό», είπε, σημειώνοντας ότι είχε συμβάλει οικονομικά και στην αποπεράτωση εργασιών.

«Έπασχε για το καλό της εκκλησίας και της Κύπρου», σημείωσε, λέγοντας ότι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους Αγιορείτες. «Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι αιωνία η μνήμη και να είναι άξιος όποιος τον διαδεχθεί, για να συνεχίσει το έργο της αποστολικής εκκλησίας της Κύπρου», κατέληξε.

  • Εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων του Αρχιεπισκόπου

Θρησκευτικοί ηγέτες αλλά και εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου βρέθηκαν την Παρασκευή στην Αρχιεπισκοπή για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και να προσκυνήσουν τη σορό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Σφέιρ και η αντιπροσωπεία του, όπως επίσης και ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Κύπρου, Χορέν Τογραματζιάν και η αντιπροσωπεία του, αφού προσκύνησαν τη σορό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, έψαλαν με τη σειρά ύμνους στη μνήμη του. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, όπου υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων. Το βιβλίο υπέγραψε επίσης ο εκπρόσωπος των Λατίνων στην Κύπρο.

Εκ μέρους της μουσουλμανικής κοινότητας στην Κύπρο, το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψε ο Ιμάμης του Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα, Σακίρ Αλεμντάρ.

Στο μήνυμά του σημείωσε ότι «ήταν μεγάλη τιμή και προνόμιο να εργαστούμε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ για σχεδόν 14 χρόνια» και έδωσε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Αρχιεπισκόπου, στην Εκκλησία της Κύπρου και σε ολόκληρο το ελληνορθόδοξο κόσμο.

  • Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Ζαχαρία Κουλία στην κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄

Συνεδρία ολομέλειας 10ης Νοεμβρίου 2022

Εκοιμήθη το πρωί της περασμένης Δευτέρας, σε ηλικία ογδόντα ενός ετών και μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, η μακρά διαδρομή του οποίου στην κεφαλή της Εκκλησίας της Κύπρου υπήρξε δυναμική και πολυσήμαντη.

Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στην Τάλα της Πάφου. Ο τραγικός και πρόωρος θάνατος του πατέρα του οδηγούν από νωρίς τα βήματά του στην Εκκλησία. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό, προσλαμβάνεται ως δόκιμος από τον Ηγούμενο της Μονής Αγίου Νεοφύτου. Αφού ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές, χειροτονείται διάκονος και αναλαμβάνει τη θέση του Εφόρου στο ιστορικό μοναστήρι της γενέτειράς του. Το 1968 μεταβαίνει για σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1972 εκλέγεται ομόφωνα Ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, αξίωμα στο οποίο ενθρονίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και το οποίο υπηρέτησε μέχρι και την εκλογή του στον Επισκοπικό Θρόνο της Μητροπόλεως Πάφου το 1978.

Μετά την τιμητική παύση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ και έπειτα από είκοσι οκτώ χρόνια αρχιερατείας, ο Πάφου Χρυσόστομος εκλέγεται το 2006 προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία αποτελεί μία από τις αρχαιότερες αυτοκέφαλες Εκκλησίες, το αυτοκέφαλο της οποίας κατοχυρώθηκε από την Τρίτη Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 π.Χ. με την παραχώρηση αυτοκρατορικών προνομίων στον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ έθεσε από την αρχή το στίγμα της διαδρομής του στην κεφαλή της Εκκλησίας της Κύπρου, με πρώτη προτεραιότητά του τη ριζική αναδιοργάνωσή της και την αλλαγή του καταστατικού της χάρτη με τη δημιουργία νέων αρχιερατικών θρόνων και την απονομή τιμητικών τίτλων επισκόπων και χωρεπισκόπων. Όραμά του ήταν η πληρέστερη λειτουργία της Εκκλησίας και η μετατροπή της Ιεράς Συνόδου σε πλήρη, με την ανασύσταση, μετά από 800 χρόνια, των παλαιών Επισκοπών που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222. Επιτεύχθηκε με αυτό τον τρόπο ξανά η πλήρης Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία μπορούσε πλέον να συγκαλέσει Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή άλλων Επισκόπων από άλλες Εκκλησίες.

Η ίδρυση Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου, το οποίο ανέλαβε τη μισθοδοσία των κληρικών, συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στα σημαντικά του κληροδοτήματα. Η ισορροπημένη δε διαχείριση της κρίσης του 2013 από τον Αρχιεπίσκοπο επέτρεψε στην Εκκλησία της Κύπρου και την Αρχιεπισκοπή ειδικότερα να συνεχίσει το σπουδαίο φιλανθρωπικό της έργο.

Πέρα από τις διοικητικές του αρετές, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος αφήνει πίσω του και σημαντική πνευματική παρακαταθήκη. Η ενίσχυση της ενότητας της Ορθοδοξίας με την ανοιχτή στήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ενίσχυση του διαθρησκευτικού διαλόγου σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η ίδρυση Θεολογικής Σχολής συνοψίζουν την πολύτιμη πνευματική προσφορά του.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ διακρινόταν για τον δυναμισμό του και το θάρρος της γνώμης του. Με το ίδιο θάρρος έκτισε γέφυρες διαλόγου και συνύπαρξης τόσο στους κόλπους της Εκκλησίας όσο και ανάμεσα στους πιστούς. Θρηνούμε σήμερα τον πνευματικό μας ηγέτη. Την ίδια στιγμή, μνημονεύουμε τον άνθρωπο.

Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του σώματος προς την οικογένεια και τους οικείους του, προς την Ιερά Σύνοδο και τη μεγάλη οικογένεια της Εκκλησίας της Κύπρου, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία του η μνήμη!

Υπήρξε σημαντικός μεταρρυθμιστής ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, έγραψε για τον Χρυσόστομο η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: