Δείτε live την έκρηξη του ηφαιστείου Mauna Loa από τρεις διαφορετικές web cam: Η Χαβάη σε επιφυλακή [εικόνες, βίντεο]

An intense glow is reflected off of clouds above the summit, in Kailua Kona, Hawaii, USA, 28 November 2022. The world’s largest active volcano, Mauna Loa, located on the island of Hawaii, erupts for the first time since 1984. A flurry of seismic activity preceded the eruption which occurred around midnight Hawaii Standard Time (HST) on 27 November. After the initial breakout in Mokuaweoweo Crater at the summit, activity migrated down Mauna Loa’s northeast rift, with a mile long curtain of fire. Advisories were issued by the state Department of Health, as gases and tephra from the eruption may affect the air quality across the state. EPA/BRUCE OMORI / PARADISE HELICOPTERS




Το Mauna Loa της Χαβάης, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, εξερράγη για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια θέτοντας σε κόκκινη επιφυλακή τις αρχές της Πολιτείας και την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS).

Σύμφωνα με την ενημέρωση στις 9.30π.μ. ώρα Ελλάδας

Η έκρηξη του Mauna Loa συνεχίζεται στη Βορειοανατολική Ζώνη. Από τις τρεις ρωγμές που αρχικά έβγαλαν λάβα μόνο η χαμηλότερη είναι ενεργή.

Η λάβα φτάνει έως τα 60 μέτρα ύψος. Οι ρωγμές έστειλαν ροές λάβας στα βορειοανατολικά και παράλληλα στη ζώνη του ρήγματος. Οι ροές λάβας από τις δύο υψηλότερες ρωγμές κινήθηκαν προς τα κάτω αλλά σταμάτησαν περίπου 11 μίλια (18 χλμ.) από τον δρόμο Saddle.

Η σχισμή 3 τροφοδοτεί επί του παρόντος ροές λάβας που κινούνται ανατολικά παράλληλα με τη ζώνη βορειοανατολικού ρήγματος.

Αυτά παραμένουν σε υψόμετρο πάνω από 10.000 πόδια και πάνω από 10 μίλια (16 χλμ.) μακριά από την οδό Saddle.

Δεν περιμένουμε να επανενεργοποιηθούν οι επάνω ρωγμές. Ωστόσο, πρόσθετες ρωγμές θα μπορούσαν να ανοίξουν κατά μήκος της ζώνης βορειοανατολικής ρήξης κάτω από την τρέχουσα τοποθεσία και οι ροές λάβας μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν κατηφορικά.

Δεν υπάρχει ενεργή λάβα στην καλντέρα Moku’āweoweo και δεν υπάρχει λάβα που εκρήγνυται από τη Νοτιοδυτική Ζώνη Ρήγματος.

Δεν αναμένουμε καμία εκρηκτική δραστηριότητα εκτός της Βορειοανατολικής Ζώνης Ρήγματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΑΠΟ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑ

Κανένα ακίνητο δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα ορατό νέφος αερίου από τις εκρήξεις των σιντριβανιών και τις ροές λάβας, με το λοφίο να εκτοξεύεται κυρίως στα βορειοδυτικά.

Η τελευταία έκρηξη ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής στο Moku’āweoweo, την καλντέρα της κορυφής του ηφαιστείου. Οι καλντέρες είναι κοιλότητες που σχηματίζονται κάτω από την κορυφή στο τέλος μιας έκρηξης.

Ακολούθησε μια σειρά προειδοποιήσεων ότι μια έκρηξη ήταν πιθανή μετά από μια σειρά πρόσφατων σεισμών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα αναφερόμενων δονήσεων την Κυριακή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ USGS

«Με βάση τα γεγονότα του παρελθόντος, τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης Mauna Loa μπορεί να είναι πολύ δυναμικά και η θέση και η προέλαση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα», ανέφερε το USGS.

Εάν η έκρηξη προχωρήσει πέρα από τα τείχη της καλντέρας κορυφής, οι ροές λάβας θα μπορούσαν να «κινηθούν γρήγορα προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Το Mauna Loa εξερράγη για τελευταία φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1984, στέλνοντας ροές λάβας σε απόσταση 8 χλμ από την πόλη Hilo.

Mauna Loa: Εξερράγη το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου στη Χαβάη * Μετά από 40 χρόνια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: