Καταδικάζουν, αλλά δεν βοηθούν τους Κούρδους: Οι τουρκικές επιθέσεις στη Συρία απείλησαν την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτών

FILE PHOTO: Damaged shelters at Maram camp for internally displaced people after shelling on camp in northwestern Idlib province, Syria. EPA, YAHYA NEMAH




Τα τουρκικά αεροπορικά χτυπήματα στη βόρεια Συρία απείλησαν την ασφάλεια του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο την πολυετή πρόοδο κατά του ισλαμικού κράτους, δήλωσε το Πεντάγωνο.

Με τα σχόλια αυτά, οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις τουρκικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, (κείμενο Phil Stewart & Idrees Ali).

«Τα πρόσφατα αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ το οποίο εργάζεται στη Συρία με τοπικούς συνεργάτες ώστε να πολεμήσει τον ISIS και να κρατήσει δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους του ISIS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Ταξίαρχος Pat Ryder υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της κατάστασης απειλεί την πρόοδο που έχει γίνει στην προσπάθεια καταπολέμησης του ισλαμικού κράτους στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην Τουρκία τις «θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά της».

«Η άμεση αποκλιμάκωση είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην αποστολή καταπολέμησης του ISIS και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού στην περιοχή», πρόσθεσε.

Στη Συρία βρίσκονται περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες, κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας, οι οποίοι συνεργάζονται με τις Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητών από το YPG.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία ήταν μόνο η αρχή και πως θα προβεί σε χερσαία επιχείρηση στον κατάλληλο χρόνο.

ΠΗΓΗ: Reuters, Phil Stewart & Idrees Ali – Turkish air strikes in Syria threatened safety of U.S. personnel -Pentagon

  • Οι Κούρδοι ετοιμάζονται για μια επικείμενη τουρκική χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου περί επικείμενης χερσαίας επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ο Κούρδος επικεφαλής των Δημοκρατικών Συριακών δυνάμεων Mazloum Abdi δήλωσε ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να αποκρούσει μια τουρκική επίθεση, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Ο Mazloum Abdi δήλωσε στο AP ότι η ομάδα του ετοιμάζεται για μια χερσαία τουρκική επίθεση από το 2019 και εκτιμά ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια τέτοια επίθεση. «Τουλάχιστον οι Τούρκοι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν περισσότερες περιοχές μας και θα υπάρξει μεγάλη μάχη. Αν η Τουρκία επιτεθεί σε οποιαδήποτε περιοχή, ο πόλεμος θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές…και όλοι θα ζημιωθούν».

Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε πως η Τουρκία οφείλει να δείξει αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Συρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πείσει τους Τούρκους εταίρους της να αποφύγουν την υπερβολική χρήση βίας σε συριακό έδαφος.

Ο Mazloum κάλεσε τη Μόσχα και τη Δαμασκό, καθώς και τις ΗΠΑ και όσους συνεργάζονται μαζί τους κατά του ISIS, να υιοθετήσουν μια πιο ισχυρή στάση έναντι της Τουρκίας προκειμένου να αποφευχθεί μια χερσαία επιχείρηση και να συνεχιστεί η προσπάθεια καταπολέμησης του ISIS.

ΠΗΓΗ: Associated Press – Erdogan vows Syria ground invasionKurds prepare response

Ο απόλυτος εξευτελισμός του Spiegel για τη “Μαρία” του Έβρου: Αμφιβολίες για το θάνατο του κοριτσιού, το περιοδικό κατέβασε από την ιστοσελίδα του τα 4 άρθρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: