Η εξομολόγηση του διαιτητή για το «χέρι του Θεού»: Γι΄αυτό άφησα να μετρήσει το γκολ του Μαραντόνα

Στιγμιότυπο από βίντεο




Λίγες ώρες προτού βγει σε δημοπρασία η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέτυχε τα δύο πλέον διάσημα γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ, ο κάτοχός της, ο Τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπίν Νάσερ, απαντά στο μεγάλο «γιατί».

Γιατί επέτρεψε να μετρήσει ένα γκολ με το χέρι (έστω του Θεού).

Ο Νάσερ, 78 ετών σήμερα, περιμένει την αυριανή (Τετάρτη 16/11/2022) δημοπρασία και δηλώνει ότι θα δωρίσει κάποια από τα χρήματα που θα κερδίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Οσο για τα υπόλοιπα: «Θα τα αξιοποιήσω για να βελτιώσω λίγο το επίπεδο της ζωής μου».

Τα προσδοκώμενα κέρδη, «είναι ένα δώρο από τον Θεό», λέει ο Νάσερ στο CNN Sport και εξηγεί: «Διότι είχα μία καριέρα 25 ετών και πήρα όλες τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρω».

Ερωτηθείς για το περίφημο, πρώτο γκολ του Μαραντόνα, ο Νάσερ υπεραμύνεται της απόφασής του.

«Οι οδηγίες της FIFA για το τουρνουά ήταν να βασιζόμαστε στους βοηθούς διαιτητές εάν είχαν καλύτερη εικόνα για μια φάση».

Ετσι, μη μπορώντας να δει τι ακριβώς συνέβη στην εναέρια μάχη του Μαραντόνα με τον Σίλτον (τον τερματοφύλακα που υπερασπιζόταν το γκολ ποστ της Αγγλίας), ο Νάσερ στράφηκε στον επόπτη, τον Βούλγαρο Μπόγνταν Ντότσεφ.

Ο Ντότσεφ έτρεξε στη γραμμή του κέντρου, που σημαίνει το γκολ ήταν 100% έγκυρο», λέει ο Νάσερ προσθέτοντας ότι εφήρμοσε τις οδηγίες της FIFA.

Από την πλευρά του, ο Ντότσεφ -μακαρίτης εδώ και πέντε χρόνια-  είχε υποστηρίξει ότι δεν είδε «κάτι αντικανονικό» στο γκολ, αλλά ισχυρίστηκε ότι τα πρωτόκολλα της FIFA δεν επέτρεπαν στους βοηθούς να συζητήσουν αποφάσεις με τον διαιτητή.

Ομως οι συνέπειες από εκείνο το γκολ κατέστρεψαν τη διαιτητική του καριέρα.

«Ο Ντιέγκο Μαραντόνα κατέστρεψε τη ζωή μου», είχε πει κάποια στιγμή ο Ντότσεφ σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι ένας λαμπρός ποδοσφαιριστής αλλά μικρός άνθρωπος. Είναι χαμηλός σε ύψος και ως άνθρωπος επίσης».

Μικρή λεπτομέρεια για τη δημοπρασία:

Στο διάσημο παιγνίδι θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές μπάλες, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα σήμερα.

Τότε όμως, στο μακρινό 1986, μόνο μία είχε χρησιμοποιηθεί και για τα 90 λεπτά.

Σύμφωνα με τον Graham Budd, τον πρόεδρο του οίκου δημοπρασιών της Graham Budd Auctions, η μπάλα του Μαραντόνα έχει διασταυρωθεί με τηλεοπτικά πλάνα από τον αγώνα και φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, ενώ ένας ανεξάρτητος φορέας την επαλήθευσε επίσης ως την τω όντι αυθεντική.

Με πληροφορίες από CNN

Η μπάλα του «Θεού» βγαίνει στο σφυρί για 3 εκατ. δολάρια: Την πουλάει ο διατητής που δεν είδε το γκολ – χέρι του Μαραντόνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: