Ερωτηματικά γύρω από την απειλή του Ερντογάν να εισβάλει στη βόρεια Συρία: Θα υλοποιήσει την απαράδεκτη απειλή του;

FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the launching ceremony for the third ship of the Pakistan MILGEM Corvette Project at Istanbul Shipyard Command. Photo via Turkish Presidency




Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN σε ανταπόκριση της Nadeen Ebrahim από το Άμπου Ντάμπι τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και έχει προειδοποιήσει ότι σύντομα θα ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Will Erdogan finally deliver on his vow to invade northern Syria? – (Θα τηρήσει τελικά ο Ερντογάν την “υπόσχεσή” του να εισβάλει στη βόρεια Συρία;)

Αναφέρει σχετικά:

Η αεροπορική επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή και οι προειδοποιήσεις του, τρεις ημέρες αργότερα, γίνονται μετά από έκρηξη που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν είπε ότι τα πλήγματα ήταν «μόνο η αρχή» και ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις «θα ανατρέψουν τους τρομοκράτες από ξηρά την πιο κατάλληλη στιγμή».

Όμως ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί για εισβολή στη βόρεια Συρία από τον Μάιο, λέγοντας ότι η εισβολή θα γινόταν με σκοπό να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» βάθους 30 χιλιομέτρων.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο Ερντογάν σταμάτησε να τηρεί την υπόσχεσή του για εισβολή, επειδή δεν είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου έχει μεγάλη στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Ωστόσο, την Τετάρτη, ο ανώτερος Ρώσος διαπραγματευτής Alexander Lavrentyev είπε ότι η Μόσχα προσπάθησε να πείσει την Τουρκία να «απόσχει από τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων πλήρους κλίμακας».

Η περιοχή της βόρειας Συρίας που στοχεύει ο Ερντογάν περιλαμβάνει τις τρεις βασικές πόλεις Manbij, Tel Rifaat και Kobani, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Οι SDF, που υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα κατά του ISIS από το 2014. Αλλά η ραχοκοκαλιά τους είναι η πολιτοφυλακή των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία θεωρεί πτέρυγα του PKK και επιδιώκει να εξαλείψει.

Το CNN ρώτησε τον Soner Cagaptay, διευθυντή του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο The Washington Institute, πόσο πιθανό είναι ο Τούρκος ηγέτης να τηρήσει τη δέσμευσή του αυτή τη φορά.

«Νομίζω ότι λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες τουρκικές εισβολές στη βόρεια Συρία, αυτή τη φορά, κάτι δεν φαίνεται να προχωρά τόσο γρήγορα. Συνήθως, οι τουρκικές εισβολές ακολουθούν μία ή δύο ημέρες του διασυνοριακού βομβαρδισμού από πυροβολικό και των επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και στη συνέχεια, εισέρχεται ο στρατός. Δεν υπήρξε καμία τέτοια δράση. Άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι λείπει», είπε ο Cagaptay.

Στην ερώτηση πώς αξιολογεί τα πρόσφατα σχόλια του Κρεμλίνου για μια πιθανή εισβολή, ο κ. Soner Cagaptay είπε: «Συνήθως, όταν η Τουρκία πηγαίνει στη βόρεια Συρία, χρειάζεται να πάρει το πράσινο φως από δύο υπερδυνάμεις, που είναι στρατιωτικά παρούσες στη Συρία, δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Αλλά η Ρωσία δεν είναι ευθυγραμμισμένη. Νομίζω ότι η Ρωσία θέλει περισσότερα προτού ανάψει το πράσινο φως για μια τουρκική εισβολή πλήρους κλίμακας. Αυτό που θέλει η Ρωσία είναι η τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα να εμπλέξει το καθεστώς Άσαντ και να δεσμευτεί για τον τερματισμό του πολέμου, με κάποιο τρόπο  σε παγκόσμια χειραψία. Και φυσικά, αυτού του είδους η συζήτηση θα πάρει μέρες, αν όχι εβδομάδες και μήνες. Οπότε νομίζω ότι μέχρι να δούμε τέτοιου είδους συζήτηση να ωριμάζει και να καταλήγει σε ένα συμπέρασμα, ο Πούτιν δεν θα δώσει το πράσινο φως σε μια τουρκική εισβολή».

Στην ερώτηση εάν, δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας της Τουρκίας για τη Δύση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι πιθανό τα δυτικά κράτη να κλείσουν τα μάτια σε μια εισβολή, ο κ. Soner Cagaptay είπε:

«Οι ΗΠΑ έχουν συνήθως αντιρρήσεις στις τουρκικές εισβολές, επειδή στοχεύουν το YPG. Αλλά οι ΗΠΑ βασίστηκαν στο YPG για την καταπολέμηση του ISIS. Έτσι, οι ΗΠΑ δεν είναι ποτέ ικανοποιημένες, όταν η Τουρκία στοχεύει το YPG.

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρώτον, η μεγάλη στρατηγική εικόνα αλλάζει. Η σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί, καθώς η πολιτική των ΗΠΑ απομακρύνεται από την έρημο (Μέση Ανατολή) και επικεντρώνεται στην (ευρασιατική) στέπα ή μεγεθύνεται από τη Συρία προς την Ουκρανία.

Έτσι, η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι η στρατηγική σημασία της Τουρκίας έχει αυξηθεί. Αυτή είναι η μακροπρόθεσμη αλλαγή.

Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει επίσης μια τακτική άποψη στην Ουάσιγκτον, η οποία είναι ότι η Τουρκία έχει αντιταχθεί στη σκανδιναβική επέκταση του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι η Άγκυρα απέκτησε πλεονέκτημα, προβάλλοντας αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας. Και έτσι αυτή τη στιγμή, η Ουάσιγκτον δεν θέλει πραγματικά να εκνευρίσει την Τουρκία. Και νομίζω ότι αυτό ισχύει για όλους τους βασικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

ΠΗΓΗ: CNN – Will Erdogan finally deliver on his vow to invade northern Syria? 

Κρυφές επιχειρήσεις κατά επικριτών του Ερντογάν στην Ευρώπη: Τις οργανώνουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: