Στο Λιμάνι του Πειραιά, το Πεκίνο είναι το αφεντικό, αλλά δεν μιλάει κανείς: Οι Κινέζοι δεν δίνουν λογαριασμό, κάνουν ότι θέλουν…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (Α) και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ), συνομιλούν με φόντο πλοία με κοντέινερ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η ανταπόκριση της Κάκης Μπαλή στη Γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle διευκρινίζει ότι σε αντίθεση με την περίπτωση της εισόδου της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου, για την οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή έντονη συζήτηση στη Γερμανία, η κινεζική επένδυση στο ελληνικό λιμάνι του Πειραιά αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και των επιταγών της Τρόικα για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υποδομών.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την  απόδοση της επένδυσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα, καθώς σύμφωνα και με δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κίνας με 17 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Φεβρ. 2021) πρόκειται για μια επωφελή επένδυση.

Κατά τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping είναι ένα «υποδειγματικό έργο» και ο Πειραιάς αποτελεί σημαντικό κόμβο για την συνδεσιμότητα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Κάνοντας αναφορά στον εκσυγχρονισμό του Λιμένος Πειραιώς από τους Κινέζους, ο οποίος έχει αναχθεί πλέον στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου και το 7ο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, η ανταποκρίτρια εξηγεί πως το γεγονός ότι ο Πειραιάς έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία μεταφόρτωσης στη Μεσόγειο, δεν συνιστά πρόβλημα για τα υπόλοιπα ελληνικά λιμάνια που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά για τον Πειραιά.

Όμως ενοχλεί άλλα σημεία μεταφόρτωσης στην ΝΑ Μεσόγειο που έχουν χάσει τη σημασία τους και βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει και τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τα μέτρα ασφαλείας, κάτι όμως για το οποίο «η Cosco  -όπως σχεδόν κάθε μεγάλος εργοδότης στην Ελλάδα- δεν νιώθει μεγάλη πίεση από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές».

 Επίσης, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά Κώστα Χλωμούδη στην DW, ο οποίος χαρακτηρίζοντας τον τρόπο πώλησης του Λιμένος Πειραιώς ως «ένα τραγικό λάθος», εξηγεί ότι η περίπτωση του Λιμένος Αμβούργου είναι διαφορετική από εκείνη του Πειραιά, όπου δεν ισχύει η πρακτική μίσθωσης σε ιδιώτες για ορισμένο χρονικό διάστημα και ο διαμοιρασμός ενός τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ πολλών διαφορετικών εταιρειών.

Αντιθέτως η Cosco «είναι ο άρχοντας όλων των προβλητών και των τερματικών σταθμών», έχοντας στην κατοχή της το 67% του λιμανιού οπότε μπορεί «να καθορίσει μόνη της το μέλλον του λιμανιού», και επικρίνει το ότι «βασικές υποδομές μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας για την ΕΕ βρίσκονται στα χέρια τρίτων χωρών», εκτιμώντας ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση των Βρυξελλών με θέσπιση ενιαίων ξεκάθαρων κανόνων για τους όρους στις συμβάσεις παραχώρησης, ούτως ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια και η ασφάλεια της ΕΕ.

 Oι Κινέζοι ήταν οι μόνοι που ήθελαν να επενδύσουν στον Πειραιά την εποχή της κρίσης του ελληνικού χρέους, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα υποχρεώθηκε από την Τρόικα να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια περιουσία, επισημαίνει η ανταπόκριση, καταλήγοντας με την επισήμανση ότι «η πίεση για ιδιωτικοποίηση των πάντων οδήγησε επίσης στην εξαγορά 14 ελληνικών αεροδρομίων από γερμανική Fraport, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. 

Η Fraport μπορεί πλέον να αποφασίσει σε ποιο αεροδρόμιο θα επενδύσει πρώτα και σε ποιο όχι. Το ελληνικό κράτος δεν έχει κανένα λόγο σε αυτό. Αλλά σε αντίθεση με τους Κινέζους ή τους Αμερικανούς επενδυτές, η Fraport είναι μια εταιρεία της ΕΕ -και επομένως όχι μια εταιρεία που αποτελεί γεωπολιτική απειλή».

Τίτλος: «Ελλάδα: Στο Λιμάνι του Πειραιά, η Κίνα είναι το αφεντικό»
Υπότιτλος: «Η κινεζική ναυτιλιακή Cosco είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του λιμανιού του Πειραιά από το 2016. Παρότι αυτό σημαίνει πως μια ξένη δύναμη ελέγχει το λιμάνι, δεν γίνεται καμία δημόσια συζήτηση για τους κινδύνους αυτής της εξάρτησης».

ΠΗΓΗ: Γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle 

Σιωπώντας στο Παρίσι, αποστρέφοντας το βλέμμα στην Αθήνα: “Οι δύο λιμενάρχες του κόκκινου δικτάτορα της Κίνας”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: