Σε κώμα ο Ανατόλι Καρπόφ, κορυφαίος σκακιστής, βουλευτής του Πούτιν, μετά τις δηλώσεις κατά της εισβολής: Καταγγέλλουν επίθεση – Έπεσε, απαντά το καθεστώς [videos]

FILE PHOTO: Ο Ανατόλι Καρπόφ, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής επί ΕΣΣΔ, νυν βουλευτής με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Photo via Twitter




Aντιφατικές πληροφορίες έρχονται από τα ρωσικά μέσα για το τί ακριβώς συνέβη στον Ανατόλι Καρπόφ, έναν απ’ τους θρύλους του σκακιού, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή, ο οποίος νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο της Μόσχας μετά από επίθεση που δέχθηκε ή μετά από πτώση λόγω μέθης…

Ο Κάρπορ αναδείχτηκε ο δωδέκατος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Σκάκι, από το 1975 έως το 1985.

Ο 71χρονος σήμερα Ανατόλι Καρπόφ,  σύμβολο της σοβιετικής σκακιστικής παράδοσης και καθεστωτικό αντίπαλο δέος στον φιλελεύθεερο Γκάρι Κασπάροφ,  είναι δραστήριος πολιτικά και εκλεγμένος βουλευτής στη Δούμα με το κόμμα του Πούτιν, “Ενωμένη Ρωσία”.

  • Ωστόσο, οι δηλώσεις του δεν συνάδουν με την τρέχουσα προπαγάνδα του Κρεμλίνου, καθώς πρόσφατα ζήτησε τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε φήμες αλλά και δηλώσεις που θέλουν τον Καρπόφ να δέχεται επίθεση έξω από το κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Ο Καρπόφ, σύμφωνα με τον σκακιστικό ιστότοπο worldchess.com,  βρέθηκε χθες Δευτέρα με τραύματα στο κεφάλι και στα πόδια κοντά στο κτίριο του ρωσικού κοινοβούλιο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού [FIDE] στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Καρπόφ βρέθηκε αναίσθητος και με υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του.

Τώρα ο Καρπόφ βρίσκεται στη νευρολογική πτέρυγα στο διάσημο Ινστιτούτο Sklifosovsky και έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα.

  • Σύμφωνα με τον Αντρέι Κοβάλεφ, τον επικεφαλής των Ρώσων Επιχειρηματιών,  ο Καρποφ δέχτηκε επίθεση ενώ έβγαινε από το κτήριο της ρωσικής κάτω βουλής.

Ο Κοβάλεφ είπε ότι ο πολιτικός υπέστη κάταγμα στον αυχένα και στο κεφάλι, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από άγνωστους δράστες και βρέθηκε αναίσθητος.

Ωστόσο, ο Kirill Zangalis, εκπρόσωπος της Ρωσικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, είπε ότι οι αναφορές για ξυλοδαρμό ήταν «ψευδείς ειδήσεις». Η κόρη του Κάρποφ, Σοφία, αρνήθηκε επίσης αυτούς τους ισχυρισμούς.

Άλλοι λένε πως είχε μια «ατυχή πτώση», ή ότι ήταν μεθυσμένος.

Πιστεύεται ότι η επίθεση έγινε αργά το Σάββατο ή νωρίς την Κυριακή, αν και οι αναφορές άρχισαν να εμφανίζονται μόλις χθες.

Ο Καρπόφ είναι γνωστό ότι είναι βουλευτής εξαιρετικά πιστός στον Πούτιν. Όμως,  έχει ζητήσει  να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία «ώστε να σταματήσουν να πεθαίνουν οι ειρηνικοί άνθρωποι».

Είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό κανάλι στο Καζακστάν: «Μακάρι [ο πόλεμος] να τελειώσει νωρίτερα, ώστε ειρηνικοί άνθρωποι να σταματήσουν να πεθαίνουν».

Και πρόσθεσε: «Τελικά οι απλοί άνθρωποι είναι τα θύματα. Οι απλοί άνθρωποι πολεμούν, οι πολιτικοί και οι στρατηγοί αποφασίζουν, και οι απλοί άνθρωποι πολεμούν, οι πολίτες πεθαίνουν.

«Δεν μιλάω καν για στρατιώτες και αξιωματικούς. Όχι, δεν μπορούσα να φανταστώ καθόλου ότι Ρώσοι και Ουκρανοί θα πήγαιναν σε πόλεμο. Έχω πολλούς φίλους στην Ουκρανία ».

  • Αν επιβεβαιωθεί η εκδοχή της επίθεσης εναντίον του, θα είναι ίσως ένας ακόμη επιφανής Ρώσος, μέλος της  ελίτ της Ρωσίας που καταλήγει νεκρός ή τραυματισμένος σοβαρά από την έναρξη της εισβολής.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Worldchess.com/ The Daily Mail

Οι Μπακς έκαναν το «6χ6», κορυφαίος ξανά ο Giannis: Αναδείχθηκε παίκτης της Εβδομάδας στην Ανατολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: