Η Κύπρος οφείλει να προστατεύσει την Παιδεία και να στείλει σπίτι τους όσους τη βλάπτουν: Η περίπτωση ενός υποψηφίου

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Κείμενο:
Κύπρο-Αμερικανού Καθηγητή Επικοινωνίας

Αναμφίβολα, η παγκόσμια Παιδεία έχει πληγεί αισθητά τις τελευταίες δεκαετίες. Η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας οδήγησε την κοινωνία με ένα κινητό στο χέρι και όχι γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εγωκεντρισμού και την εξασθένιση της ομαδικότητας. Ότι χειρότερο για μια υγιή Παιδεία.

Δυστυχώς, οι πιο πάνω παράγοντες αλλά και τόσοι άλλοι, οδήγησαν την κοινωνία σε μονοπάτια που εκμηδενίζουν την πρόσβαση στα αξιακά μονοπάτια των δεκαετιών του ’60, ’70, 80, ίσως και ’90. Ο κόσμος άλλαξε, οι ρυθμοί τρελάθηκαν, η μελαγχολία “μονοπωλεί”, τα σπίτια, τα σχολεία και οι βιβλιοθήκες “αδειάζουν” μέρα με τη μέρα. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Κύπρος, το φαινόμενο αυτό είναι έντονο και σίγουρα λυπηρό.

Το κάθε κράτος έχει την ευθύνη να κτίσει Παιδεία. Μια Παιδεία, που θα είναι λειψή αν δεν έχει το “Εμείς” στο επίκεντρο της δομής της. Η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού ξεκινά από την ίδια την οικογένεια και μετά εμπλέκει την Πολιτεία, τους νόμους, τους θεσμούς και τους χειρισμούς αυτής.

  • Οι χειρισμοί αυτοί δεν μπορούν να είναι άλλοι από την δημιουργία ρόλων στα παιδιά, από τη νηπιακή ηλικία (μέσω του “παραγωγικού βιογραφικού”). Όπου τα παιδιά θα ξεκινήσουν να παιδεύονται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής, οδηγώντας τα στον ορθό δρόμο και στην αποφυγή επικίνδυνων μονοπατιών (όπως bullying, ναρκωτικές ουσίες, βία, μελαγχολία κ.λπ.).

Πιο πάνω αναφέρθηκε ο ρόλος της Πολιτείας, ο ρόλος αυτών που εκλέγονται από το λαό για να τον εκπροσωπήσει και να βάλουν τα θεμέλια του μέλλοντος. Πόσοι, ποιοι και πόσο εργάζονται προς την ορθή κατεύθυνση; Πόσοι, ποιοι και πόσο προστατεύουν τους θεσμούς, τις αξίες και φυσικά την καρδιά της Πολιτείας, την κάθε οικογένεια χωριστά και ως σύνολο;

Η Κύπρος ταλαιπωρείται με σωρεία σκανδάλων, διαφθοράς και ενός ανεπαρκούς συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης, του οποίου οι αδυναμίες φάνηκαν στο διάστημα της πανδημίας. Κι ενώ ο κόσμος περιμένει να δει μια ομαδική προσπάθεια διόρθωσης τους, εντούτοις βλέπει πολλούς να επιδίδονται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης τους. Λυπηρό!

Λυπηρό να βλέπεις μενόμενους πολιτικούς να αναλώνουν όλο τους το είναι, με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο και με μοναδικό στόχο να “σκοτώσουν” τις ιδέες του άλλου και όχι να “γεννήσουν” ιδέες και λύσεις για το καλό της κοινωνίας που τους εξέλεξε με τη ψήφο της.

Λυπηρό να βλέπεις μενόμενα μέσα εμημέρωσης να αναλώνουν όλο τους το είναι, με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο και με μοναδικό στόχο να αποδομήσουν τον “άλλο” και όχι να προβάλουν μια αντικειμενική και ωφέλιμη για το λαό δημοσιογραφία. Πάντα φταίνε οι “άλλοι”; Σχετικό άρθρο ΕΔΩ.

Πόσοι διερωτήθηκαν “γιατί κτυπάνε ΕΝΑΝ συγκεκριμένο υποψήφιο και όχι κάποιον άλλο”; Ίσως γιατί αυτός θέλει να κάνει κάποια πράγματα; Ίσως γιατί η δική του υποψηφιότητα ενώνει το λαό και χαλάει τα κομματικά σχέδια κάποιων ξεροκέφαλων που “έγραψαν” το λαό στα παλιά τους τα παπούτσια;

  • Είναι κατανοητό και σεβαστό γιατί ο (υπό συνεχή “πόλεμο”) υποψήφιος δεν έδωσε και δεν δίνει προεκτάσεις. Από την πρώτη στιγμή κρατά χαμηλούς τόνους, κινείται με αξιοπρέπεια και απλά αφήνει τη λάσπη στους άλλους με υπομονή και πραότητα. Κι αυτό είναι από μόνο του σημείο ορθής Παιδείας.

Η Κύπρος οφείλει να προστατεύσει την Παιδεία της και όσους πασχίζουν να την προστατεύσουν. Οφείλει επίσης να στείλει σπίτι τους όσους τη βλάπτουν, με αλυσιδωτές προεκτάσεις για όλη την κοινωνία και το μέλλον της!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Φταίει ο “άλλος”: “Πολιτικοί” που δεν ξέφυγαν αυτής της κακής νοοτροπίας, ας μην διερωτούνται για τα ποσοστά τους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: