Σιωπώντας στο Παρίσι, αποστρέφοντας το βλέμμα στην Αθήνα: “Οι δύο λιμενάρχες του κόκκινου δικτάτορα της Κίνας”!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς (Α), κάνουν κοινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Το σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που υπογράφουν οι HansJörg Vehlewald (πολιτικός συντάκτης), Λιάνα Σπυροπούλου (ανταποκρίτρια στην Αθήνα) και Peter Tiede, σχολιάζει, μεταξύ άλλων, παραπέμποντας στο μερίδιο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και σε αυτό που θα αποκτήσει στον τερματικό σταθμό του Αμβούργου, ότι την Πέμπτη το πρωί στην Ακρόπολη βρέθηκαν οι κύριοι Όλαφ Σόλτς (Scholz) και Κυριάκος Μητσοτάκης, «δύο λιμενάρχες του κόκκινου δικτάτορα της Κίνας Xi».

Στο Παρίσι, όπου βρέθηκε πριν την Αθήνα ο Olaf Scholz, δημοσίως τήρησε σιγή ιχθύος, και δεν έκανε καμία δήλωση ούτε για τις πολύ μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, ούτε για τη «σκανδαλώδη» συμφωνία για το λιμάνι του Αμβούργου, που έγινε δεκτή με απέχθεια, όχι μόνο στο Παρίσι, όπως σχολιάζει η Bild.

«Στο Παρίσι ήταν ο Scholz της σιωπής. Στην Ελλάδα ο Καγκελάριος που αποστρέφει το βλέμμα», γράφει η Bild. Προσθέτει στη συνέχεια ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε χωρίς περιστροφές για την προσπάθεια της Κίνας να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκές υποδομές.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την Κίνα και τη δραστηριοποίηση της Cosco στον Πειραιά, αλλά και την προσοχή που πλέον χρειάζεται για την αποτροπή μονομερών εξαρτήσεων.

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος Scholz έκανε λόγο μόνο για την ανάγκη «διαφοροποίησης» και μίλησε αόριστα για το ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μονομερώς εξαρτημένος. Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη, ενώ του Γερμανού Καγκελαρίου «νεφελώδης».

Εξάλλου, ο Olaf Scholz είναι ο Καγκελάριος που αμφιταλαντεύεται και έχει «αλλεργία» σε ό,τι αφορά τα τεθωρακισμένα, σχολιάζει η Bild αναφερόμενη στο Ringtausch με την Ελλάδα που παίρνει άρματα από τη Γερμανία, τα οποία χρειάζεται επειγόντως, όπως επισημαίνεται, η Ουκρανία.

Η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν ήθελε τα γερμανικά άρματα και θα προτιμούσε το Βερολίνο να τα είχε παραδώσει απευθείας στην Ουκρανία. Το Ringtausch είναι ενοχλητικό και πολύ περίπλοκο για τους Έλληνες, σχολιάζουν οι συντάκτες, που προσθέτουν ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά γερμανικά άρματα και μάλιστα καλύτερα από τα Marder, καθώς και έναν εκ των μεγαλύτερων στόλων με άρματα στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

Τα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα που διαθέτει η Ελλάδα είναι 353 υπερσύγχρονα Leopard 2 (170 τύπου Α6, 183 τύπου Α4), 501 παλαιότερα Leopard 1, ενώ τώρα πια χρειάζεται και πυρομαχικά για τα παλιά Marder που παρέλαβε προ 10 ημερών: μετά από περισσότερο από τέσσερις μήνες, τα πρώτα έξι γερμανικά άρματα έφτασαν στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ άλλα 34 αναμένεται να παραδοθούν μέχρι και το 2023.

«Έξι από σαράντα άρματα – πολύ λίγα για μια επίσκεψη Καγκελαρίου», καταλήγει το δημοσίευμα της Bild.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Bild

Για ποιόν είχε να πει καλή κουβέντα ο Πούτιν; Μα βέβαια για τον «ισχυρό Ερνογάν» και την «αξιόπιστη Τουρκία»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: