Στην Αθήνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Η υπόθεση δεν κλείνει…

Ο υπεύθυνος του RSF για τα Βαλκάνια, Pavol Szalai. Φωτογραφία ©Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus




Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) θα επισκεφθούν την Ελλάδα (9-11 Οκτωβρίου) για να συζητήσουν την κρίσιμη κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου, η οποία έχει θέσει σε δοκιμασία την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γράφει στο EuractivSarantis Michalopoulos.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η παρακολούθηση δημοσιογράφων, έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

«Το δικαίωμα στην ενημέρωση στην Ελλάδα, μια βασική ευρωπαϊκή χώρα, έχει υποστεί τρομερές οπισθοδρομήσεις. Η εύρεση λύσεων είναι ακόμη πιο επείγουσα σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες έρχονται αντιμέτωπες με τον προπαγανδιστικό πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου EU/Balkans της RSF

Ο Szalai είπε ότι η αποστολή θα επικεντρωθεί στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη βιωσιμότητα του Τύπου στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας του iMedD.

«Στις επόμενες συναντήσεις μου με δημοσιογράφους και τις αρχές, θα συζητήσω τα προβλήματα, αλλά και πιθανές λύσεις, ενώ θα εστιάσω σε θέματα όπως η παρακολούθηση δημοσιογράφων και η στασιμότητα της έρευνας για τη δολοφονία του ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ το 2021», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο, μετά την αποκάλυψη ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παραβίαζαν τα τηλέφωνα αρκετών ερευνητών δημοσιογράφων, ενώ κάποιοι έχουν αναφέρει παρακολούθηση με παράνομο λογισμικό Predator.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, αλλά αρνήθηκε ότι έχει αγοράσει το Predator. Αρνείται επίσης να αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι ήταν υπό παρακολούθηση.

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν εάν και γιατί βρίσκονται υπό παρακολούθηση από το κράτος», δήλωσε η Επίτροπος Věra Jourová στον ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο insidestory.gr.

Το σκάνδαλο υποκλοπών κλιμακώθηκε όταν ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση στον εισαγγελέα για απόπειρα παραβίασης του τηλεφώνου του με το Predator. Μερικές εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει και το τηλέφωνό του.

«Αυτό που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», ανέφερε σχετική πηγή στο Euractiv. Το τελευταίο θύμα του Predator ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης, αναφέρει το δημοσίευμα. Καταγράφεται παλαιότερη δήλωση του Θανάση Κουκάκη στο Euractiv.

Τέλος, σημειώνεται ότι η επιτροπή PEGA του ΕΚ, πρόκειται να ταξιδέψει σε Ελλάδα και Κύπρο για να πάρει συνεντεύξεις από βασικούς μάρτυρες επί τόπου.

ΠΗΓΗ: EuractivSarantis Michalopoulos – RSF on mission to Greece amid press freedom ‘terrible setbacks’

Στεγνή προειδοποίηση της Αθήνας στον Ερντογάν: Θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη διπλωματική και στρατιωτική μας ισχύ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: