Είναι πολλά τα λεφτά στο σκάκι: Μήνυση $100 εκατ. στον παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν από τον ύποπτο για κλεψιά ολκής Αμερικανό “πορθητή” του [videos]

FILE PHOTO: Η παρτίδα που συγκλόνισε το σκάκι με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν [Α] απέναντι στον ανερχόμενο Αμερικανό GM, Χανς Νίμαν. Screenshot via YouTube@CHESS – ThanhCong Online/




Η “πέτρα του σκανδάλου”, ίσως του μεγαλύτερου στα σαλόνια τωναστέρων  σκακιού, ο Αμερικανός γκρανμάστερ Χανς Νίμαν μηνύει τον αντίπαλό του, παγκόσμιο Μάγκνους Κάρλσεν για τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια επειδή ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής τον κατηγόρησε για απάτη.

Σε ένα σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει τον κόσμο του σκακιού καθώς δυναμιτίζει τα θεμέλια του ευγενούς αθλήματος, ο Νίμαν μηνύει επίσης τον μεγαλύτερο και εγκυρότερο ιστότοπο σκακιού, τον Chess.com, ο οποίος δημοσίευσε έρευνα η οποία  δείχνει  ότι πιθανότατα ο Αμερικανός νεοεισελθών στην ελίτ του αθλήματος είχε κλέψει σε περισσότερα από 100 διαδικτυακά παιχνίδια.

Ο Νίμαν λέει ότι οι καταγγελλόμενοι συνεννοήθηκαν για να καταστρέψουν τη φήμη του και την και τον βιοπορισμό του.

Οι δικηγόροι του Chess.com λένε ότι δεν υπάρχει «καμία αξία» στους ισχυρισμούς του Νίμαν.

Στην μήνυσή του, ο 19χρνος Νίμαν, κατηγορεί τον Κάρλσεν λίγο πολύ για σκευωρία με στόχο το κέρδος, καθώς λέει  ότι ξεκίνησε μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του σε συνεργασία με την online εταιρεία σκακιού Carlsen Play Magnus και το Chess.com, το οποίο συμφώνησε να αγοράσει το Play Magnus.

Ζητά αποζημίωση «για να ανακάμψει από τις καταστροφικές ζημιές που οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν στη φήμη, την καριέρα και τη ζωή του δυσφημώντας τον κατάφωρα και συνεννοούμενοι παράνομα για να τον βάλουν στη μαύρη λίστα του επαγγέλματος στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του», αναφέρει  η μήνυση.

Οι δικηγόροι του Chess.com απέρριψαν τους ισχυρισμούς και δήλωσαν ότι η εταιρεία ανυπομονεί «να ξεκαθαρίσει το θέμα αμέσως προς όφελος της ομάδας της και όλων των τίμιων σκακιστών».

Ο Κάρλσεν δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Νίμαν μηνύει επίσης τον Grandmaster Χικάρου Νακαμούρα  ότι επανέλαβε δημοσίως τις καταηγορίες κατά τη μετάδοση επανάληψη των κατηγοριών κατά τη μετάδοση επίμαχου βίντεο στο Chess.com.

Ο Κάρλσεν θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος σκακιστής όλων των εποχών, αλλά έχασε από τον Νίμαν σε μια παρτίδα τον Σεπτέμβριο.

Ο 31χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής κατηγόρησε τον Νίμαν ότι έκλεβε και υποστήριξε ότι η άνοδός του στον κόσμο του σκακιού ήταν πολύ γρήγορη για να είναι πιστευτή.

Αλλά απ’ την πλευρά του ο Νίμαν δήλωσε πως ο Κάρλσεν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ήττα και θέλησε να καταστρέψει τη φήμη του έφηβου παίκτη και να εξασφαλίσει ότι ο Νίμαν δεν θα τον κερδίσει ξανά.

Ούτε ο Carlsen ούτε το Chess.com προσκόμισαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις κατηγορίες τους για κλέψιμο στη διάρκεια της επίμαχης παρτίδας.

Σε μια έρευνα 72 σελίδων που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο, το Chess.com κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Νίμαν πιθανότατα έχει κλέψει  σε περισσότερα από 100 διαδικτυακά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων για χρηματικό έπαθλο.

Η ανάλυσή του συνέκρινε τις κινήσεις του με εκείνες που προτείνονται από υπολογιστές – οι οποίοι είναι καλύτεροι στους υπολογισμούς κινήσεων από τους ανθρώπους – και εξέτασε την πιθανότητα των αποτελεσμάτων του, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Ο Νίμαν έχει παραδεχθεί  ότι είχε κλέψει σε άτυπα παιχνίδια στον ιστότοπο όταν ήταν 12 και 16 ετών, αλλά είπε ότι δεν το είχε κάνει ποτέ σε αγωνιστικές παρτίδες πάνω στη σκακιέρα με τους παίκτες πρόσωπο με πρόσωπο.

Μετά τις κατηγορίες για εξαπάτηση, το Chess.com απαγόρευσε στον Νίμαν να παίζει στις δημοφιλέστατες  ηλεκτρονικές διοργανώσεις του ιστοτόπου αλλά και σε τουρνουά που είναι χορηγός το Chees.com.

Η αγωγή του Νίμαν αφήνει να εννοηθεί ότι η απόφασή του να στραφεί νομικά κατά του Κάρλσεν έγινε κατόπιν πίεσης από τον Κάρλσεν, του οποίου η εταιρεία Play Magnus αγοράζεται για 83 εκατομμύρια δολάρια από το Chess.com.

«Ο Κάρλσεν, έχοντας εδραιώσει τη θέση του ως «Βασιλιάς του Σκακιού», πιστεύει ότι όταν πρόκειται για σκάκι, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να ξεφεύγει από αυτό», ανέφερε η μήνυση.

Η “ιστορική παρτίδα” και το χάος που προκάλεσε

Όταν ο Μάγκνους Κάρλσεν και ο Χανς Νίμαν κάθισαν να παίξουν μεταξύ τους τον Σεπτέμβριο στον τρίτο γύρο του σκακιστικού τουρνού Sinquefield Cup, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν το χάος που θα εκτυλισσόταν.

Ο 19χρονος Νίμαν,  παίκτης με τη χαμηλότερη βαθμολογία στο τουρνουά, αντιμετώπιζε έναν άνδρα που κυριαρχεί στο σκάκι για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Κάρλσεν ήταν μέχρι εκείνη τη μέρα αήττητος σε 53 παρτίδες στο κλασικό σκάκι και είχε το πλεονέκτημα ότι έπαιζε λευκά – άρα είχε τον πρώτο λόγο στις κινήσεις.

Αλλά αν ο Νίμαν πτοήθηκε, δεν το έδειξε. Αφού ακύρωνε με σιγουριά το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης, ανέκτησε σταδιακά την δυνατότητα ελέγχου της παρτίδας. Αντιμετωπίζοντας μια δύσκολη άμυνα στο τέλος του παιχνιδιού, ο Κάρλσεν παραπαίει και σύντομα παραιτείται ευρισκόμενος σε απελπιστική θέση.

Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό – αλλά τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα ακολουθούσε.
Λίγο μετά το παιχνίδι, ο Κάρλσεν αποχώρησε από το τουρνουά χωρίς εξηγήσεις, παρά το γεγονός ότι απέμεναν άλλοι έξι γύροι – μια ουσιαστικά άνευ προηγουμένου κίνηση στο κορυφαίο επίπεδο του σκακιού.

Καθώς οι σχολιαστές, οι παίκτες και οι οπαδοί προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί είχε παραιτηθεί, ο Κάρλσεν δημοσίευσε ένα tweet που περιελάμβανε ένα βίντεο με τον παγκοσμίου φήμης προπονητή ποδοσφαίρου Ζοζέ Μουρίνιο να λέει : «Αν μιλήσω, θα έχω μεγάλο μπελά».

 

Το μήνυμα θεωρήθηκε ευρέως ότι εγείρει υποψίες για εξαπάτηση. Δεν προσκομίστηκαν  στοιχεία, ούτε κατονομάστηκε ο Νίμαν, αλλά το συμπέρασμα φαινόταν ξεκάθαρο.

Στη συνέχεια, στις 8 Σεπτεμβρίου, το Chess.com, η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα του παιχνιδιού, επιβεβαίωσε ότι είχε αποκλείσει τον Νίμαν για εξαπάτηση στον ιστότοπο .

Καθώς οι πιο απίθανες θεωρίες στροβιλίζονταν, ο Νίμαν παραδέχτηκε ότι εξαπάτησε στο διαδίκτυο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, σε ηλικία 12 και 16 ετών, χρησιμοποιώντας υπολογιστή, αλλά αρνήθηκε ότι έκλεψε πάνω στη σκακιέρα – θεωρείται ως πολύ πιο σοβαρό παράπτωμα – λέγοντας ότι ήταν ακόμη και έτοιμος να παίξει γυμνός για να αποδείξει την αθωότητά του.

Συνέχισε κατηγορώντας τον Carlsen, το Chess.com και τον πιο ακολουθούμενο streamer σκακιού στον κόσμο, Χικάρου Νακαμούρα, ότι προσπάθησαν να καταστρέψουν την καριέρα του.
«Αν θέλουν να γδυθώ τελείως, θα το κάνω», είπε ο Niemann.

“Δεν με νοιάζει, γιατί ξέρω ότι είμαι καθαρός. Θέλετε να παίξω σε ένα κλειστό κουτί με μηδενική ηλεκτρονική μετάδοση, δεν με νοιάζει. Είμαι εδώ για να κερδίσω και αυτός είναι ο στόχος μου “.

Εν τω μεταξύ ολόκληρος ο κόσμος του σκακιού παγκοσμίως άκουγε θεωρίες για τον τρόπο με τον οποίο πιθανόν να έκλεψε ο Νίμαν: χρήση λογισμικου, δονούμενες πρωκτικές χάνδες… όλα ήταν παρόντα στις θεωρίες. Ωστόσο, η κατάσταση δεν ήταν αστεία. Κι αυτό συνεχίζει να αποδεικνύεται.

 

 

Mε πληροφορίες από BBC

Σάλος στην ελίτ του σκακιού: 19χρονος έκλεψε τη νίκη απ’ τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν; Με πρωκτικές χάντρες και τεχνητή νοημοσύνη! [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: