Οι ανθρωποθυσίες των Μάγια στο σπήλαιο του μεσονυκτίου τρόμου: Αγριο τελετουργικό με μπλε κορδόνια στα δόντια των θυμάτων

Στιγμιότυπο από βίντεο του Nat Geo Travel στο twitter




Πάνω από 15 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, η Σπηλιά του Μεσονυκτίου Τρόμου στην Μπελίζ, αυτής μικρής ανεξάρτητης χώρας στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής, εξακολουθεί να παρέχει τεκμήρια για ανθρωποθυσίες στον θεό της βροχής των Μάγια, πριν από μια χιλιετία.

Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε για ταφές κατά την Κλασική περίοδο των Μάγια (250 έως 925 μ.Χ), και το βάφτισαν έτσι το 2006 κάποιοι ντόποιοι όταν κλήθηκαν να διασώσουν έναν τύπο που παγιδεύτηκε εκεί στην προσπάθειά του να κάνει πλιάτσικο.

Η νέα έρευνα και το εύρημα έκπληξη

Αυτές τις ημέρες, ένα τριετές ανασκαφικό έργο από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα από 10.000 οστά που αποκαλύφθηκαν στο σπήλαιο ανήκαν σε τουλάχιστον 118 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είχαν ενδείξεις τραύματος, το οποίο τους προκλήθηκε τη στιγμή του θανάτου.

 

Για να βουτήξουν βαθύτερα στις τελευταίες στιγμές των θυμάτων, οι ερευνητές δεν εξέτασαν γενικώς τα οστά αλλά το στόμα των θυσιασθέντων, ερευνώντας την ασβεστοποιημένη πλάκα από τα δόντια τους, γνωστή ως οδοντική πέτρα.

Ομως η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο International Journal of Osteoarchaeolog, ανέδειξε μερικές περίεργες μπλε ίνες που είχαν προσκολληθεί στα δόντια τουλάχιστον δύο εκ των θυμάτων.

 

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Amy Chan, αρχαιολόγος που εργάζεται στη διαχείριση πολιτιστικών πόρων, ξεκίνησε την ανάλυσή της για τα δόντια του Σπηλαίου, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια ενδιαφερόμενη αρχικά να αντλήσει πληροφορίες για την οδοντική υγεία των θυμάτων.

«Αφού βρήκα ελάχιστα περιστατικά οδοντικής παθολογίας, με ενδιέφερε να προσδιορίσω ποια τρόφιμα κατανάλωναν τα θύματα», δήλωσε στο LiveScience.

Η οδοντική πέτρα μπορεί να διατηρήσει μικροσκοπικά κομμάτια φαγητού που έτρωγε κάποιος -όπως γυρεόκοκκους, άμυλα και φυτόλιθοι, που είναι ανοργανοποιημένα μέρη φυτών. Eτσι η Τσαν ανέξυσε έξι από τα δόντια και τα έστειλε προς εραστηριακή έρευνα στο Ινστιτούτο Παλαιολογικής Ερευνας στο Κολοράντο. Αυτό που ανακαλύφθηκε ήταν ότι τα δείγματα περιείχαν κυρίως ίνες βαμβακιού και ότι αρκετές από αυτές ήταν βαμμένες με έντονο μπλε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: