Πολλαπλό ενδιαφέρον επενδυτικών ταμείων για νοσοκομεία στην Κύπρο- Ανησυχίες αρμοδίων για δημιουργία μονοπωλίων

Γενική άποψη νοσοκομείου pixabay.com




Δεκάδες αιτήσεις για δημιουργία νέων νοσοκομείων στην Κύπρο έχει δεχθεί τα τελευταία τρία χρόνια το υπουργείο Υγείας και μάλιστα αρκετές από αυτές έχουν υποβληθεί από δικηγορικά γραφεία για λογαριασμό ξένων επενδυτών.

Την ίδια ώρα, η εξαγορά μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για δημιουργία μονοπωλίου, το οποίο ενδεχομένως, όπως λέχθηκε χθες στη Βουλή, να πλήξει οικονομικά τον ευρύτερο τομέα της Υγείας στραγγαλίζοντας τα μικρότερα κυρίως νοσοκομεία του τόπου και καθορίζοντας ακόμα και τη λειτουργία του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ.

Στη συζήτηση που άρχισε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι επισημάνσεις της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί αφού κλήθηκε να εξετάσει συγκεκριμένες αιτήσεις για αδειοδότηση.

Συγκεκριμένα, η ΕΠΑ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος, «έχει ήδη μελετήσει την περίπτωση του νοσοκομείου ”Απολλώνειο” το οποίο έχει εξαγοραστεί από επενδυτικό ταμείο και έχει δώσει την άδεια της». Αυτή τη στιγμή, είπε, διερευνάται η εξαγορά δεύτερου νοσοκομείου στη Λευκωσία («Αρεταίειο») και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει δεσμεύσεις ή μπορεί και να απορρίψει μια αίτηση, όπως αυτές που ερευνήθηκαν ή βρίσκονται υπό διερεύνηση και τόνισε πως εάν η ΕΠΑ απορρίψει μια αίτηση και δεν δώσει την άδειά της, η όλη διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Όπως είπε, την επιτροπή προβληματίζει το κατά πόσον πρέπει να μελετηθεί η περίπτωση των δύο νοσοκομείων στο πλαίσιο της «επαρχίας» (αφού τα δύο νοσηλευτήρια βρίσκονται στη Λευκωσία) ή σε παγκύπρια βάση και συμφώνησε με τις τοποθετήσεις βουλευτών οι οποίες είχαν προηγηθεί, λέγοντας πως εάν δημιουργηθεί μονοπώλιο και εάν ένα επενδυτικό ταμείο αποκτήσει «δεσπόζουσα θέση» ενδεχομένως αυτό να προκαλέσει προβλήματα και στη διαπραγματευτική δύναμη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αφού τα νοσηλευτήρια αυτά λειτουργούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Επεσήμανε ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τόσο τον αριθμό των νοσοκομείων που εξαγόρασε ή προτίθεται να εξαγοράσει το εν λόγω επενδυτικό ταμείο, όσο και ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών (έναντι του συνόλου των κλινών στην Κύπρο), που διαθέτουν τα νοσηλευτήρια αυτά. Σημείωσε καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο Ταμείο έχει δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και σε άλλους τομείς της οικονομίας στην Κύπρο και όχι μόνο στον τομέα της Υγείας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η «δεσπόζουσα θέση» από μόνη της δεν αποτελεί ζήτημα, αλλά θέμα αρχίζει να προκύπτει από τη στιγμή που παρατηρείται κατάχρηση της θέσης αυτής.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η οποία ανέφερε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί δεκάδες αιτήσεις για δημιουργία νέων νοσοκομείων στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι αρκετές αφορούν ξένους επενδυτές. Το 2019, είπε, υπεβλήθησαν 4 αιτήσεις, το 2020 άλλες 7, ενώ το 2021 και το 2022 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ακόμα 28, κάποιες εκ των οποίων υπεβλήθησαν από δικηγορικά γραφεία για λογαριασμό επενδυτών ή επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά την εξαγορά μεγάλων νοσηλευτηρίων της Κύπρου από επενδυτικά ταμεία, ανέφερε ότι προς το παρόν το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε μόνο για μια περίπτωση.

Τόσο από πλευράς βουλευτών όσο και από πλευράς άλλων συμμετασχόντων στη συνεδρίαση τέθηκε με αρκετά έντονο τρόπο στη συζήτηση το ενδεχόμενο, η δημιουργία μονοπωλίου στον τομέα της Υγείας να πλήξει τη διαπραγματευτική ικανότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και εκφράστηκε η ανησυχία ότι είναι πολύ πιθανό το όποιο επενδυτικό ταμείο να αποκτήσει τόση δύναμη, ώστε να ασκεί και πολιτική υγείας στο νησί επιβάλλοντας τις δικές του θέσεις ακόμα και για την κατανομή του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ.

Με πληροφορίες από philenews.com
Κύπρος Λευκωσία

Καμία απόφαση για αεροπορική σύνδεση Ρωσίας – κατεχομένων επιμένει η Ζαχάροβα: Δεν αλλάζουμε τη θέση μας για το Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: