Ο Ρίσι Σούνακ είναι νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας: Δεν βρέθηκε αντίπαλος * Οι 5 κρίσιμες επιλογές που έχει μπροστά του

File photo: Ο Ρίσι Σουνάκ, e;inai o 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. EPA, NEIL HALL




Τελικά δεν χρειάστηκαν καν εσωκομματικές εκλογές και ο Ρίσι Σούνακ, ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής και πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον, αναδείχθηκε αδιαμφισβήτητος 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Πένι Μόρντοντ, η μοναδική υποψήφια που είχε απομείνει για τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών, έπειτα και από τη χθεσινή απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον, αποσύρθηκε με τη σειρά της από την κούρσα, ανοίγοντας οριστικά στον Σούνακ τον δρόμο προς το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Έτσι, λίγες ημέρες έπειτα από την παραίτηση της Λιζ Τρας, οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν, με τον 42χρονο ινδικής καταγωγής να γίνεται ο πέμπτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, χωρίς να χρειαστεί εσωκομματική ψηφοφορία στους κόλπους των Τόρις.

Αλλά ως 57ος πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα προσγειωθεί … σε μια κυβέρνηση που θα παλεύει με μερικές από τις χειρότερες οικονομικές αναταραχές σε καιρό ειρήνης.

Μέσα σε λίγες μέρες από την ανάληψη των ηνίων της εξουσίας , θα αντιμετωπίσει μια σειρά από σκληρές αποφάσεις με τεράστιες συνέπειες για τις απλές οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Σούνακ: Η προτεραιότητά μου η οικονομική σταθερότητα 

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ σήμερα το απόγευμα στην πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών υπό την ηγεσία του.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

ΦΟΡΟΙ

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εσωκομματικής αναμέτρησης  για την ηγεσία των Τόρις κατά της Λιζ Τρας, ο Σουνάκ τάχθηκε ενάντια στα σχέδιά της να προχωρήσει σε άμεσες φορολογικές περικοπές, προειδοποιώντας ότι θα πυροδοτούσαν  περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Είπε ότι ήθελε να διατηρήσει την άνοδο κατά 1,25% στην Εθνική Ασφαλιστική για να βοηθήσει στην εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του ΕΣΥ.

Όμως, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του μίνι προϋπολογισμού έχει ακυρωθεί, ο εν αναμονή πρωθυπουργός πιθανότατα θα θελήσει να αποφύγει περισσότερη σύγχυση.

Αν και είναι εξαιρετικά προσεκτικός για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό και να μην τονώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο Σουνάκ πιθανότατα θα περιορίσει την προοπτική μελλοντικών φορολογικών περικοπών.

Το καλοκαίρι, κατά την πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία, υποσχέθηκε να μειώσει τον βασικό συντελεστή φόρου εισοδήματος από 20 σε 16 μονάδες  μέχρι το τέλος της θητείας επόμενης Βουλής, άρα το 2029 το αργότερο.

Και δεσμεύτηκε να μειώσει αμέσως τον ΦΠΑ από τους λογαριασμούς ενέργειας.

Αλλά – έχοντας επίγνωση ότι οι αγορές προσβλέπουν σε αυτόν για να μειώσουν το τεράστιο σωρό χρέους της Βρετανίας – είναι απίθανο οι φορολογικές περικοπές να είναι στην κορυφή της λίστας υποχρεώσεων του Σουνάκ.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Μια κρίσιμη απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα για το πόσο θα αυξηθούν τα επιδόματα.

Η Λιζ Τρας προσέβλεπε σε άνοδο 6% , αλλά οι βουλευτές της ήθελαν να συνδεθεί μια τέτοια αυξηση με τον πληθωρισμό, που σημαίνει αύξηση 10,1%.

Ενώ ο Σουνάκ θέλει να κάνει οικονομίες, δεν θα θέλει να πολεμήσει με τους οπαδούς του τις πρώτες του εβδομάδες στην εξουσία.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα επιλέξει να αυξήσει τις πληρωμές Universal Credit και άλλα επιδόματα κατά περίπου 10,1%τον επόμενο Απρίλιο.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σύντομα αναμένεται να ληφθεί και απόφαση για τις συντάξεις. Μετά από πολλές παλινωδίες, η Τρας τελικά συμφώνησεοι πληρωμές των συντάξεων να αυξηθούν επίσης κατά 10,1% ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Ενώ ο Σουνακ θα μπορούσε να επιλέξει να αλλάξει τακτική – στοχεύοντας στη στήριξη των πιο ευάλωτων συνταξιούχων αντί να δίνει χρήματα σε εύπορους συνταξιούχους – η πολιτική αντίδραση θα ήταν τεράστια.

Ο Σουνάκ έχει επίσης ορκιστεί να χρησιμοποιήσει το μανιφέστο του 2019 ως εντολή για τη διακυβέρνηση, της οποίας η διατήρηση της τριπλής κλειδαριάς ήταν εμβληματική υπόσχεση.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να καλύψει μια μαύρη τρύπα 40 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά, ο Σουνάκ μπορεί να ζητήσει από τα υπουργεία να σφίξουν το ζωνάρι.

Όλοι οι προϋπολογισμοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν συμπίεση και  η υπόσχεση της Τρας να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ θα μπορούσε να απορριφθεί.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΜΑΔΑ

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Σουνάκ θα είναι η συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου του. Ο Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να παραμείνει υπουργός Οικονομικών για να εξασφαλίσει σταθερότητα στην αγορά.

Ο Γκραντ Σαπς θα μπορούσε επίσης να παραμείνει υπουργός Εσωτερικών και ο Τζέιμς Κλέβερλι ως υπουργός Εξωτερικών.

Αλλά ο επερχόμενος πρωθυπουργός θα έχει να κάνει ένα ξεκαθάρισμα για να κάνει χώρο  στους δικούς του.

Φίλοι όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο Όλιβερ Ντόουντεν, και ο Ρόμπερτ Τζέρνικ είναι όλοι στη σειρά για να επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο.

 

Με πληροφορίες από Reuters, The Sun, BBC

Πλουσιότερη κι απ’ τον βασιλιά: Η Αξάτα Μέρθι, είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του εν αναμονή πρωθυπουργού Σούνακ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: