Ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει «ναι» στο τελεσίγραφο Μενέντεζ για τη Σαουδική Αραβία και «όχι» στο βέτο του γερουσιαστή για την Τουρκία: Γιατί άραγε; (video)

FILE PHOTO: US President Joe Biden stands after addressing a virtual audience attending the Summit on Fire Prevention And Control, at the White House in Washington, DC, USA. EPA, JEMAL COUNTESS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη βοήθεια που προσφέρει στη Ρωσία μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου, σε συμφωνία και με άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ (OPEC Plus).

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι ο κ. Μπάιντεν αρνείται να συναντηθεί με τον πρίγκηπα διάδοχο στο περιθώριο της συνόδου των G20, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί, στις 16 και 17 Νοεμβρίου. Βεβαίως, πολλά λένε οι αξιωματούχοι, από τα οποία, μερικές φορές επιβεβαιώνονται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ορθά πράττει και είναι σωστή η συμπεριφορά του απέναντι στη Σαουδική Αραβία, αλλά πάλι έχουμε και στην περίπτωση αυτή «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Διότι δεν γίνεται η Αμερική να σκέφτεται την τιμωρία του Ριάντ και να μην ασκεί την ίδια πολιτική και για άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, που επίσης συναγελάζονται με τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Ποιο είναι το «αμάρτημα» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν; Και γιατί είναι μεγαλύτερο από αυτό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σπάει το δυτικό εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας, εκμεταλλευόμενος τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να πλουτίσει βασικά ο ίδιος.

Η Τουρκία έχει αρνητικό «ρεκόρ» στο θέμα των κυρώσεων. Η οικογένεια του Ερντογάν και η συμμορία των φίλων του είχαν κερδίσει δισεκατομμύρια βοηθώντας το Ιράν να πουλά λαθραία πετρέλαιο έναντι χρυσού, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης η τράπεζα HalkBank συμμετείχε στη συνωμοσία παραβίασης του εμπάργκο εναντίον του Ιράν, και βεβαίως κερδοσκοπούσε ξεπλένοντας τα βρώμικα χρήματα του Ερντογάν.

Η κίνηση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος τηρεί εχθρική στάση έναντι του πανίσχυρου βασιλείου. Ο πρώτος λόγος αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο γερουσιαστής πιστεύει πως η Σαουδική Αραβία δεν είναι πιστός σύμμαχος, όπως και η Τουρκία.

Πιστεύει ότι το Ριάντ απλά εκμεταλλεύεται την Αμερική. Και βεβαίως, συνεχίζει να μην αποδέχεται την ατιμωρησία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι. Ως γνωστό, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πλήρωσε μερικά δισεκατομμύρια στον Ερντογάν για να «κλείσει» την υπόθεση της τραγικής δολοφονίας.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν ανάγκη το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, και ο πρόεδρος Μπάιντεν έσπευσε τις προάλλες στο Ριάντ για να συναντήσεις τους ηγέτε της χώρας, βασικά τον μπιν Σαλμάν, διότι αυτός διοικεί το βασίλειο. Προχώρησαν σε συμφωνίες, που δεν τηρεί ο πρίγκηπας διάδοχος, ο οποίος άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τον Πούτιν «προδίδοντας» την Αμερική.

  • Ο κ. Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει μέχρι τέλος την εισήγηση του κ. Μενέντεζ και να επιβάλει κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία, εάν συνεχίσει τον συντονισμό με τη Μόσχα για τον ενεργειακό στραγγαλισμό, ιδιαίτερα της Ευρώπης.

Αλλά, ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων απαιτεί τα ίδια και αυτά και για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Και ο κ. Μπάιντεν, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κάνουν ότι δεν βλέπουν, δεν ακούν. Οι περιπτώσεις της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας είναι οι ίδιες και απαράλλακτες. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να τις αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο.

Ούτε η Τουρκία, ούτε η Σαουδική Αραβία υπήρξαν ποτέ πιστοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκμεταλλεύθηκαν τη στρατηγική θέση των χωρών τους και η ιστορία αποδεικνύει ότι αρκετές φορές πρόδωσαν την Αμερική. Και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές. Να θυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία πραγματοποιήθηκε, εναντίον των ΗΠΑ, με τη συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ουάσιγκτον πληρώνει τις λανθασμένες πολιτικές της και με την Άγκυρα και με το Ριάντ. Και πολύ φοβούμαι ότι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Ο εξοπλισμός των δύο αυταρχικών ηγετών με αμερικανικό πολεμικό υλικό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής και κατ’ επέκταση της Δύσης…

Το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να ακολουθήσει τον κ. Μενέντεζ και να απορρίψει τα αιτήματα και της Τουρκίας, και της Σαουδικής Αραβίας. Διαφορετικά, και ειδικά στην περίπτωση της Τουρκίας, θα ενισχύσει στρατιωτικά μία χώρα που απειλεί την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της Μεσογείου.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Αλεξανδρούπολη φοβίζει, εκτός από τον Ερντογάν, και τον Πούτιν: Στοχεύουν τη Θράκη, αλλά οι Αμερικανοί δεν …βλέπουν, δεν άκουσαν! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: