Η Αλεξανδρούπολη φοβίζει, εκτός από τον Ερντογάν, και τον Πούτιν: Στοχεύουν τη Θράκη, αλλά οι Αμερικανοί δεν …βλέπουν, δεν άκουσαν! (video)

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) with Russian President Vladimir Putin (R) during their meeting on the sidelines of the 6th Summit of the Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) in Astana, Kazakhstan, 13 October 2022. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τον έχει «φρικάρει» η Αλεξανδρούπολη τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Καθημερινά ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στην ελληνική πόλη, που αναδεικνύεται σε εμπροσθοφυλακή των Αμερικανών στην περιοχή και που φαίνεται ότι ήδη καλύπτει αμερικανικές δράσεις, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε αναγκαστικά να περάσουν από τον Βόσπορο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Η στρατιωτική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, που θα ακολουθήσει την πώληση του λιμανιού σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, ανησυχεί υπερβολικά τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος βλέπει και μία υποβάθμιση της βάσης του Ινσιρλίκ.

Μετά το σικέ πραξικόπημα, ο Ερντογάν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να τον ανατρέψουν και ότι η συγκεκριμένη βάση έπαιξε βασικό ρόλο στον σχεδιασμό της επίθεσης της 16ης Ιουλίου 2016.

  • Βέβαια, δεν έχουν έτσι τα πράγματα και όλα τα παραπάνω τα εντοπίζει κανείς στη σφαίρα της φαντασίας του ισλαμο-εθνικιστή προέδρου της Τουρκίας. Όμως, δυστυχώς, το θέμα είναι τι πιστεύει αυτός, και όχι η αλήθεια, καθώς ακόμα κυβερνά τη χώρα και απειλεί γειτονικά κράτη.

Μία δήλωση του μετά τη συνάντηση με τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, ήρθε να προστεθεί στις πολλές που κάνει για την Αλεξανδρούπολη.

Εκμεταλλευόμενος την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία, ο Ερντογάν τοποθετήθηκε με τρόπο που πάλι δείχνει ότι στο μυαλό του βρίσκεται πάντα η Αλεξανδρούπολη. Είπε τα εξής:

«Δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν. Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ο σημαντικότερος τόπος για αυτήν την επιχείρηση».

Το γεγονός και μόνο ότι σκέφτεται να συνεργαστεί με τον Πούτιν, ο οποίος φυσικά τον χρησιμοποιεί εναντίον του ΝΑΤΟ, για να κατασκευάσουν κέντρο διανομής φυσκικού αερίου στην (ανατολική φαντάζομαι εννοεί) Θράκη είναι από μόνο του πρόκληση τεράστιου μεγέθους για τους Αμερικανούς, οι οποίοι -και αυτοί- ζουν στο δικό τους φανταστικό κόσμο τους.

Εκτός του Ερντογάν, εδώ και καιρό, παραπονείται για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και η ρωσική πλευρά. Σχετικές αναφορές έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις και επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και επί της σημερινής. Οι Ρώσοι έχουν κάνει διαβήματα στην Ελλάδα, καθώς γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία του αμερικανικού πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία πέρασε από τη συγκεκριμένη πολη.

Ο Ερντογάν …διάνθισε τις δηλώσεις του και με τις γνωστές απειλές:

  • «Βλέπουμε βέβαια -είπε ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας- τι συμβαίνει και τι κάνουν (εννοεί οι Έλληνες) στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας δίνουν κανέναν φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Αφήστε τον να σκεφτεί», (προφανώς εννοεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο δείχνει ότι αδικαιολόγητα μισεί).

Οι συζητήσεις στους διπλωματικούς κύκλους αφορούν ακριβώς αυτή την απειλή του Ερντογάν. Το ερώτημα είναι αν θα την υλοποιήσει. Και εάν το πράξει, που θα κτυπήσει. Στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία αναφέρεται συχνά, ή στα νησιά;

Πρώτα απ’ όλα, μόνο ο Ερντογάν γνωρίζει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Απ’ εκεί και πέρα ο καθένας κάνει την ανάλυση του και καταλήγει στα συμπεράσματα του.

Αυτή τη στιγμή, οι Αμερικανοί και όλοι οι Δυτικοί εκτός της Τουρκίας, είναι αφιερωμένοι στην αντιμετώπιση της Ρωσίας. Οι νίκες των Ουκρανών στα διάφορα μέτωπα προκαλούν αισιοδοξία, γι’ αυτό και οι Αμερικανοί συνεχίζουν να αυξάνουν την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Όμως, ένα κτύπημα του Ερντογάν στο Αιγαίο θα προκαλούσε τεράστιο ρήγμα στο ΝΑΤΟ και θα αποσυντόνιζε τους Δυτικούς στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Μία τουρκική επίθεση στα ελληνικά νησιά θα ήταν το καλύτερο δώρο προς τον αυταρχικό Πούτιν. Και ίσως άλλαζε εντελώς τη δυναμική της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ακόμα και να χάριζε τη νίκη στη Μόσχα.

Σίγουρα, γίνονται διαβουλεύσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών με την ‘Αγκυρα για να αποφευχθεί ένας πόλεμος. Αλλά, δεν γίνεται «δουλειά» αν οι διαβουλεύσεις γίνονται με τον τρόπο που μίλησε στους Τούρκους δημοσιογράφους η κ. Έρικα Όλσον, υπεύθυνη για τα θέματα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μίλησε φοβικά και με ένα υπέρμετρο σεβασμό, στα όρια της δουλικότητας, προς την Τουρκία, που δεν τον αξίζει, λέγοντας στην ουσία αναλήθειες. Η χώρα του Ερντογάν κυρία Όλσον δεν είναι μία καλή σύμμαχος της Αμερικής. Το ανάποδο συμβαίνει… Και το Τμήμα που διευθύνεται στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους.

Κατά τα άλλα, οι γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον, πάλι στην Αθήνα και τη Λευκωσία θα τρέχουν για βοήθεια…

Για να κλείσουμε, όμως, όπως αρχίσαμε. Με τον Ερντογάν. Όταν ρωτήθηκε από τους πιστούς του δημοσιογράφους στον αεροπλάνο της επιστροφής από το Καζακστάν, αν δήθεν «υπάρχει όριο που η υπομονή ξεχειλίζει», έδωσε την εξής απάντηση:

«Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία. Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;» ρώτησε ο ισλαμιστής ηγέτης.

Βεβαίως, εξαρτάται και τι θα συναντήσουν όταν …έρθουν -και αν έρθουν- οι στρατιώτες του. Αν και το βασικό ερώτημα είναι αν θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Αυτά…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν είναι ο “Δούρειος Ίππος” του Πούτιν μέσα στη Δυτική Συμμαχία: Ο Μενέντεζ δεν πρόκειται να αλλάξει τη γνώμη του… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: