Σε ένα μήνα η πρεμιέρα του Μουντιάλ 2022: Προβληματισμός διεθνώς για το ζήτημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

FILE PHOTO: Νυχτερινή άποψη της Ντόχα πρωτεύουσας του Κατάρ via pixabay.com, Gustav Brandt




Το Κατάρ, έχει κάνει πλήθος πρωτοσέλιδα: σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης, τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια των σταδίων, καθώς και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία. Τι περιμένει τους φιλάθλους στο Κατάρ; Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην διοργανώτρια χώρα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ένα μήνα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ η FIFA έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στο Κατάρ. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής τo μήνυμα του επικεφαλής Τζιάνι Ινφαντίνο: «Πάντα λέγαμε ότι το Κατάρ θα διοργανώσει το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών. Όπου κι αν γυρίσετε το βλέμμα στη χώρα, θα διαπιστώσετε ότι όλα είναι έτοιμα. Το Κατάρ ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στην αποστολή του. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως προέλευσης, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας».

«Μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Το Κατάρ θέλει να εμφανίζεται ως ένα ανεκτικό κράτος με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Όλα αυτά είναι μόνο η βιτρίνα, τονίζουν επικριτικές φωνές την ώρα που οι καταγγελίες σε βάρος της διοργανώτριας χώρας είναι πολλές: παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άθλιες συνθήκες εργασίας των ξένων εργαζομένων, μηδενική ελευθερία έκφρασης, απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας και εγγύτητα σε ισλαμιστές. Ο Κάλιντ Ιμπραήμ από το Κέντρο του Περσικού Κόλπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βηρυτό δηλώνει: «Γίνονται μαζικά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Στους ξένους εργάτες δεν επιτρέπεται η ίδρυση συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Μόλις πρόσφατα δημοσιεύσαμε έκθεση για νεαρά κορίτσια που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί χωρίς κανένα δικαίωμα».

Παρά τις διαβεβαιώσεις των καταριανών αρχών για μεταρρυθμίσεις, ακόμα και σήμερα οι ξένοι εργάτες έχουν μόνο υποχρεώσεις και σχεδόν κανένα θεμελιώδες δικαίωμα. Μόλις πρόσφατα διαδήλωση δεκάδων ξένων εργαζομένων, οι οποίοι ήταν επί επτά μήνες απλήρωτοι, διαλύθηκε από την αστυνομία, ενώ πολλοί εργάτες συνελήφθησαν και μέρος τους απελάθηκε.

Το μήνυμα της διοργανώτριας χώρας είναι σαφές. Θέλουμε να περάσουν όλοι καλά στο Μουντιάλ και τα ακανθώδη ζητήματα ας μείνουν στην αφάνεια. Οι αρχές του Κατάρ υποστηρίζουν ότι το 95% των εισιτηρίων έχει ήδη πωληθεί, τα στάδια είναι έτοιμα και τα ξενοδοχεία γεμάτα. Η αντίστροφή μέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ξεκίνησε.

Με πληροφορίες από ARD μέσω DW, Άννα Όσιους/Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Κάιρο, Αίγυπτος

Είναι πολλά τα λεφτά στο σκάκι: Μήνυση $100 εκατ. στον παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν από τον ύποπτο για κλεψιά ολκής Αμερικανό “πορθητή” του [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: