Στα παρασκήνια, ο Γερμανός καγκελάριος ως “μοναχικός” καβαλάρης όχι μόνο ενοχλεί, αλλά και τρομάζει τους Ευρωπαίους…

FILE PHOTO: German Federal Chancellor Olaf Scholz speaks to the press in the federal Chancellery in Berlin, Germany. EPA, ADAM BERRY, POOL




Υπενθυμίζοντας, ότι την 1η Σεπτεμβρίου στο Évian, μπροστά στα αφεντικά του CAC 40 και στους πολιτικούς αρμόδιους, που επιλέχθηκαν για τις παραδοσιακές γαλλογερμανικές οικονομικές συναντήσεις, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) μίλησε… για τη Γερμανία και μόνο για αυτή, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Bertille Bayart  σημειώνει, ότι ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

«Το γαλλογερμανικό ζευγάρι δεν υπάρχει πια» αναφέρει ένας εκ των  συμμετεχόντων στη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Εβιάν, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron).

Κατά τον δημοσιογράφο, η ενεργειακή κρίση αλλάζει τα πάντα μεταξύ των δύο χωρών,  καθώς ξαφνικά, η Γαλλία έγινε καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, εξαρτημένη από τη γείτονά της, ενώ η ίδια μετατράπηκε, χάρη στη γεωγραφική της θέση και τις υποδομές της, σε εξαγωγέα φυσικού αερίου. Μια ανατροπή, που είχε σημειωθεί από τον Macron και Scholz, κατά τη διάρκεια συνάντησης για την ενεργειακή κρίση στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι συζητήσεις αποκάλυψαν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου, ότι στο Παρίσι η εμμονή είναι η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η έκρηξη του οποίου απειλεί τον βιομηχανικό ιστό, ενώ στο Βερολίνο το ζήτημα είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Υπογραμμίζεται, ότι η ιδέα της επέκτασης του λεγόμενου «ιβηρικού» μηχανισμού για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου συγκεντρώνει όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γύρω από τη Γαλλία, αλλά όχι ακόμη τη Γερμανία, παρά την δήλωση της στο υπουργικό συμβούλιο της Agnès PannierRunacher την Τετάρτη για «πρώτα σήματα ανοίγματος», μετά από ένα άτυπο συμβούλιο υπουργών ενέργειας.

Κατά την εφημερίδα, μπορεί η Γαλλία να ήταν λιγότερο σκληρή στις επίσημες αντιδράσεις της κατά της Γερμανίας, αλλά στα παρασκήνια, ο Γερμανός «μοναχικός καβαλάρης»,  όχι μόνο ενοχλεί, αλλά και τρομάζει.

Πάνω από όλα, το Παρίσι φοβάται μήπως το Βερολίνο προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού, ως προς το οποίο πηγή της Le Figaro εντός της γαλλικής κυβέρνησης αναγνωρίζει, ότι το Παρίσι «δεν έχει τα μέσα». 

Εάν η Γερμανία ζει με τον φόβο της διακοπής του φυσικού αερίου, η Γαλλία βλέπει εφιάλτες με την αύξηση των επιτοκίων και το βάρος του χρέους της, σημειώνει η εφημερίδα, κατά την οποία, το Παρίσι δεν απέχει πολύ από το να υποπτεύεται τη Γερμανία, ότι δείχνει κάτι περισσότερο από εγωισμό, διπροσωπία.

«Ό,τι πηγαίνει πίσω από τις γερμανικές εταιρείες στην Καγκελαρία, κυρίως μέσω του αφεντικού της Allianz Oliver Bäte, που ηγείται της απάντησης στην ενεργειακή κρίση, συγκλίνει γύρω από ένα μήνυμα: κανένα δώρο για τους Γάλλους», εκμυστηρεύεται καλός γνώστης των επιχειρηματικών κύκλων.

Κατά την εφημερίδα πρόκειται για ένα νέο πόλεμο ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, στον οποίον η Γαλλία ήλπιζε να καλύψει μέρος της καθυστέρησης, χάρη στο κάπως πιο συγκρατημένο επίπεδο πληθωρισμού της, ωστόσο γαλλική πηγή αναφέρει:

«Θέλουν να μας συντρίψουν».

ΠΗΓΗ: Le Figaro Bertille Bayart – En coulisses, le cavalier seul du chancelier allemand non seulement agace, mais effraie

Ποιος και για ποιο λόγο διέρρευσε τώρα, 16 χρόνια μετά, το άκρως απόρρητο βίντεο της κατάρριψης του Κώστα Ηλιάκη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: