Τα κρίσιμα μέτωπα για την εξέλιξη του πολέμου: Μπορεί η Ουκρανία να υψώσει σημαία στην Κριμαία;

Τμήμα ρουκέτας σε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου. EPA, SERGEY KOZLOV




Με τροποποιήσεις στους κανόνες επιστράτευσης, από την οποία εξαιρούνται κάποιες επιπλέον κατηγορίες φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι σε διαπιστευμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ορισμένων μεταπτυχιακών φοιτητών, και μηνύματα αισιοδοξίας ότι η στρατιωτική κατάσταση θα εξομαλυνθεί, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει την αγωνιώδη προσπάθειά του να εξισορροπήσει τις ογκούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας με τη ζοφερή πραγματικότητα στα υπό κατάρρευση μέτωπα της Ουκρανίας.

Οπως μετέδωσε το Reuters, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με καθηγητές για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών, ο Πούτιν δήλωσε ότι υπέγραψε ένα διάταγμα που περιλαμβάνει «διορθώσεις» στην μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν είπε ότι το διάταγμα θα αναβάλει τη στρατολόγηση για μερικές επιπλέον κατηγορίες φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που φοιτούν σε πιστοποιημένα ιδιωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο η κατάσταση στα μέτωπα είναι μάλλον ζοφερή για τους Ρώσους.

Τόσο που στρατιωτικοί αναλυτές έχουν ξεκινήσει να εξηγούν σενάρια πλήρους αντεπίθεσης και ανακαταλήψεων.

Ο Ben Hodges, πρώην επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη εκτιμά ότι η ανακατάληψη της Χερσώνας μπορεί να πάρει «εβδομάδες». Η ίδια η Ουκρανία δεν έχει δώσει τέτοιο χρονοδιάγραμμα. Αλλά η νίκη εδώ, αν μπορεί να επιτευχθεί, θα ήταν μια νίκη – ορόσημο.

Η Ρωσία έχει τοποθετήσει τις περισσότερες από τις δυνάμεις της που έχουν απομείνει στην Ουκρανία, και σχεδόν όλες τις καλύτερες μαχητικές της μονάδες, στην πόλη -ίσως έως και 30.000 στρατιώτες συνολικά- και η απώλειά τους θα ήταν ένα πλήγμα από το οποίο το Κρεμλίνο θα δυσκολευόταν να ανακάμψει.

Χάρκοβο/Ντονμπάς

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, το μέτωπο αυτό έμοιαζε ριζικά διαφορετικό: η Ουκρανία αμυνόταν στις ρωσικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στο βορρά της πολης και η Ρωσία έκανε σκληρές προόδους στον Νότο γύρω από το Μπακχμούτ.

Ομως η αιφνιδιαστική αντεπίθεση της Ουκρανίας, που ξεκίνησε αφού η Ρωσία είχε μεταφέρει μερικές από τις καλύτερες μονάδες της στο νότο για να βοηθήσει στην άμυνα της Χερσώνας, άλλαξε τα πάντα.

Η ταχεία προέλαση των Ουκρανών μετετράπη σε ολική καταστροφή για τις στρατιές του Πούτιν στην περιοχή του Χάρκοβο, επαναφέροντας περίπου 3.000 τετραγωνικά μίλια στον ουκρανικό έλεγχο μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μάχης.

Τόσο βιαστική ήταν η υποχώρηση, που οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι βρήκαν ζεστό φαγητό σε εστίες όταν έφτασαν σε εγκαταλειμμένους ρωσικούς καταυλισμούς.

Κατασχέθηκαν δεκάδες οχήματα και πυρομαχικά.

Και η επίθεση συνεχίζεται. Ο ρωσικός στρατός έχει ανασυνταχθεί, η δε προέλαση της Ουκρανίας έχει επιβραδυνθεί, αλλά δεν έχει σταματήσει.

Το Λιμάν, ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών στο βόρειο Ντονέτσκ, καταλήφθηκε το Σαββατοκύριακο. Τα στρατεύματα προχωρούν τώρα από εκεί προς την Κρεμίννα, στο γειτονικό Λουχάνσκ, και από τη Μπόροβα προς το Σβάτοβε στην ίδια περιοχή.

Εάν αυτά τα δύο πέσουν, θα άνοιγε ο δρόμος για μια επίθεση στις πόλεις Λισιχάνσκ και Σεβεροντονέτσκ, για τις οποίες η Ρωσία ξόδεψε αίμα, ιδρώτα και πυρομαχικά καταλαμβάνοντας τες ύστερα από εβδομάδες.

Από εκεί, η Ουκρανία θα μπορούσε να επιλέξει να επιτεθεί είτε στις περιφερειακές πρωτεύουσες – τις πόλεις Ντόνετσκ και Λουχάνσκ – είτε να τις παρακάμψει και να προωθηθεί νότια προς τη θάλασσα και την πόλη της Μαριούπολης.

Εάν η Ουκρανία καταλάβει ξανά τη Μαριούπολη, θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα. Η Ρωσία ενεφάνισε το τάγμα Azov – που υπερασπίστηκε την πόλη – ως εγκληματίες πολέμου και νεοναζί. Ο ισχυρισμός του Πούτιν ότι «απο-ναζιστοποιεί» την Ουκρανία βασίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην καταστροφή αυτής της μονάδας και στην κατάληψη αυτής της πόλης.

Σε περίπτωση πτώσης της Μαριούπολης, ο στρατηγός Hodges πιστεύει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα κατευθυνθούν προς μία κατεύθυνση: «Προς την Κριμαία».

Τα μυστικά του Κιέβου 

Πολλά παραμένουν άγνωστα για τα αποθέματα δυνάμεων της Ουκρανίας. Το Κίεβο έχει κρατήσει το μέγεθος των ενόπλων του δυνάμεων και τις απώλειές του επτασφράγιστο μυστικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να μαντέψει κανείς πόσους άνδρες μπορεί να έχει έτοιμους και ικανούς να αναπτύξει και με τι είδους εξοπλισμό θα μπορούσαν να είναι οπλισμένοι.

Έτσι, το ερώτημα παραμένει: Πού, πώς και πότε η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της

Ο κρίσμος «βάλτος» της Κριμαίας

«Η Κριμαία είναι το έπαθλο. Αυτό θα είναι. Η νίκη θα σημάνει όταν ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης θα διασχίσει αυτή τη μεγάλη γέφυρα», προβλέπει ο στρατηγός Hodges,  μιλώντας για τη γέφυρα που διέταξε ο Πούτιν να χτιστεί στο στενό του Κερτς, συνδέοντας την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.

Ο Μαρκ Χέρτλινγκ, ένας άλλος πρώην στρατηγός των ΗΠΑ συμφωνεί ότι η χερσόνησος της Κριμαίας είναι αυτή που η Ουκρανία στοχεύει να φτάσει. Όμως, προειδοποίησε, ότι θα είναι «σκληρός αγώνας».

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ουκρανία, η οποία είναι κυρίως επίπεδη και ανοιχτή, η χερσόνησος της Κριμαίας χωρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηπειρωτική χώρα από αυτό που ο στρατηγός Χέρτλινγκ περιγράφει ως «βάλτο» – μια σειρά από μικρά νησιά με μόνο δύο κύριους άξονες μέσω των οποίων οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να της επιτεθούν.

«Όταν η Ρωσία εισέβαλε το 2014, χρησιμοποίησε κυρίως ναυτικό πεζικό και ειδικούς χειριστές για να πάνε στην Κριμαία», λέει ο στρατηγός Χέρτλινγκ. «Η Ουκρανία δεν έχει πλοία αυτή τη στιγμή, δεν έχει ναυτικές επιχειρήσεις – επομένως θα χρειαστεί πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς για να μπει εκεί.

«Αλλά δεν μπορείς να πάρεις έδαφος μόνο με πυροβολικό, πρέπει να βάλεις μερικούς ανθρώπους να πάνε εκεί στο έδαφος για να το κάνουν αυτό. Θα είναι ένας σκληρός αγώνας».

Και ο Πούτιν, ο στρατηγός Χέρτλινγκ είναι βέβαιος, θα δώσει έναν αγώνα για να κρατήσει την Κριμαία – υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθεί να είναι αυτός στο τιμόνι.

«Εάν ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να είναι στην εξουσία, θα θεωρήσει την επίθεση στην Κριμαία ως ακόμη πιο κρίσιμη από τις επιθέσεις στις άλλες περιφέρειες της Ουκρανίας», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε δει ακόμη τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τον στόλο στρατηγικών βομβαρδιστικών της, δεν την έχουμε δει ακόμη να χρησιμοποιεί τις ναυτικές της δυνάμεις στο άκρο που θα μπορούσαν ενδεχομένως.

«Αυτό που θα μπορούσατε να ρωτήσετε είναι: Πρέπει να ανησυχούμε τόσο για τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις τους, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έχουμε δει τη δυσλειτουργία στις χερσαίες δυνάμεις τους; θα έλεγα μάλλον ναι».

Με πληροφορίες από Guardian, Daily Mail

«Βόμβα» από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Η Ουκρανία πίσω από τη δολοφονία της κόρης του Ρώσου εθνικιστή Ντούγκιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: