«Αφοπλίζει» τη Λιβύη η νέα ΝAVTEX νότια της Κρήτης: Μήνυμα στην Άγκυρα οι προσδοκίες της Exxon Mobil για σημαντικό κοίτασμα

Στιγμιότυπο από βίντεο του Euronews




Στο όριο της μέσης γραμμής – όπως υπαγορεύει η συνηθέστερη διεθνής πρακτική οριοθέτησης ΑΟΖ βάσει της UNCLOS του 1982- όριο το οποίο η Λιβύη είχε αναγνωρίσει το 2011 προτού η Άγκυρα αρχίσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας, επεκτείνονται οι έρευνες της Exxon Mobile για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης με τη ΝΑVTEX που εξεδόθη χθες εκ μέρους της Ελλάδας.

Η Αθήνα εκτιμά ότι επικαλούμενη αυτό το όριο, εξουδετερώνει πιθανές αντιδράσεις της Λιβυκής πλευράς είτε άμεσες είτε -που είναι και το πιθανότερο- έμμεσες, μέσω «εξουσιοδότησης» δηλαδή από την μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης προς την Αγκυρα να κινηθεί με δικά της σκάφη προς την περιοχή.




Οπως σημειώνει στην έντυπη έκδοσή της η Καθημερινή της Κυριακής, (σε ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου), η επέκταση των περιοχών ερεύνης είναι και προϊόν πίεσης από την αμερικανική κοινοπραξία Exxon Mobil προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς θεωρείται ότι στα νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν πιθανότητες για εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της υδρογραφικής υπηρεσίας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Κέρκυρας, που έχει την αρμοδιότητα έκδοσης Navtex για την θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οριοθετείται η επέκταση των σεισμικών ερευνών της Exxon Mobil νοτιότερα σε σχέση με τις παλαιότερες Navtex, που αφορούσαν στην ανάπτυξη εξοπλισμού και πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τις έρευνες θα πραγματοποιήσει το πλοίο SANCO SWIFT που ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων και υποστηρίζεται από το πλοίο «ALEXANDER 3».

Aγγελoς Συρίγος: Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ 

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, και μιλώντας εν προκειμένω υπό την ιδιότητα του διεθνολόγου, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αγγελος Συρίγος χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης από την αμερικανική πλευρά την επέκταση νοτιότερα των περιοχών ερευνών.

«Οι εταιρίες αυτές διεκδίκησαν να κάνουν έρευνες στην περιοχή, πήραν άδεια και ζήτησαν, επειδή η (αρχική) περιοχή ήταν λίγο βορειότερα από τη μέση γραμμή, να επεκταθούν σε όλη αυτήν την περιοχή προφανώς επειδή υπάρχουν ενδείξεις για υδρογονάνθρακες. Και αυτό – εγω θεωρώ πως είναι η είδηση της ημέρας- είναι ψήφος εμπιστοσύνης της αμερικανικής πλευράς. Οταν έρχεται η αμερικανική πλευρά και σου λέει ‘πήγαινέ το ώς τη μέση γραμμή’, κάτι έχει από πίσω της».

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν

Και ενώ ο  ισλαμιστής Τούρκος Πρόδερος συνεχίζει πάντως την προκλητική ρητορική κατά της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης στο Ικόνιο, ο Εερντογάν διάβασε πανό που είχαν γράψει οι οπαδοί του, προκαλώντας μάλιστα τον ενθουσιασμό τους.

Το μήνυμα έγραφε «Αρχηγέ στείλε όλους τους ασεβείς στην Ελλάδα» και ο Ερντογάν αντέδρασε ως εξής:

«Να μην το δούμε; Τί να κάνουμε; Δηλαδή αν το γράφατε λίγο πιο προσεκτικά θα ήταν πολύ πιο εύστοχο». Στη συνέχεια διάβασε το πανό που έγραφε: «Ας θυσιαστούν οι ζωές μας, για σημαία για την πατρίδα. Αρχηγέ στείλε όλους τους ασεβείς στην Ελλάδα».

Με πληροφορίες από Καθημερινή, ΣΚΑΙ

Η νέα Navtex για τις έρευνες της ExxonMobil: Που θα γίνουν οι πρόσθετες δοκιμαστικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: