Μόνο ο λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας: Όχι συνέχιση των συνομιλιών “από ‘κεί που έμειναν”

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η τελευταία πολιτική θέση της πλειοψηφίας της κομματικής ηγεσίας και ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και του ΑΚΕΛ είναι μία. Για να σωθεί η Αμμόχωστος και για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση, πρέπει να εξευρεθεί λύση.

Και λύση θα εξευρεθεί μόνο με συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, δηλαδή, όπως λένε, ένα βήμα πριν από τη λύση.

Τα Μέτρα Οικοδόμησς Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ για επανέναρξη των συνομιλιών για διάσωση της Αμμοχώστου. Ιδιαίτερα οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ διατυμπανίζουν ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για συνέχιση των συνομιλιών για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα, για να μην χαθεί το κεκτημένο των συγκλίσεων και το πλαίσιο Γκουτέρες.

  • Αυτή η θέση είναι μια ωραιοποίηση της τραγικότητας του αδιεξόδου. Και ο πιο αδαής και αισιόδοξος έχει αντιληφθεί, ότι θα εξευρεθεί λύση μόνο αν αποδεχτούμε τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς.

Αλλά μπορούμε να ρωτήσουμε: Πού μείναμε, όταν οι συνομιλίες διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά; Ποιες είναι οι αποδεχτές συγκλίσεις, που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να μπορούμε να συνεχίσουμε; Ποιες είναι οι πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, που αποτελούν ευαγγέλιο της λύσης για το ΔΗΣΑΚΕΛ;

Οι απαντήσεις μπορούν να βρεθούν στις ανακοινώσεις και τα πρακτικά του ΟΗΕ για τις συνομιλίες, που έχουν δημοσιευτεί.

Ο Γενικός Γραμματέας (Γ.Γ.) του ΟΗΕ αποφάσισε τη διακοπή των συνομιλιών, όταν ο Τσαβούτογλου δήλωσε, ότι δεν αποτελούσε δική του θέση ο τερματισμός των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων, θέση που ο Γ.Γ. πίστεψε ότι θα γινόταν αποδεκτή αν την πρότεινε ο ίδιος. Τη θέση αυτή τη διέσπειρε εσκεμμένα και ο συνωμότης Έϊντε ως ορθή, για να ξεγελάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρώτο κρατούμενο για την παραμονή στρατευμάτων και τις εγγυήσεων.

Δεύτερο κρατούμενο είναι οι συγκλίσεις. Αυτές οι συγκλίσεις δεν είναι τίποτε άλλο, παρά οι απαράδεκτες υποχωρήσεις του Δημήτρη Χριστόφια (Δ.Χ.) το 2013 για δύο συνιστώντα κράτη και του Νίκου Αναστασιάδη (Ν.Α.) το 2014, που τις έκαμε όταν ο Έϊντε τον ξεγέλασε, ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων.

  • Οι υποχωρήσεις αυτές είναι κυρίως η εκ περιτροπής προεδρία και η προτεραιότητα για την ιδιοκτησία των περιουσιών από τους σφετεριστές και άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις που τις κατοχύρωσε το πλαίσιο Γκουτέρες.

Τρίτο κρατούμενο είναι το πλαίσιο Γκουτέρες. Είναι η κατοχύρωση των απαράδεκτων υποχωρήσεων του Ν.Α. Φυσικά γίνονται και αναφορές στις εγγυήσεις, τα στρατεύματα, τους Τούρκους υπηκόους, αλλά όλες περιέχουν εποικοδομητικές ασάφειες, που οι Τούρκοι τους κάνουν διαφορετική ανάγνωση.

Φυσικά η πολύχρονη πείρα μας βεβαιώνει, ότι αν αρχίσουν οι συνομιλίες η πλευρά μας θα δεχτεί πιέσεις και για άλλες υποχωρήσεις για να επανέλθει η Τουρκία στις συνομιλίες και στο πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ.

Κάποιοι υποψήφιοι για την προεδρία αποδέχονται το πλαίσιο Γκουτέρες και το υπογράφουν ως στρατηγική συμφωνία, αποδέχονται τις «συγκλίσεις» και τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Έχουν αυτή τη δυνατότητα και αυτό το δικαίωμα, εφόσον τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν την ίδια θέση.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (Ν.Χ.) αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες για συζήτηση. Αυτό η θέση είναι κάτι καλύτερο, από την αποδοχή του.

  • Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) κατά τεκμήριο θα είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες. Θα έχει δικαίωμα να υποβάλλει και να αποδέχεται προτάσεις για να φτάσει σε λύση.

Από τώρα όμως καλούμε όλους τους υποψηφίους να περιλάβουν μέσα στο πρόγραμμά τους και μίαν θέση, που δεν θα έχουν δικαίωμα να παραβούν. Πρέπει να δεσμευτούν, ότι σε όποια συμφωνία καταλήξουν και αποδεχτούν, είτε ως τελική λύση, είτε ως ενδιάμεση συμφωνία, θα την παρουσιάσουν στο λαό και να ζητήσουν την έγκριση του με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα.

Η δήλωση αυτή πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένη και να μην έχουν δικαίωμα να την διαφοροποιήσουν. Ο κυπριακός λαός πρέπει να πει το τελευταίο ΝΑΙ ή ΟΧΙ για τη λύση. Μόνο ο λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.).

Γιατί αυτή θα είναι η επωδός οποιασδήποτε συμφωνίας, που θα είναι αποτέλεσμα των συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ένα “διάβημα”, τα κλαψουρίσματα και τα άσφαιρα: Γιατί η ΠΑΕΕΚ δεν προπονείται στο ΓΣ Πράξανδρος;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: