Θηριωδίες για εσωτερική κατανάλωση χωρίς στρατηγικό αποτέλεσμα οι ρουκέτες του απελπισμένου Πούτιν: Ξεμένουν από όπλα και ηθικό οι ρωσικές δυνάμεις

Διαμαρτυρία μπροστά από τη Ρωσική Πρεσβεία στην Βαρσοβία. EPA, Radek Pietruszka POLAND OUT




Οι εκτεταμένες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις χθες και σήμερα σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, με θύματα αποκλειστικά αμάχους, σηματοδοτούν μια κυνική απάντηση του Κρεμλίνου στον βομβαρδισμό της γέφυρας της Κριμαίας, όμως δεν αλλάζουν απολύτως τίποτα  στην ισορροπία δυνάμεων στο έδαφος και δεν θα επηρεάσουν την επιθυμία της Ουκρανίας να αντισταθεί, σημειώνουν δυτικοί αναλυτές.

Φαίνεται πως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται την ίδια άποψη για την νέα αυτή “επίδειξη ισχύος” του Πούτιν:

Οι επιθέσεις ήταν σίγουρα μια επίδειξη σε διαφορετικό επίπεδο ισχύος από τη Μόσχα, αλλά μάλλον όχι μια αλλαγή στη στρατηγική τους, για δύο λόγους.

Πρώτον, είναι απίθανο να μπορέσουν να διατηρήσουν αυτό το είδος μπαράζ για πολύ καιρό. Εκτοξεύουν σποραδικά πυραύλους σε στόχους κάθε εβδομάδα σε ολόκληρη την Ουκρανία, κάτι που αν συνεχιστεί θα έχει δραματικό αντίκτυπο στα αποθέματά τους. Δεν είναι σαφές πόσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν λάβει από το Ιράν, αλλά και αυτά είναι περιορισμένα – κάτι που  αποτελεί αντανάκλαση των εξαντλημένων αποθεμάτων, όχι περίσσεια.

Οι επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα μπορεί να ήταν περισσότερο έκφραση στρατιωτικής ισχύος παρά αλλαγή τακτικής μακροπρόθεσμα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Μόσχα δεν είχε καμία απολύτως επιφύλαξη για το χτύπημα πολιτικών στόχων ή υποδομών από την έναρξη του πολέμου. Την εβδομάδα πριν από τις πρόσφατες επιθέσεις , η πόλη Ζαπορίζια χτυπήθηκε επανειλημμένα από πυραύλους, που έπεσαν σε πολυκατοικίες, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες. Νωρίτερα στον πόλεμο, είχαν χτυπηθεί ένα μαιευτήριο κι ένα θέατρο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο.

Το τελευταίο διήμερο πυραυλικών επιθέσεων  δεν ήταν μια ξαφνική αλλαγή στην ηθική πυξίδα της Ρωσίας. Απλώς έκαναν το ίδιο πράγμα που έκαναν σε όλο τον πόλεμο, πλην όμως σε μεγαλύτερη, ευρύτερη κλίμακα.

Δεύτερον, όλο αυτό δεν λειτούργησε πραγματικά. Για τον όγκο των πυραύλων κρουζ που δαπανήθηκαν, οι ζημιές στην υποδομή της Ουκρανίας δεν ήταν καταστροφικές.

Το Κίεβο έζησε φρικτές σκηνές με πλήγματα σε πολυσύχναστους δρόμους -σε παιδικές χαρές και πάρκα-  και έναν τρόμο που δεν είχε δει για μήνες. Το καθαρό αποτέλεσμα της ημέρας των Ουκρανών που κρύβονταν σε καταφύγια ήταν κάποιες ζημιές στην ενεργειακή υποδομή και απώλεια αμάχων, αλλά και μια υπόσχεση από τον Λευκό Οίκο να δώσει τα προηγμένα όπλα αντιαεροπορικής άμυνας που το Κίεβο ικετεύει εδώ και πολλούς μήνες.

Ποιο ήταν λοιπόν το νόημα; Το μήνυμα που έστειλε η Μόσχα στην Ουκρανία ήταν ότι ξαναφέρνει τον πόλεμο πίσω στις ουκρανικές πόλεις που είχαν νιώσει πιο ασφαλείς. Αλλά και πάλι ένωσε τους συμμάχους της Ουκρανίας και επιτάχυνε την αεράμυνα που χρειάζεται το Κίεβο.

Το μήνυμα στο εσωτερικό της Ρωσίας

Το μήνυμα που έστειλε ήταν πιθανόν επιτυχημένο μόνο προς μία κατεύθυνση: στο εσωτερικό. Ο Πούτιν υφίσταται έντονες πιέσεις, υποφέροντας τελευταία από ανοιχτές διαφωνίες και κριτική μέσα στο στενό του περιβάλλον για την εξέλιξη του πολέμου αλλά και για την άνευ προηγουμένου πρόχειρη και αναποτελεσματική επιστράτευση που έσυρε ξαφνικά δεκάδες χιλιάδες επιπλέον ρωσικές οικογένειες στον πόλεμο.

Τα στρατεύματά του υποχωρούν σε τρία διαφορετικά μέτωπα, αποτυγχάνοντας να ανεφοδιαστούν και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τώρα που η γέφυρα Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευάλωτη. Οι εκκλήσεις να «κάνουμε κάτι» είχαν γίνει εκκωφαντικές.

Και μετά από τρεις ώρες καθαρού τρόμου σε όλη την Ουκρανία, «κάτι» έγινε.

Οι επικριτές που είχαν σοκαριστεί μιλώντας ανοιχτά για τον πόλεμο –όπως ο Τσετσένος πολεμοχαρής ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, ένιωσαν ξαφνικά ικανοποιημένοι με την πρόοδο του πολέμου. Τα φερέφωνα του Κρεμλίνου πανηγύρισαν για τα πυραυλικά πλήγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενιωθαν ότι τελικά είχαν καταφέρει να εμπνεύσουν έναν φόβο που η Μόσχα ληταν ανίκανη να δημιουργήσει επί εβδομάδες. Ο φόβος είναι ουσιαστικό μέρος της στρατιωτικής στρατηγικής της Ρωσίας, η οποία είχε κάνει τον χαμηλότερου κόστους και δυσκίνητο στρατό της να φαντάζει σχεδόν παντοδύναμος την τελευταία δεκαετία.

Ομως ο φόνος θα λειτουργήσει ξανά ή θα γίνει μέρος της τακτικής  της Ρωσίας; Πιθανώς όχι. Η αεράμυνα της Ουκρανίας φάνηκε να κάνει σωστή δουλειά αναχαιτίζοντας περαιτέρω τους ρωσικούς πυραύλους. Η δυτική βοήθεια πιθανότατα θα βελτιώσει αυτή την αποτελεσματικότητα τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν ξέρουν τι πραγματικά να κάνουν

  • Η Ρωσία έδειξε ότι δεν μπορεί να χτυπήσει στόχους με μεγάλη ακρίβεια, μερικές φορές έχασε ή δεν ήξερε πραγματικά τι χτυπούσαν, όπως έχουμε δει στο παρελθόν.

Η επίδραση των πυραυλικών πληγμάτων στο εγχώριο κοινό της Μόσχας πιθανότατα θα είναι επίσης βραχύβια. Εξακολουθούν να χάνουν στρατεύματα και εδάφη στην πρώτη γραμμή. 

Δεν μπορούν ακόμα να εξοπλίσουν σωστά αυτούς που ανάγκασαν να πολεμήσουν. Αυτά είναι προβλήματα που θα γίνουν αισθητά σε όλο και περισσότερα ρωσικά σπίτια, αμέσως μετά το πέρας της σύντομης επίδειξης ισχύος από αυτά τα χτυπήματα.

Το μπαράζ σηματοδοτεί μια δυνατή και άγρια ​​αλλαγή του τόνου από τον νέο διοικητή της Ρωσίας, τον Σεργκέι Σουροβίκιν, έναν άνθρωπο του οποίου η καριέρα έχει σημαδευτεί από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς Σύριων αμάχων και τον βίαιο δεύτερο πόλεμο της Ρωσίας στην Τσετσενία. 

Ίσως θα μείνει σαν ένα μελανό σημείο σε ένα μακρύ κεφάλαιο αποτυχίας τόσο του ίδιου του Σουροβίκιν μέχρι πρότινος διοικητή στη Χερσώνα όσο και του συνόλου των Ρωσικών δυνάμεων ή απλώς θα σηματοδοτεί την άφιξή του στην κεφαλή των στρατιών των εισβολέων.

Ωστόσο, η φρίκη των πυραυλικών επιθέσεων στις ουκρανικές πόλεις είναι απίθανο να μπορεί να επαναληφθεί αφού είναι ελάχιστααποτελεσματική όσο και δαπανηρή. Παρέχει μια φρικτή αλλά απελπιστικά αναγκαία στιγμιαία ανάσα για ένα Κρεμλίνο καθώς η αφήγηση του πολέμου εδώ και εβδομάδες υπαγορεύεται από την Ουκρανία.  Είναι ένα σημάδι απόγνωσης.

Και ακόμη κι όταν ο Πούτιν προέβη σε περαιτέρω προειδοποιήσεις, οι απειλές του ήταν λιγότερο σκληρές: μίλησε για αντίστοιχη απάντηση σε ενδεχόμενες νέες ουκρανικές επιθέσεις, με πολύ λιγότερα από.. “πυρηνικά όπλα” και καμιά υπόσχεση για πόλεμο μέχρι τέλους.

Ακόμη και σ’ αυτή τη σύντομη στιγμή κατά την οποία επέβαλε τον τρόμο σε ολόκληρη την Ουκρανία, ο Πούτιν μίλησε από θέση αυξανόμενης αδυναμίας, αυτή τη φορά με δεκάδες λιγότερους πυραύλους κρουζ στο απόθεμά του.

Ξεμένουν από δυνάμεις

Το δυσοίωνο σκηνικό για τις ρωσικές επιχειρήσεις, συμπληρώνουν τα όσα είπε, κατά της διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, ο σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της GCHQ, ενός εκ των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Φλέμινγκ υποστήριξε ότι παρά τους ισχυρισμούς για «αναπόφευκτη ρωσική στρατιωτική νίκη» στην αρχή του πολέμου, «είναι σαφές ότι η θαρραλέα δράση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και στον κυβερνοχώρο αλλάζει το ρεύμα».

Ο αρχηγός ασφαλείας ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν εξαντληθεί» και ότι έχει βασιστεί σε κρατούμενους και άπειρους στρατεύσιμους για τη δημιουργία εφεδρειών στην πρώτη γραμμή.

Με πληροφορίες από CNN/ The Guardian

 

Νέο μέτωπο στον βορρά; Ιρανικά drones και στρατεύματα στέλνει ο Πούτιν στη Λευκορωσία: Ουκρανικά γυμνάσια στα σύνορα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: