Itzam Kokaj Bahlam 350 μ.Χ.: Ο μυστηριώδης βασιλιάς των Μάγια θαμμένος μαζί με το «θεό των καταιγίδων»- Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για το μαγευτικό πολιτισμό [videos]

FILE PHOTO A handout picture made available by the Mayan Cultural and Natural Heritage Foundation (Pacunam) generated by optical remote sensing with a laser of technology LiDar, in the Maya Biosphere Reserve, Guatemala EPA/PACUNAM / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το βαθύ πράσινο των κομματιών νεφρίτη για το πρόσωπο, το λευκό των κοχυλιών Spondylus για τα μάτια και τα δόντια.

Η συναρπαστική και μυστηριώδης μάσκα νεφρίτη που βρέθηκε σε ένα τάφο που ανακαλύφθηκε χάρη στη χαρτογράφηση με λέιζερ στη ελάχιστα γνωστή αλλά προφανώς εκπληκτική τοποθεσία του Chochkitam στη Γουατεμάλα θα μπορούσε να ξαναγράψει μέρος της ιστορίας των Μάγια.

Το National Geographic αφηγείται την ιστορία με ένα άρθρο της Erin Blakemore που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Ruben Salgado Escudero. Στην πραγματικότητα, η ανακάλυψη πιστοποιεί τη θρησκευτική αφοσίωση και τη βασιλική διαδοχή στην αρχή της κλασικής περιόδου των Μάγια, πριν από περίπου 1.700 χρόνια, αλλά δίνει επίσης αξιοπιστία σε μια ολοένα και πιο διαδεδομένη θεωρία σύμφωνα με την οποία οι βασιλιάδες των Μάγια της εποχής μπορεί να ήταν μισθοφόροι των δυναστειών των ακόμη πιο ισχυρών μεσοαμερικανών. «Είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα», λέει ο αρχαιολόγος και εξερευνητής του National Geographic Francisco Estrada-Belli που έκανε την ανακάλυψη με την ομάδα του.

Περιτριγυρισμένη από το τροπικό δάσος Petén και πλημμυρισμένη από πεσμένα φύλλα, φοίνικες και κομμάτια πέτρας, η τοποθεσία Chochkitam δυστυχώς δεν έχει γλιτώσει από την άθλια δράση των ταφικών ληστών.

Αλλά η ομάδα του Francisco Estrada-Belli, ο οποίος είναι καθηγητής στο Middle American Research Institute στο Tulane University και ειδικός στις προκλασικές και κλασικές περιόδους των Μάγια, παρατήρησε ένα σημείο που προφανώς είχαν σωθεί από το πλιάτσικο και αποφάσισε να σκάψει για περισσότερα από επτά μέτρα μέσα σε μια πυραμίδα, που πιστεύεται ότι είναι πραγματική, στον μνημειακό πυρήνα της πόλης.

Το εύρημα τους αντάμειψε: ένα κρανίο, μερικά δόντια και ένα πέτρινο κουτί σε σχήμα κιβωτίου με προσφορές όπως ένα βάζο , μεγάλα κοχύλια από αχιβάδα, πολλά θραύσματα οστών και ένα σύνολο κομματιών γυαλισμένου νεφρίτη που η Estrada-Belli ανακατασκεύασε αμέσως ως μάσκα νεφρίτη. με σπειροειδή μάτια και κοφτερά δόντια από κέλυφος.

Μέσω των χαρακτικών στα οστά, οι μελετητές μπόρεσαν να δώσουν ένα όνομα στον μυστηριώδη θαμμένο βασιλιά (Itzam Kokaj Bahlam που πιθανότατα βασίλεψε στην πόλη γύρω στο 350 μ.Χ.) και στη θεότητα που αντιπροσωπεύεται στη μάσκα (Yax Wayaab Chahk G1, ο θεός των Μάγια των καταιγίδων, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «μάγος του θεού της πρώτης βροχής»).

Αν και δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο σχετικό με κατάσταση υποτέλειας στην τοποθεσία, «όλα υποδηλώνουν – καταλήγει η Estrada-Belli – ότι ήταν βασιλιάς των Μάγια μιας κοινότητας που ήταν μέρος ενός δικτύου στη σφαίρα επιρροής των Tikal και Teotihuacán, των δύο μεγαλύτερων μεσοαμερικανικών πόλεων και με μεγαλύτερη επιρροή από το σχετικά απομακρυσμένο Chochkitam».

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Οι δύο πρώτες ελληνίδες σουφραζέτες: Η ιστορία των αδελφών Τσιώμου από τη Θεσσαλονίκη στις ιστορικές για τα γυναικεία δικαιώματα εκλογές το Δεκέμβριο του 1930 [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: