Στη “μοίρα” ρίχνει ο Ερντογάν την ευθύνη για την έκρηξη στο ορυχείο: Oργή στην Τουρκία-Συνδικαλιστές ξεσπούν, είναι “δολοφονία” (videos)

FILE PHOTO Συγγενείς παρευρίσκονται στην τελετή κηδείας του θύματος έκρηξης στο χωριό Kazpinari. Η έκρηξη σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στο Bartin της Τουρκίας, 15 Οκτωβρίου 2022. Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν , στις 14 Οκτωβρίου, EPA, ERDEM SAHIN




Η έκρηξη σε ένα κρατικό ορυχείο αφήνοντας 41 νεκρούς και παγιδεύοντας ανθρακωρύχους για ώρες, έχει προκαλέσει οργή στην Τουρκία, που σιγοβράζει για τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι φταίει η «μοίρα».

Ο Ερντογάν έσπευσε στην πόλη Amasra της βόρειας ακτής της Μαύρης Θάλασσας το Σάββατο, καθώς τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν για να περιορίσουν μια πυρκαγιά τουλάχιστον 300 μέτρα κάτω από το έδαφος, η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους πιθανότατα προκλήθηκε από τη συσσώρευση εύφλεκτων αερίων στο ορυχείο, γνωστά ως firedamp.

Ο Ερντογάν αρχικά υποστήριξε ότι η «μοίρα» ήταν τελικά υπεύθυνη για το θανατηφόρο περιστατικό, προτού τονίσει ότι μια ομάδα τριών εισαγγελέων που στάλθηκαν στην Amasra θα πρέπει να εργαστεί για να βρει την αιτία της έκρηξης. «Η διοικητική και δικαστική έρευνα θα αποκαλύψει τι προκάλεσε την έκρηξη και ποιος, αν κάποιος, είναι υπεύθυνος», είπε, μιλώντας περικυκλωμένος από πλήθος ανθρακωρύχων, διασώστες και τοπικούς αξιωματούχους.

Και πρόσθεσε: «Είναι φυσικά ασυγχώρητο για εμάς να συνεχίζουν να συμβαίνουν ατυχήματα με σημαντικό αριθμό νεκρών στα ορυχεία μας. Δεν θέλουμε να δούμε ελλείψεις ή περιττούς κινδύνους στα ορυχεία μας».

Η “μοίρα” και και 301 νεκροί στη Σόμα το 2014

Η αρχική δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι οι θανατηφόρες καταστροφές στην εξόρυξη είναι φυσική συνέπεια μιας επικίνδυνης βιομηχανίας απηχούσε την αμφιλεγόμενη απάντησή του στη χειρότερη καταστροφή σε εξόρυξη στην  Τουρκία, που σκότωσε 301 ανθρώπους στην πόλη Σόμα το 2014, όπου είπε ότι «συμβαίνουν αυτά». οδηγώντας σε οργισμένες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν επίσης ότι μια δεύτερη θανατηφόρα καταστροφή στα ορυχεία αργότερα εκείνο το έτος που σκότωσε 18 ανθρώπους μπορούσε να αποφευχθεί.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, οι συνδικαλιστές και οι παρατηρητές αμφισβήτησαν αν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης να αυξήσει την ασφάλεια των εργαζομένων σε μια επικίνδυνη βιομηχανία τα χρόνια που ακολούθησαν την καταστροφή στη Σόμα είχαν πετύχει, με πολλούς να επισημαίνουν σοβαρή έλλειψη λογοδοσίας για θανατηφόρα λάθη μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων και πιθανώς χαλαρή επιβολή των κανονισμών.

Ο νόμος κατά της “παραπληροφόρησης” κατά της αλήθειας 

Η φονική έκρηξη στο κρατικό ορυχείο TTK Amasra Müessese Müdürlüğü στην Amasra, σε μια περιοχή που θεωρείται θεμέλιος λίθος υποστήριξης για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, αποτελεί πρόκληση για το κυβερνών κόμμα, το οποίο θα επιδιώξει να επιδείξει τις προσπάθειες αναμόρφωσης της υποδομής της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όλο και περισσότερο ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να αρπάξει τη νίκη από τη διχασμένη αντιπολίτευση της χώρας, εάν παραμείνουν διχασμένα τα κόμματα στις προσπάθειές τους να τον ανατρέψουν.

Η κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να κρατήσει αυστηρά το επίσημο αφήγημα, με τον Ερντογάν και ακόμη και ορισμένα κρατικά όργανα να εκδίδουν αυστηρές προειδοποιήσεις ενάντια στη διάδοση υποτιθέμενης «παραπληροφόρησης», εν μέσω αιτημάτων για αυξημένη ευθύνη για την πρόληψη περαιτέρω θανατηφόρων ατυχημάτων εξόρυξης.

«Υπάρχουν ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν, μόλις μια μέρα μετά την ψήφιση νόμου από το κοινοβούλιο που ποινικοποιεί “την παραπληροφόρηση”, οπότε φυσικά όλοι ανησυχούν εξαιρετικά ότι δεν θα επιτραπεί στις αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και φοβούνται ότι δεν θα βγει η αλήθεια πρός τα έξω, ή θα υπάρξει συγκάλυψη. Πέρα από όλα αυτά, ο πρόεδρος κατηγορεί τη μοίρα», δήλωσε η Emma Sinclair-Webb, διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Human Rights Watch.

Καθώς οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην Amasra συνεχίστηκαν σχεδόν μια ολόκληρη μέρα μετά την έκρηξη το βράδυ της Παρασκευής, με τους διασώστες να προσπαθούν απεγνωσμένα να εντοπίσουν και τους 110 ανθρακωρύχους που βρίσκονταν μέσα στις εγκαταστάσεις τη στιγμή της έκρηξης, ο δικηγόρος Sercan Aran εξιστόρησε ότι η πολιτεία. προσπάθεισε να τον εμποδίσει να φτάσει στην περιοχή Bartin, που περιβάλλει την Amasra, προκειμένου να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων. Η αστυνομία στην Άγκυρα σταμάτησε το αυτοκίνητό του και τον ανέκρινε, είπε, και του είπε ότι το γραφείο του κυβερνήτη Bartin δεν θα επέτρεπε σε αυτόν και σε άλλους δικηγόρους να εισέλθουν στην περιοχή και ότι «πρέπει να γυρίσουμε πίσω».

Οι τοπικοί ηγέτες των συνδικάτων εξέφρασαν την οργή τους γατί όπως ισχυρίστηκαν είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο η αμέλειαα σε μια επικίνδυνη βιομηχανία. «Αν στείλετε ανθρακωρύχους εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη χωρίς να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, χωρίς επιθεώρηση και χωρίς να δημιουργήσετε ασφαλείς συνθήκες, δεν μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ατύχημα. Αυτό είναι σκέτη δολοφονία», δήλωσε ο Emin Koramaz, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Πυρά εκ των έσω στον στρατό του Πούτιν: 11 νεκροί, 15 τραυματίες νεοσύλλεκτοι από φίλια πυρά στα σύνορα με Ουκρανία * Συνεχείς αυτοκτονίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: