Τα «απόρρητα» F-22 Raptor της USAF προσγειώθηκαν στο… αεροπλανοφόρο της Σούδας: Άλλοτε θα πήγαιναν στο Ιντσιρλίκ [εικόνες]

Στιγμιότυπο από την άφιξη των F-22 Raptor της USAF στη Σουδα. Πηγή ΓΕΕΘΑ




Τα «απόρρητα» F-22 Raptor της USAF προσγειώθηκαν στο… αεροπλανοφόρο της Σούδας. Σε άλλες εποχές αυτού του είδους τα στρατηγικά stealth μαχητικάθα μετασταθμευσαν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Πλέον η επιλογή των Αμερικανών είναι, κάθε στρατηγική κίνηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, να γίνεται στην Κρήτη κει ιδιαίτερα στη Σουδα.

Πριν λίγες μέρες απέπλευσε το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, της διπλωματίας των 100.000 τόνων, ενώ τις επόμενες ημέρας Ελληνικά μαχητικά θα έχουν κοινή εκπαίδευση με τα F-18 του USNavy. Τώρα στη Σουδα, μετασταθμευσαν τα F-22 Raptor, μαχητικά stealth που η Αμερική δεν έχει αποδεσμεύσει για κανέναν εκ των συμμάχων της.

Η Hellasjournal εδώ και καιρό έχει προαναγγείλει την άφιξη αυτή σε Ελληνική αεροπορική βάση.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που F-22 προσγειώνονται επι Ελληνικού εδάφους. Το «απόρρητο» αεροσκάφος είχε προσγειωθεί στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, όταν απ εκεί επιχειρούσαν τα Μη Επανδρωμένα MQ-9 Reaper.

Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει:

Ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Σούδας 4 Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) F-22 RΑPTOR από την 90th Expeditionary Fighter Squadron και 2 Α/Φ Εναέριου Ανεφοδιασμού KC-135, καθώς και το απαραίτητο προσωπικό υποστήριξής τους.

Τα ανωτέρω μέσα συμμετέχουν στην Άσκηση «Αgile Combat Employment» (ACE) της US AIR FORCE, στο πλαίσιο της οποίας είχαν μετασταθμεύσει και Α/Φ F-35 στην Σούδα τον Ιούλιο του 2022.

Η μεταστάθμευση διεξάγεται κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και συντονισμού του με τις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

Αμερικανικά F-22 Raptor στην 110 πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα: Θα παραμείνουν ως την Δευτέρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: