Η μπάλα του «Θεού» βγαίνει στο σφυρί για 3 εκατ. δολάρια: Την πουλάει ο διατητής που δεν είδε το γκολ – χέρι του Μαραντόνα

Πηγή φωτογραφίας: Graham Budd Auctions




Η μπάλα που χρησιμοποίησε ο Ντιέγκο Μαραντόνα για να πετύχει δύο από τα πιο διάσημα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου πρόκειται να βγει σε δημοπρασία.

Πρόκειται βεβαίως για τη μπάλα του περίφημου προημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής, η εκτιμώμενη τιμή της οποίας κυμαίνεται από 2,5 έως 3 εκατομμύρια λίρες. (έως 3,3 εκατ., δολάρια)

Ποιος την πουλά: Εδώ είναι η δύτερη είδηση: Ο Τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπιν Νάσερ, ο οποίος και κατακύρωσε το γκολ – σκάνδαλο του Μαραντόνα με το «Χέρι του Θεού» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Σε δήλωσή του, ο Μπιν Νάσερ ανέφερε: «Αυτή η μπάλα είναι μέρος της ιστορίας του ποδοσφαίρου και είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει κτήμα του κόσμου.

Η συγκεκριμένη μπάλα χρησιμοποιήθηκε και για τα 90 λεπτά του αγώνα, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο καθοριστικούς και αμφιλεγόμενους αγώνες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Μαραντόνα σημείωσε το πρώτο γκολ με το χέρι περνώντας την πάνω ​​από τον τερματοφύλακα της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον.

Ο Μπιν Νάσερ δεν είδε ποτέ την παράβαση και άφησε το γκολ να μετρήσει, με τον θρυλικό Ντιέγκο, όταν ρωτήθηκε αργότερα πώς ακριβώς μπήκε το γκολ, να απαντά: «Λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού».

Η μπάλα είναι όμως διπλά ιστορική.

Το δεύτερο «χτύπημα» του Μαραντόνα στο ματς έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως το «γκόλ του αιώνα». Ο Μαραντόνα πέρασε με ντρίμπλα πέντε παίκτες της Αγγλίας και στο τέλος πέρασε και τον Σίλτον για να το πετύχει.

Η Αργεντινή κέρδισε τον αγώνα με 2-1 και τελικά κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό.

Η μπάλα πωλείται σε δημοπρασία στις 16 Νοεμβρίου στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μεταδοθεί ζωντανά και οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να δηλώσουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά από τις 28 Οκτωβρίου.

«Η χρονική στιγμή του αγώνα, η ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων και το χάντμπολ οδήγησαν σε αυτό το ματς να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο διάσημους και συγκινητικούς αγώνες στην ιστορία του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Graham Budd, πρόεδρος της Graham Budd Auctions.

«Με τον μύθο που περιβάλλει τη συγκεκριμένη μπάλα, περιμένουμε ότι το αντικείμενο θα είναι εξαιρετικά δημοφιλές όταν βγει στη δημοπρασία».

Αρκετά είδη αθλητικών αναμνηστικών έχουν σπάσει ρεκόρ σε δημοπρασίες πρόσφατα.

Η φανέλα που φορούσε ο Μαραντόνα στον προημιτελικό του 1986 πουλήθηκε τον Μάιο για 9,3 εκατομμύρια δολάρια, τιμή – παγκόσμιο ρεκόρ, τότε.

Αυτό προσπεράστηκε μόλις τρεις μήνες αργότερα, όταν μια κάρτα μπέιζμπολ του Mickey Mantle πουλήθηκε για 12,6 εκατομμύρια δολάρια, τον Αύγουστο.

Τον Σεπτέμβριο, η φανέλα των τελικών του ΝΒΑ του 1998 του Μάικλ Τζόρνταν πουλήθηκε για 10,1 εκατ. δολάρια, ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για κάθε αθλητικό είδος που φορέθηκε ποτέ σε αγώνα.

Πέθανε ο «Καίσαρας» του ελληνικού ποδοσφαίρου Σταύρος Σαράφης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: