Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας; Θα είναι ένα μικρό “περιστατικό” ή κάτι άλλο;

FILE PHOTO: O υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Σε μια εποχή που η Ρωσία απειλεί την ακεραιότητα της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ήπειρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του ΝΑΤΟ με άκρως εχθρική ρητορική και ενέργειες.

Τα παραπάνω αναφέρει ο αρθρογράφος της σημαντικής αμερικανικής ιστοσελίδας 19fortyfive, Σταύρος Ατλαμάζογλου. Ο τίτλος αναφέρεται στην πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τον τελευταίο καιρό, ο Τούρκος πρόεδρος ταγίπ Ερντογάν (Tayyip Erdogan) έχει προχωρήσει σε πλήρη επίθεση κατά της Ελλάδας σε όλη τη διεθνή σκηνή, χρησιμοποιώντας ακόμη και την πρόσφατη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για να προβάλει τα επιχειρήματά του.

Ο Τούρκος ηγέτης κατηγορεί την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε το 1923 μετά το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922.

Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί σκληρή αμυντική πολιτική,  αντικρούοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις και προτρέποντας σε σύνεση.

Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει στρατεύματα στα νησιά και υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει μια δύναμη εισβολής έτοιμη και προετοιμασμένη ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και την εργαλειοποίηση μεταναστών από την Άγκυρα, για να πιέσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παραχωρήσεις.

Για τον περιστασιακό παρατηρητή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου, η λεκτική διαμάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ηγετών δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι δύο χώρες έχουν μια εχθρότητα που χρονολογείται τουλάχιστον 800 χρόνια πριν.

Το 1996, οι δύο χώρες παραλίγο να μπουν σε πόλεμο για την κυριαρχία του κολπίσκου των Ιμίων στο Αιγαίο Πέλαγος. Η έγκαιρη επέμβαση των ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα απέτρεψε έναν πόλεμο, αλλά όχι πριν από τη συντριβή ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σκοτώνοντας και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Στη συνέχεια, το 2020, οι δύο χώρες παραλίγο να οδηγηθούν σε πόλεμο, όταν ο Erdogan αμφισβήτησε την κυριαρχία της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), αναπτύσσοντας ένα πλοίο έρευνας μέσα σε αυτήν.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος καταγράφει τους λόγους, για τους οποίους μπορεί να γίνει πόλεμος:

Και οι δύο χώρες έχουν εκλογές το επόμενο καλοκαίρι. Αλλά οι επιδόσεις του Erdogan δεν φαίνονται καθόλου καλές. Η ανακόλουθη οικονομική διαχείριση του τελευταία έχει καταστρέψει την τουρκική οικονομία, ενώ οι ενέργειές του στη διεθνή σκηνή έχουν αποξενώσει την Τουρκία από τους δυτικούς συμμάχους και εταίρους της.

Ο Erdogan αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter. Επίσης, προκαλεί σκόπιμα προβλήματα στη Σουηδία και τη Φινλανδία και καθυστερεί την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία θεωρείται όλο και περισσότερο ως ταραχοποιός που συνεργάζεται πολύ στενά με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα. Αν δεν υπήρχε η στρατηγική θέση της χώρας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δύση θα είχε «παρατήσει» την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Erdogan εκτός εξουσίας μετά από 20 χρόνια. Ως ηγέτης που έχει καθορίσει τη σύγχρονη Τουρκία, ο Erdogan δεν θα φύγει εύκολα από την εξουσία, αφού επέζησε από ένα πραξικόπημα το 2016, στο οποίο απάντησε ενισχύοντας το αξίωμα του προέδρου.

Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Erdogan να επιδιώξει μια περιορισμένη κρίση ή στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, για να αποσπάσει την προσοχή του εγχώριου κοινού και να κερδίσει δημοτικότητα στον τουρκικό λαό – μια συνταγή πολύ παλιά. Αλλά εκεί ακριβώς είναι η πραγματική απειλή.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος εξετάζει εάν θα πρόκειται για ένα μικρό «περιστατικό» ή για έναν πλήρη πόλεμο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι το να μιλάμε για περιορισμένη κρίση δεν είναι πλέον ακριβές. Βεβαίως, οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ήταν άνετα και μάλιστα έλεγαν ότι ένας πόλεμος με την Τουρκία θα περιοριζόταν σε ένα νησί ή σε έναν όρμο και θα τελείωνε σύντομα μετά από διεθνή διπλωματική επέμβαση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συνέβη το 1996.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πλέον. Η Ελλάδα έχει αλλάξει το δόγμα της και είναι έτοιμη να δώσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε όλη την περιοχή των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τις δύο πλευρές να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό.

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, εάν η Άγκυρα πιστέψει ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από ένα «περιστατικό» που θα διαρκούσε λίγες ημέρες ή μια εβδομάδα και θα έδινε στον Erdogan εκείνο το μείγμα εγχώριας δημοτικότητας και διεθνούς σεβασμού που τόσο απεγνωσμένα επιθυμεί, ενώ στην πραγματικότητα, η Αθήνα είναι έτοιμη να δώσει έναν αρμόζων, αμυντικό πόλεμο σε όλο το πεδίο της μάχης και με κάθε μέσο σε περίπτωση επίθεσης.

Στη διεθνή πολιτική, η κατανόηση της κατάστασης τους αντιπάλου είναι κρίσιμη και αυτή τη στιγμή, ο Erdogan δεν φαίνεται να κατανοεί την Ελλάδα και την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα. Και αυτή είναι μια επικίνδυνη συνταγή.

Σταύρος Ατλαμάζογλου είναι αρθρογράφος Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του 19FortyFive, αμυντικός δημοσιογράφος με ειδίκευση στις ειδικές επιχειρήσεις, βετεράνος του Ελληνικού Στρατού (έχει υπηρετήσει στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών και στο Αρχηγείο Στρατού) και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

ΠΗΓΗ: 19fortyfive – Could Greece and Turkey Really Go to War?

Ο σύμβουλος Εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου εκτάκτως στην Τουρκία: Απαιτεί διάλογο και διπλωματία για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: