Ο απόλυτος εξευτελισμός του Spiegel για τη “Μαρία” του Έβρου: Αμφιβολίες για το θάνατο του κοριτσιού, το περιοδικό κατέβασε από την ιστοσελίδα του τα 4 άρθρα

Φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 25 Ιουλίου 2022 το μεσημέρι στη νησίδα και την δημοσιοποίησε στο twitter ο δημοσιογράφος του Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης. Πηγή φωτογραφίας Baida (η κυρία δεξιά)




Το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL έχει πλέον κατεβάσει από την ιστοσελίδα του τέσσερα άρθρα για την υπόθεση (της “Μαρίας του Έβρου, η οποία βρήκε τον θάνατο δήθεν με ευθύνη της Ελλάδας).

Αντ’ αυτών, γράφει το FOCUS Online οι συντάκτες των άρθρων έχουν δημοσιεύσει μια δήλωση. Κάτω από τον τίτλο «Παγίδα θανάτου τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)» του αρχικού άρθρου της 19ης Αυγούστου 2022 αναφέρεται πλέον:

«Στη θέση αυτή υπήρχε δημοσίευμα σχετικά με την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ποταμό Έβρο, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας το καλοκαίρι του 2022. Στο μεταξύ υπάρχουν αμφιβολίες για την μέχρι τώρα καταγραφή των τότε συμβάντων. Για αυτό και έχουμε αποσύρει προσωρινά αρκετά δημοσιεύματα για αυτό το θέμα από την ιστοσελίδα μας. Θα επανεξετάσουμε τα δημοσιεύματά μας και θα αποφασίσουμε μετά την ολοκλήρωση των ερευνών μας αν τα κείμενα θα δημοσιευτούν εκ νέου, αν χρειαστεί, σε διορθωμένη και επικαιροποιημένη μορφή».

Το ρεπορτάζ του FOCUS Online αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα θεμάτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) Medieninsider, δεν υπάρχουν αμφιβολίες μόνο για τον θάνατο του κοριτσιού. Δεν είναι σαφές και το κατά πόσον το κορίτσι αυτό υπήρξε γενικά.

Σε ένα από τα επίμαχα άρθρα, ο δημοσιογράφος του SPIEGEL έγραφε σύμφωνα με το Medieninsider με κατηγορητικό τόνο: «Τώρα η Μαρία είναι νεκρή. Έχασε τη ζωή της στις αρχές Αυγούστου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επειδή οι ελληνικές Αρχές της αρνήθηκαν κάθε βοήθεια. Είχε μόλις γίνει πέντε ετών».

Σύμφωνα με το Medieninsider, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης εξέφρασε αμφιβολίες, τις οποίες γνωστοποίησε με επιστολή του τον Σεπτέμβριο και στον Αρχισυντάκτη του SPIEGELSteffen Klusmann.

Σύμφωνα με το Medieninsider, ο Μηταράκης κατηγόρησε το δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού περιοδικού από το Αμβούργο ότι αναπαρήγαγε από ΜΚΟ τις πληροφορίες για την υπόθεση χωρίς να τις φιλτράρει σχεδόν καθόλου. Και κυρίως υποστήριξε ότι «από τα γεγονότα και όλες τις φωτογραφικές αποδείξεις προκύπτει ότι δεν υπάρχει παιδί που να αγνοείται, πόσο μάλλον παιδί που να έχασε τη ζωή του».

Ο δημοσιογράφος του SPIEGELΓιώργος Χρηστίδης, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση στην Ελλάδα, εξέφρασε σύμφωνα με το Medieninsider τις αμφιβολίες του ήδη από τα τέλη Αυγούστου. Σε μία σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ανέφερε ότι είχε μιλήσει με τους γονείς και τα αδέρφια του κοριτσιού. 

«Σε αντίθεση με αυτό που κάνει η πολιτική σκηνή», δεν ήθελε να τους αμφισβητήσει. Την ύπαρξη του κοριτσιού του την είχαν επιβεβαιώσει και άλλα άτομα, επιπλέον είχαν δοθεί και ένορκες καταθέσεις στον Εισαγγελέα που πραγματοποιούσε τη σχετική έρευνα. Ο Χρηστίδης δεν θέλησε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν από το Medieninsider.

Στο SPIEGEL διεξάγεται πλέον εσωτερική έρευνα. Το Medieninsider γράφει ότι γίνεται προσπάθεια αναπαράστασης των γεγονότων. Όμως η διαλεύκανση της υπόθεσης αποδεικνύεται δύσκολη για διάφορους λόγους, προφανώς και επειδή το νησί είναι εν μέρει ελληνικό και εν μέρει τουρκικό. Δεν μπορεί να αποκλειστεί όμως και μια στοχευμένη εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον του δημοσιογράφου του SPIEGEL.

Ούτως ή άλλως, η υπόθεση είναι ευαίσθητη και δύσκολη για το SPIEGEL. Η αξιοπιστία του περιοδικού είχε πληγεί σοβαρά από το σκάνδαλο Relotius.

Επιπλέον, το περιοδικό είχε υποσχεθεί ότι θα λάβει μέτρα βελτίωσης του ελέγχου των άρθρων του μετά τα άρθρα του προβεβλημένου του συντάκτη Claas Relotius, τα οποία αποδείχθηκαν προϊόν φαντασίας. Και εκείνη την εποχή είχαν αποτύχει σημαντικοί μηχανισμοί εντός του περιοδικού για τον έλεγχο της αρθρογραφίας που αφορούσε τα Εξωτερικά Θέματα.

Εκπρόσωπος του SPIEGEL δεν απάντησε στο ερώτημα του Medieninsider σχετικά με το κατά πόσον ο ποιοτικός έλεγχος απέτυχε ξανά. Επανέλαβε απλώς όσα το SPIEGEL ανέφερε ήδη στην ιστοσελίδα του και τόνισε ότι ο Ερευνητής Διαμεσολαβητής συμμετέχει στους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Τίτλος: «Τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο Relotius: Αμφιβολίες για το θάνατο κοριτσιού-πρόσφυγα – Το SPIEGEL κατεβάζει από την ιστοσελίδα του άρθρα»

Υπότιτλος: «Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο Relotius, το SPIEGEL έχει ξανά πρόβλημα με κάποια άρθρα του. Υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον ανταποκρίνονται στην αλήθεια άρθρα του SPIEGEL από τον περασμένο Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα, τα άρθρα αφορούσαν ένα κορίτσι-πρόσφυγα που φέρεται να έχασε τη ζωή της σε νησί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας»

TAGESSPIEGEL

Τίτλος: «Αμφιβολίες για την εγκυρότητα: Το SPIEGEL κατεβάζει άρθρα από την ιστοσελίδα του»

Υπότιτλος: «Το ειδησεογραφικό περιοδικό αποσύρει δημοσιεύματα για την μοίρα προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η όλη διαχείριση θυμίζει την υπόθεση Relotius» 

Το ρεπορτάζ του συντάκτη θεμάτων ΜΜΕ Kurt Sagatz αναφέρει, μεταξύ άλλων: 

Η όλη διαχείριση ανασύρει μνήμες από την υπόθεση του ρεπόρτερ του SPIEGEL Claas Relotius. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε κερδίσει πολλά βραβεία για τα άρθρα του, εργαζόταν για το περιοδικό μέχρι το 2018, όταν και έγινε γνωστό ότι είχε επινοήσει μεγάλα κομμάτια των ρεπορτάζ και των συνεντεύξεων του.

Άλλες αναφορές στο ίδιο θέμα:

BILD:

Τίτλος: «Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο Relotius: Και πάλι αμφιβολίες για ρεπορτάζ του SPIEGEL»

Ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND

Τίτλος: «Τα ρεπορτάζ θα πρέπει να ελεγχθούν – Το SPIEGEL κατεβάζει από την ιστοσελίδα του άρθρα: Αμφιβολίες για το ρεπορτάζ για το νεκρό παιδί-πρόσφυγα στην Ελλάδα»

Υπότιτλος: «Το ειδησεογραφικό περιοδικό SPIEGEL κατέβασε από την ιστοσελίδα του άρθρο για ένα νεκρό κορίτσι-πρόσφυγα. Το υπόβαθρο της υπόθεσης ήταν οι αμφιβολίες για την εγκυρότητα του ρεπορτάζ. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση υποκίνησε την όλη υπόθεση»

ΠΗΓΕΣ: FOCUS Online, TAGESSPIEGEL, BILD και Ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND

Η Βασιλική Σιούτη αποκαλύπτει τον Φαρμάκη της γνωστής ΜΚΟ: Δημιούργησε το ανύπαρκτο θέμα με την “Μαρία” του Έβρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: