Στεγνή προειδοποίηση της Αθήνας στον Ερντογάν: Θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη διπλωματική και στρατιωτική μας ισχύ…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και την αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Υπό τον τίτλο «Greece Warns Turkey on Illegal Drilling» η Voice of America (VOA) δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ανταπόκριση της Anthee Carassava αναφορικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλη τη διπλωματική και στρατιωτική της ισχύ για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της ενάντια σε αυτά που αποκαλεί εχθρικά σχέδια της Τουρκίας.

Η άμεση προειδοποίηση έρχεται σε συνέχεια μιας αμφιλεγόμενης ενεργειακής συμφωνίας που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με ένα τμήμα της διχασμένης κυβέρνησης της Λιβύης. Αλλά οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ πυροδοτούν φόβους για μια κρίση που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να αποσταθεροποιήσει τη στρατιωτική συμμαχία.

Μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμβούλεψε την Τουρκία να επιστρέψει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στη σφαίρα της λογικής. Προειδοποίησε δε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας και τα σχέδιά της να διεκδικήσει τον έλεγχο περιοχών που η Ελλάδα θεωρεί ως έδαφός της, θα αποτραπούν.

Ο Έλληνας ηγέτης είπε ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει κατόπιν απόφασης κάποιου να την αλλάξει ή να τη διαστρεβλώσει. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι ξεκάθαρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της  είναι έτοιμες να τα υπερασπιστούν, όπως και οι ισχυροί διπλωματικοί σύμμαχοί της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι βουλευτές απάντησαν με ένα ισχυρό χειροκρότημα, ενώ ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και μια Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Κογκρέσου των ΗΠΑ, σημειώνεται.

Ακολούθως, το άρθρο, εκτός από την τουρκολιβυκή συμφωνία, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την ενίσχυση των ελληνικών νησιών με στρατιωτικό οπλισμό, τη θέση της Άγκυρας ότι βάσει συμφωνίας τα νησιά αυτά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις Erdogan περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται η κριτική που έχει ασκηθεί εκ μέρους της Ε.Ε. για τη στάση της Άγκυρας, αλλά και την αντιπαράθεση Τουρκίας – ΗΠΑ εδώ και καιρό για την αγορά των ρωσικών S-400.

Το δημοσίευμα παραθέτει ακολούθως τις απόψεις του αναλυτή κ. Γιώργου Τζογόπουλου σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις από αυτή τη διογκούμενη κρίση για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και το πως η Ρωσία θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί:

«Είναι ξεκάθαρο στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν θεωρείται αξιόπιστος εταίρος, ενώ σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θεωρείται. Έτσι, αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια νέα δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο και το ίδιο το ΝΑΤΟ, αλλά το πιο σημαντικό, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενότερα με αξιόπιστους εταίρους, και αυτό τροφοδοτεί την επιθετική ρητορική από την άλλη πλευρά (Τουρκία)», δήλωσε.

Υπάρχουν ελπίδες στην Ευρώπη, συνέχισε, ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί, αλλά πρόσθεσε ότι «εάν η Τουρκία συνεχίσει, θα τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη η οποία θα είναι ευπρόσδεκτη στη Μόσχα».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα είπαν στη VOA ότι ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τη Μέση Ανατολή κατά τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την πρόσφατη ενεργειακή συμφωνία της Τουρκίας, προτού η Άγκυρα στείλει πλοία γεώτρησης σε διαφιλονικούμενα ύδατα, ως μέρος μιας προσπάθειας να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη σύγκρουση, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Anthee Carassava – Greece Warns Turkey on Illegal Drilling Voice of America (VOA

Σενάριο εξαγωγής και από την Κύπρο: Η Energean ανακάλυψε στη γεώτρηση “Ερμής” νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: