Το άγνωστο κολαστήριο των SS στην Κηφισιά: H Βίλα Καζούλη, που έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας “Υπολοχαγός Νατάσσα” [video]

Η βίλα επιτάχθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις και έγινε φρουραρχείο των SS. Photo via screenshot youtube




Η βίλα ήταν η θερινή κατοικία του Έλληνα επιχειρηματία της Αιγύπτου Νικόλαου Καζούλη, η οποία βρίσκεται κτισμένη σε οικόπεδο, έκτασης 47.000 τετραγωνικών μέτρων.

Μετά τον θάνατο του Καζούλη το 1902, η βίλα πέρασε στην κατοχή της κόρης του Ιωάννας, η οποία ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Αριστόφρωνα (μετέπειτα σύζυγό της) να διακοσμήσει τη βίλα το 1915. Ο Αριστόφρωνας προχώρησε σε τροποποιήσεις, προσθέτοντας τον χαρακτηριστικό τρούλο της βίλας το 1932. Μετά τον γάμο του με την Ιωάννα Καζούλη μετέφερε στη βίλα και την εκτενή βιβλιοθήκη του με σπάνια έργα φιλοσοφίας.

Δυστυχώς αυτός ο ναός της αισθητικής και της γνώσης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Αθήνας μετατράπηκε σε κολαστήριο. Η βίλα επιτάχθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις και έγινε φρουραρχείο των SS. Τα υπόγεια του κτιρίου μετατράπηκαν σε χώρους βασανιστήριων και έγιναν ο τόπος θανάτου πολλών αντιστασιακών.

Μετά το 1944 πέρασε στην κατοχή του ΕΛΑΣ και το 1949 η βίλα μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Σήμερα μεγάλο μέρος του αρχικού οικοπέδου της βίλας χρησιμοποιείται από τις εγκαταστάσεις του ΚΑΤ. Την περίοδο 1953-55 χρησιμοποιήθηκε για την περίθαλψη σεισμοπαθών από τους σεισμούς του Ιονίου.

Αν και ο αρχιτέκτονας της βίλας δεν είναι γνωστός, οι τοίχοι του κτίσματος είναι από φέρουσα λιθοδομή, ενώ ο τρούλος από σκυρόδεμα. Οι βεράντες και η είσοδος είναι κτισμένες από σχιστόπλακες πάνω σε πλέγμα μεταλλικών δοκών, ενώ οι οροφές είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η οροφή στις βεράντες και στους εσωτερικούς χώρους είναι διακοσμημένες με οροφογραφίες, ενώ το δάπεδο στο πρώτο υπόγειο και στο ισόγειο είναι καλυμμένο με λευκό και μαύρο μάρμαρο και τσιμεντοπλακίδια, ενώ άλλα δάπεδα είναι ξύλινα.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: