Εν κρυπτώ και παραβύστω οι απολύσεις στο Twitter: Εκλεισαν τα γραφεία, με mail θα μάθουν οι εργαζόμενοι εάν απολύονται

Το κτίριο των κεντρικών γραφείων του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο. EPA, Arthur Dong




Με κλειστά τα  γραφεία θα γίνουν οι μαζικές απολύσεις που σχεδιάζει ο Ελον Μασκ.

Ο λόγος (και) αυτής της πρωτοφανούς αυτής απόφαση σύμφωνα με όσα αναφέρει η καλιφορνέζικη εταιρεία σε εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ο εξής: «Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε εργαζομένου καθώς και εκείνη των συστημάτων και των δεδομένων του Twitter, τα γραφεία μας θα κλείσουν προσωρινά και θα ανασταλεί κάθε πρόσβαση μέσω καρτών»

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι θα ενημερωθούν μέσω e-mail εάν καταργείται ή όχι η θέση τους. Δεν διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των απολύσεων.

«Αν βρίσκεστε σε γραφείο της εταιρίας ή πηγαίνετε στο γραφείο, παρακαλούμε επιστρέψτε στο σπίτι», ανέγραφε το mail του έβαζε προσωρινό λουκέτο στα γραφεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post ο Μασκ σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 50% των 7.500 υπαλλήλων της εταιρείας. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία, διέλυσε το διοικητικό συμβούλιο και απέλυσε τον γενικό διευθυντή και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

Για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας υπερχρέωσε την εταιρεία, η οικονομική υγεία της οποίας ήταν ήδη ευθραυστη, καθώς κατέγραφε σημαντικό έλλειμμα στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Σύναψε επίσης δανειακές συμβάσεις ύψους 13 δισεκ. δολαρίων, οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν από το Twitter και όχι από τον ίδιο.

Μία από τις βασικές ιδέες που προωθεί για να αυξηθούν τα έσοδα είναι η συνδρομή ύψους 8 δολαρίων τον μήνα για τους χρήστες που θέλουν να επαληθεύσουν τον λογαριασμό τους, να μην βλέπουν πολλές διαφημίσεις και να αποκτήσουν διάφορα άλλα πλεονεκτήματα. Το σχέδιο αυτό προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, ιδίως μεταξύ των χρηστών που διέθεταν ήδη «πιστοποιημένο» λογαριασμό.

Ο Μασκ βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με τη δυσπιστία των διαφημιστών και την ανησυχία τους ότι μπορεί να χαλαρώσει ο έλεγχος του περιεχομένου της πλατφόρμας. Πολλοί όμιλοι έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τη διαφημιστική δαπάνη τους στο Twitter όπως η αμερικανική εταιρεία του αγροτοδιατροφικού τομέα General Mills και οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Volkswagen.

Κλειδωμένες πόρτες και στο Λονδίνο

Ερημα, χωρίς κανέναν υπάλληλο, ήταν και τα γραφεία της εταιρείας στο Piccadilly Circus του Λονδίνου την Παρασκευή,

Το προσωπικό ασφαλείας στα πολλά ερωτήματα που δέχθηκε απαντούσε «πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης», χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Μέλος του προσωπικού ασφαλείας στα κεντρικά γραφεία του Twitter για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA) στο Δουβλίνο είπε στους δημοσιογράφους ότι κανείς δεν έμπαινε στο γραφείο την Παρασκευή και ότι οι υπάλληλοι είχαν πει να μείνουν σπίτι.

Ένα άλλο μέλος του προσωπικού ασφαλείας κλείδωσε τις περιστρεφόμενες πόρτες στο μπροστινό μέρος του κτιρίου όπου εργάζονταν περίπου 500 μέλη του προσωπικού πριν ξεκινήσουν οι απολύσεις.

Θέλει να εξοικονομήσει 1 δισ. δολάρια

Ο Μασκ έδωσε οδηγίες στις ομάδες του Twitter να του βρουν έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια εξοικονόμηση στο κόστος, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Έχει ήδη εκκαθαρίσει τα ανώτερα κλιμάκια της εταιρείας , απολύοντας τον διευθύνοντα σύμβουλό της και κορυφαία οικονομικά και νομικά στελέχη. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή των τμημάτων διαφήμισης, μάρκετινγκ και ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, αποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα.

Η πρώτη εβδομάδα του Μασκ ως ιδιοκτήτης του Twitter χαρακτηρίστηκε από χάος και αβεβαιότητα. Είχαν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις σε όλη την εταιρεία, οι οποίες ακυρώθηκαν λίγες ώρες αργότερα. Οι υπάλληλοι είπαν στο Reuters ότι αφέθηκαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες μέσω αναφορών μέσων ενημέρωσης, ιδιωτικών ομάδων ανταλλαγής μηνυμάτων και ανώνυμων φόρουμ.

Οι απολύσεις, οι οποίες αναμένονταν από καιρό, έχουν παγώσει την περίφημη ανοιχτή εταιρική κουλτούρα του Twitter που έχει επαινεθεί από πολλούς υπαλλήλους του.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters

 

Φάρσα και ντροπή, λένε απολυμένοι του Twitter: Ομαδική αγωγή κατά του Ίλον Μασκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: