Γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν ούτε στον «Στρατηγό Χειμώνα»…

FILE PHOTO: Σκοτεινός δρόμος στο Κίεβο. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Βοήθησε τη Ρωσία να νικήσει τη Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα και την ΕΣΣΔ να συντρίψει τη Βέρμαχτ του Χίτλερ. Ο στρατηγός Χειμώνας ήταν πάντα καλός φίλος των ρωσικών δυνάμεων.

Φέτος όμως, η αφοσίωση του Στρατηγού δεν φαίνεται να είναι δεδομένη, αναφέρει το Politico σε ανάλυσή του με τίτλο Russia can no longer rely on General Winter.

Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στον παλιό σύμμαχο της Ρωσίας καθώς οι στρατιώτες του Κρεμλίνου στην Ουκρανία -απογοητευμένοι εισβολείς πλέον- αντιμετωπίζουν καταιγιστικό χιονόνερο, χιόνι και θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από τους -20 βαθμούς ή και χαμηλότερες.

Ειδήμονες και στρατιωτικοί αναλυτές έλεγαν επί μήνες ότι ο χειμώνας θα έφερνε παύση στις μάχες στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Ομως, αντιθέτως, γίνεται πλέον ολοένα και πιο σαφές ότι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να προωθήσουν τα πλεονεκτήματά τους «εν ψυχρώ».

Εν ψυχρώ

Το σχέδιο της Ρωσίας είναι να αποθαρρύνει τους Ουκρανούς αμάχους κόβοντας την ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση.

Απεναντίας, οι Ουκρανοί θέλουν να εξαπολύσουν επιδρομές κομάντο και να εκπαιδεύσουν το πυροβολικό τους πάνω στους πτωχά εξοπλισμένους Ρώσους στρατευμένους που δεν έχουν ζεστό χειμωνιάτικο εξοπλισμό και ζεστό φαγητό.

Ο ρυθμός των μαχών γενικά αναμένεται να επιβραδυνθεί, όχι όμως να διακοπεί

«Οι μάχες λαμβάνουν χώρα μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τον καιρό», δήλωσε στο POLITICO ο -ευρισκόμενος στην πρώτη γραμμή- ιατρός μάχης και πρώην Ουκρανός βουλευτής Yegor Firsov. «Τώρα είμαι κοντά στο Μπαχμούτ. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ περίπλοκη. Αλλάζει κάθε μέρα σαν εκκρεμές: από τις επιτυχίες και την ευφορία μας όταν προχωράμε, στη δύσκολη κατάσταση όταν ο εχθρός προχωρά».

«Χθες χιόνιζε, το χαρήκαμε, γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την παγωμένη βροχή».

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κατέστησε επίσης σαφές ότι το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η πίεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Εκείνοι που τώρα μιλούν για μια πιθανή «παύση των εχθροπραξιών» λόγω παγετώνων το χειμώνα δεν έχουν κάνει ποτέ ηλιοθεραπεία τον Ιανουάριο στη νότια ακτή της Κριμαίας», έγραψε χλευαστικά το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας την Κυριακή, υπονοώντας την ουκρανική φιλοδοξία να πάρει τη μάχη στη χερσόνησο που προσαρτήθηκε παράνομα η Ρωσία το 2014.

Το παράδειγμα των Φινλανδών

Ο Στρατηγός Χειμώνας, φυσικά, δεν ήταν πάντα καλός για τη Ρωσία. Οι Φινλανδοί αντιμετώπισαν τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Πολέμου του 1940, πλαγιοκοπώντας τους Ρώσους γλιστρώντας στα χιόνια με τα σκι για να εξαπολύσουν αντάρτικα χτυπήματα.

Οι Ουκρανοί ελπίζουν να προκαλέσουν παρόμοια ζημιά. Υποκλοπές που αναλύθηκαν από την Ομάδα Πληροφοριών Conflict, αποκαλύπτουν ότι τα στρατεύματα του Πούτιν ήδη παραπονιούνται για την έλλειψη βασικού εξοπλισμού και τις συνθήκες που υπομένουν, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας ζεστού φαγητού για πολλές ημέρες.

Ησυχος χειμώνας#not

Προς το παρόν, η δράση σπάει σε διάφορα μέτωπα. Τίποτα δεν σηματοδοτεί έναν ήσυχο χειμώνα.

Σύμφωνα με την Kateryna Stepanenko από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, το οποίο παρακολουθεί τη μάχη «oι Ρώσοι εντείνουν ξανά τις επιθετικές τους επιχειρήσεις νοτιοδυτικά της περιφέρειας του Ντόνετσκ». Και χρησιμοποιούν σκληροτράχηλους αλεξιπτωτιστές που αποδεσμεύθηκαν μετά την αποχώρηση από τη Χερσώνα.

Από την πλευρά του, ο Νικ Ρέινολντς του Βρετανικού Ινστιτούτου Βασιλικών Ηνωμένων Υπηρεσιών, (μιας δεξαμενής σκέψης που διεξάγει επιχειρησιακή ανάλυση για το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας) λέει ότι οι Ουκρανοί θέλουν επίσης να σπρώξουν τους Ρώσους στην ανατολική όχθη του Δνείπερου 15 έως 20 χιλιόμετρα πιο μακριά από την πρόσφατα απελευθερωμένη Χερσώνα για να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού. Αυτή την εβδομάδα, και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν μπαράζ πυρών στον ποταμό Δνείπερο Ντνίπρο, με την Χερσώνα να αντηχεί τις εκρήξεις

Ο Ρέινολντς υποψιάζεται επίσης ότι οι Ρώσοι μπορεί να προκαλέσουν αντιπερισπασμό με «δυνάμεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία βόρεια του Κιέβου και πάλι σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις από την πρώτη γραμμή στο νότο και στα ανατολικά».

Ουκρανική πηγή ασφαλείας, η οποία ζήτησε να παραμείνει «αγνώστων στοιχείων» είπε στο POLITICO ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη φαινομενικά δοκιμάζουν την ουκρανική αεράμυνα κατά μήκος των συνόρων ενώ οι Ουκρανοί δημιουργούν περισσότερους σταθμούς παρατήρησης των συνόρων εξοπλισμένοι με ηλεκτρονικές συσκευές υποκλοπής και σπέρνουν ναρκοπέδια βόρεια του Τσέρνοβο.

Δύο σκέψεις

Μια ήπια χειμερινή περίοδος θα βοηθούσε τους Ουκρανούς στη διάσωση του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας από τις συνέπειες του ρωσικού σφυροκοπήματος στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Αλλά θα σήμαινε επίσης και συνθήκες λάσπης (rasputitsa στα ρωσικά)  καθιστώντας δύσκολη τη μετακίνηση στρατευμάτων και τεθωρακισμένων τόσο για αυτούς όσο και για τους Ρώσους.

Και είναι οι Ουκρανοί που θέλουν να παγιώσουν γρήγορα τη δυναμική που πέτυχαν τις τελευταίες εβδομάδες με τις εκπληκτικές νίκες τους γύρω από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και πιο πρόσφατα στο Χερσώνα στο νότο. Η Κριμαία είναι πλέον εντός εμβέλειας των πυραύλων τους.

Ένας κρύος χειμώνας με το έδαφος παγωμένο θα βοηθούσε και τις δύο πλευρές να ελίσσονται – αλλά οι συνθήκες παγώματος πιθανότατα θα είχαν τον αντίκτυπό τους στα ρωσικά στρατεύματα και τον φτηνό εξοπλισμό τους. Τανκς και οχήματα δεν θα μπορούν πλέον να κρύβονται κάτω από δέντρα. Ολοι θυμούνται ότι τον περασμένο χειμώνα, καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στο Κίεβο, οι Ρώσοι μαστίζονταν από μηχανικές βλάβες λόγω της χαμηλής ποιότητας κατασκευής και της αποτυχίας -όπως η Βέρμαχτ- να δημιουργήσουν καλές συνθήκες ξεχειμωνιάσματος για τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα τους οχήματα.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) συμφωνεί ότι ο Στρατηγός… Παγωμένος Χειμώνας πιθανότατα θα ευνοήσει τους Ουκρανούς. Σε πρόσφατη αξιολόγηση, το think tank με έδρα την Ουάσιγκτον είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση. «Ο χειμωνιάτικος καιρός θα μπορούσε να βλάψει δυσανάλογα τις ανεπαρκώς εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία», ανέφερε το ISW.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τζάκετ και κράνη ιρανικής κατασκευής. Αλλά είναι απίθανο αυτά να μπορούν να ανταγωνιστούν την ποιότητα των ρούχων και του εξοπλισμού που οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αποστέλλουν στα ουκρανικά στρατεύματα καθώς ο καιρός γίνεται όλο και πιο παγωμένος.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πρόσφατα ότι έστειλε 195.000 είδη χειμερινών κιτ και έρχονται ακόμη περισσότερα. Άλλοι δυτικοί εταίροι, επίσης, προμηθεύουν στολές, κινητές γεννήτριες και σκηνές για 200.000 στρατιώτες — συμπεριλαμβανομένων της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Δανίας, των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο Καναδάς παρέχει στην Ουκρανία μισό εκατομμύριο χειμερινές στολές.

Το δράμα των αμάχων

Στο εσωτερικό μέτωπο των πολιτών, οι Ουκρανοί προσπαθούν να νικήσουν τον Στρατηγό Χειμώνα με αποθέματα ανταλλακτικών και επιδιορθώσεις στο κατεστραμμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι πόλεων κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν οι Ουκρανοί στον χειμώνα. Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko προετοιμάζει την πόλη του να αντέξει έναν κρύο, σκοτεινό χειμώνα και ελπίζει να αποφύγει τυχόν μαζικές εκκενώσεις. Προτρέπει τους περισσότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους του Κιέβου να αποθηκεύουν αρκετό νερό, τρόφιμα και προμήθειες. Και η διοίκησή του ετοιμάζει περίπου 1.000 κέντρα όπου οι κάτοικοι μπορούν να πάνε να ζεσταθούν και να τραφούν.

Ο δραστήριος δήμαρχος του Λβιβ, Andriy Sadovyi, σχεδιάζει πυρετωδώς να κρατήσει ζεστή ολόκληρη την πόλη του στη δυτική Ουκρανία καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο — και ελπίζει να δημιουργήσει περίπου 6.000 καταφύγια έκτακτης ανάγκης.  Αποθηκεύουμε πολλά καυσόξυλα και έχουμε αγοράσει τεράστιες προμήθειες πετρελαίου και ντίζελ. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις μέρες που η πόλη θα πρέπει να ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα»

Με πληροφορίες από Politico

Αποκάλυψη ρωσικών εγκλημάτων στη Χερσώνα: Βρέθηκαν 9 θάλαμοι βασανιστηρίων και 432 πτώματα αμάχων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: