Εθνική μας θέση το «ΟΧΙ» σε κάθε επιβουλή: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Αγκυρα από το ηρωϊκό Καλπάκι [video, photos]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επετειακές εκδηλώσεις στο Καλπάκι. Φωτογραφία: Δημήτρης Παπαμήτσος, Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού




«Το ΟΧΙ αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή ειδικά όταν προέρχεται από χώρες που όσο υψώνουν την ρητορική τόσο βυθίζονται στην δική τους απομόνωση», είναι το μήνυμα που απηύθυνε στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το ύψωμα της Γκραμπάλας στο Καλπάκι.

Εκεί πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων στην περιοχή όπου γράφτηκε ένα από τα ηρωϊκά επεισόδια του Έπους του 1940.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Τα τρία αυτά γράμματα, απαντούν μόνο σε όσους απειλούν και δεν προκαλούν αλλά προσκαλούν στον δρόμο της νομιμότητας, στον δρόμο της ειρήνης, γι’αυτό και η άλλη όψη του ελληνικού ΟΧΙ είναι το ΝΑΙ στην σταθερότητα στην συνεργασία.




Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός τόνισε την αξία της εθνικής ενότητας: «Προσωπικά επιλέγω να αναδείξω την κινητήρια δύναμη που είναι και πηγή κάθε θαύματος του ελληνισμού. Την αγάπη, δηλαδή, για την εθνική μας ανεξαρτησία, που ενώνει λαό και ένοπλες δυνάμεις, αλλά ενώνει και τους πολίτες μεταξύ μας. Γιατί αυτή είναι προϋπόθεση της κοινής μας ευημερίας. Μπροστά της κάθε άλλη διαφορά μικραίνει. Κι όταν απειλείται, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ενώνονται και μεγαλουργούν. Αυτό ακριβώς έγινε εδώ πριν από 82 χρόνια».

Αναφέρθηκε ακολούθως στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Η Ουκρανία μάς αφορά και γιατί στις πεδιάδες της δίνονται ανάλογες μάχες με εκείνες του 1940 στα βουνά των Ιωαννίνων και γιατί το «ΟΧΙ» αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβολή».

Κενοτάφιο για τους 14.000 πεσόντες

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα πρέπει να «ανεγερθεί ένα κενοτάφιο εδώ, στους πρόποδες του Μνημείου του Μαχητή, όπου θα αναγράφονται ένα προς ένα τα σχεδόν 14.000 ονόματα Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεμο του ’40 – ’41. Είναι μία οφειλή του παρόντος προς το παρελθόν, που στέκει και πυλώνας του μέλλοντός μας», είπε.

Φωτογραφία: Δημήτρης Παπαμήτσος/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολούθησε αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, σημείωσε.

«Αισθάνομαι ειλικρινά συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτόν τον τόπο που τον αρδεύει η Ιστορία, στα βήματα του Βασιλιά Πύρρου, στο δρόμο του προς τη Ρώμη, αλλά και απέναντι από τις κορυφές που πριν από 82 χρόνια το «ΟΧΙ» στον φασισμό και στον ξένο εισβολέα γράφτηκε με αίμα και θρίαμβο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες σε ένα σύντομο χαιρετισμό.

«Εδώ, οι δυνάμεις της ελευθερίας πέτυχαν την πρώτη τους νίκη κατά του ‘Αξονα. Το Καλπάκι συνεπώς αποτελεί σύμβολο που διαπερνά τα σύνορα και τους καιρούς, εκπέμποντας από την Ελλάδα αξίες παγκόσμιες που δεν φυλακίζονται στο χθες, αλλά αντίθετα ανανεώνονται συνέχεια μέσα στο χρόνο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Γιατί μπορεί η οξυδέρκεια και οι χειρισμοί του Στρατηγού Κατσιμήτρου, που μάλιστα επέμεινε να εκδηλωθεί εδώ η πρώτη αντίσταση, να έφεραν τελικά τη νίκη, όμως όλους τους προηγούμενους μήνες οι Ηπειρώτες είχαν μεριμνήσει να οχυρώσουν την περιοχή υπό την καθοδήγηση του Συνταγματάρχη Μαυρογιάννη.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην ‘Αγκυρα.

«Κακά τα ψέματα, κανείς πουθενά δεν πιστεύει ότι η Τουρκία κινδυνεύει από τα ελληνικά νησιά. Αντίθετα, το ότι εκείνη επιβουλεύεται την κυριαρχία της Ελλάδος το διαλαλεί, δυστυχώς, συνέχεια η ίδια. Από την πλευρά μας, λοιπόν, οι θέσεις μας είναι σταθερές: στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς την αμυντική μας επαγρύπνηση και τη διπλωματική μας θωράκιση που μας προσφέρουν οι ισχυρές μας συμμαχίες.Όλα αυτά, μάλιστα, με τη ψυχραιμία εκείνου που έχει το δίκιο με το μέρος του. Με την αυτοπεποίθηση του πατριώτη και πάνω απ’ όλα δρώντας ανοιχτά στο φως της αλήθειας και της μέρας.

Γιατί όσοι φωνασκούν ότι τάχα κινούνται μόνο στο σκοτάδι, συχνά χάνονται μέσα σε αυτό».

Και κατέληξε: «Ένα σύνθημα που αντήχησε, αντηχεί και θα αντηχεί πάντα σε αυτά τα βουνά: «Αέρα». Για να μας καλεί να βαδίζουμε ενωμένοι και με αυτοπεποίθηση, με πίστη στο ηρωικό χθες, με σχέδιο και όρεξη για δουλειά στο σήμερα, με αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο, με σιγουριά, με συνέχεια, με συνέπεια. Σας ευχαριστώ πολύ».

Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία κατήγγειλε ο Μηταράκης στον ΟΗΕ: Ενημέρωση για τους 92 μετανάστες στον Εβρο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: