Ο Μπόρις «ψήνει» τον Ρίσι να τον στηρίξει για το come back: Στο 14% πέφτουν οι Συντηρητικοί στις δημοσκοπήσεις

UK newspapers speculate over a possible return of power to former British prime minister Johnson at a store in London, Britain 21 October 2022. EPA, ANDY RAIN




Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον, κι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, ο Ρίσι Σούνακ, δυνητικοί αντίπαλοι στην κούρσα για τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, συναντήθηκαν χθες Σάββατο το βράδυ, κατά πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων του BBC και της Sunday Times.

Ο κ. Τζόνσον και ο κ. Σούνακ, η παραίτηση του οποίου οδήγησε εντέλει σε αυτή του πρώην πρωθυπουργού, δεν έχουν ακόμη ριχτεί επίσημα στην κούρσα-αστραπή των Συντηρητικών για την ανάδειξη νέου ηγέτη του κόμματος, έπειτα από την παραίτηση της Λιζ Τρας, που έμεινε μόλις 44 ημέρες στην εξουσία.

Ο κ. Τζόνσον επέστρεψε χθες το πρωί στο Λονδίνο μετά τις διακοπές του στην Καραϊβική, εξέλιξη που ενέτεινε τη σεναριολογία για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Συνάντησε τον κ. Σούνακ για να συζητήσουν σχετικά με τον αγώνα για τη διαδοχή της κυρίας Τρας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC.

Κατά το ρεπορτάζ της συνήθως καλά πληροφορημένης Sunday Telegraph, συζήτησαν το ενδεχόμενο «κοινής» υποψηφιότητάς τους για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «εμφυλίου πολέμου» των Τόρις.

Πέραν των κυρίων Σούνακ και Τζόνσον, το μοναδικό άλλο όνομα που έχει ακουστεί ως τώρα είναι αυτό της Πένι Μόρντοντ, που επισημοποίησε την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο την Παρασκευή.

Ο Τζέιμς Ντάντριτζ, σύμμαχος του κ. Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε την Παρασκευή πως ο πρώην πρωθυπουργός του είπε «θα το κάνουμε, είμαι έτοιμος».

Αποχωρώντας από το κοινοβούλιο την 20ή Ιουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον είχε πετάξει τη φράση «Hasta la vista, baby!».

Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο πέμπτος από το 2016, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η δημοσκόπηση People Polling για λογαριασμό της Telegraph δείχνει πως το Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται στη χαμηλότερη πρόθεση ψήφου όλων των εποχών, με 14 μονάδες έναντι 53 του Εργατικού Κόμματος (Labour) -δηλαδή διαφορά 39 ποσοστιαίων μονάδων.

Με τα δεδομένα αυτά οι Τόρις ξέρουν πως η νίκη των επόμενων εκλογών όλο και απομακρύνεται. Όμως σημασία για τους ίδιους και την χώρα έχει το παρόν. Η Λιζ Τρας έφυγε εξαιτίας της οικονομικής της πολιτικής και της αντίδρασης που είχαν οι αγορές, οι επενδυτές και η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) και σίγουρα το κόμμα δεν αντέχει ένα ακόμα «φιάσκο».

Άρθρο των Financial Times σήμερα παρατηρεί ότι αγορές, επενδυτές αλλά και Συντηρητικοί βουλευτές φοβούνται ακόμα και το άκουσμα του ονόματος Τζόνσον. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αν βγει νικητής η χώρα θα οδηγηθεί σε βαθύτερο πολιτικό και οικονομικό χάος με τον βετεράνο συντηρητικό βουλευτή Σερ Ρότζερ Γκέιλ να προβλέπει ότι αν ο Τζόνσον βγει νικητής «θα ψάχνουμε τον Ιανουάριο καινούριο πρωθυπουργό».

Επισημαίνεται ότι μόλις χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διατήρησε το βαθμό Aa3 αλλά έβαλε αρνητικό πρόσημο στις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας ενώ οι αγορά των κρατικών ομολόγων συνέχισε να καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Λονδίνο, United Kingdom

Υπερ-φιλελεύθεροι, ευρωσκεπτικιστές, ξεροκέφαλοι: Πώς μία δράκα ακραίων ζηλωτών του Brexit ανατίναξε τη Βρετανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: