H εγκληματική γερμανική μακαριότητα για το ρωσικό φυσικό αέριο: «Ολα καλά, για πάντα» έλεγαν 4 μήνες πριν από τον πόλεμο

FILE PHOTO: H πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος με τον όπως αποδεικνύεται …ισόβιο Ρώσο Πρόεδρο το μακρινό 2007. EPA, Michael Urban POOL




Η γερμανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε την Πέμπτη μια άκρως απόρρητη αξιολόγηση ασφαλείας για τον αγωγό Nord Stream 2.

Η αξιολόγηση συνετάχθη το 2021 και αποδεικνύει ότι τέσσερις μόνον μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου το Βερολίνο ισχυριζόταν ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός δεν επρόκειτο ποτέ «να τεθεί σε κίνδυνο από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 26ης Οκτωβρίου 2021, εγκρίθηκε τις τελευταίες ημέρες της απερχόμενης κυβέρνησης της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, κυβέρνηση στην οποία ο σημερινός ηγέτης της Γερμανίας Όλαφ Σολτς διεδραμάτισε καίριο ρόλο ως αντικαγκελάριος.

Η αμφιλεγόμενη γερμανική αξιολόγηση αναδεικνύει μία εξαιρετικά αφελή άποψη, σχολιάζιε το Politico, gια τους κινδύνους που εγκυμονούσε η βαριά εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία αυξανόταν συνεχώς όλα τα χρόνια πριν από τον πόλεμο που κήρυξε η Μόσχα.

Απέρριπτε μάλιστα τις ανησυχίες κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2 (σχεδιασθείς για να μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία) θα αύξαινε τον κίνδυνο ενεργειακού εκβιασμού από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Συνολικά, η αξιολόγηση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση πιστοποίησης (για τη λειτουργία του Nord Stream 2) δεν έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Ένωση με φυσικό αέριο», όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

«Για την γερμανική κυβέρνηση όσο και για τις γειτονικές αγορές, ο κίνδυνος σοβαρών βλαβών στην ασφάλεια εφοδιασμού λόγω αποτυχίας μεμονωμένων υποδομών εφοδιασμού εισαγωγών είναι πολύ περιορισμένος», προσέθετε το κυβερνητικό έγγραφο.

Η εκτίμηση βεβαίως διαψεύδεται από την τρέχουσα διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία και την επακόλουθη έλλειψη φυσικού αερίου που αναγκάζει τώρα το Βερολίνο να υιοθετήσει ένα τεράστιο, άνευ προηγουμένου, πακέτο ελάφρυνσης της τιμής του φυσικού αερίου ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να προστατεύσει νοικοκυριά και εταιρείες από την σαρωτική άνοδο των τιμών.

Σε άλλο πλανήτη…

Αντίθετα, το έγγραφο υποστήριζε ότι ο Nord Stream 2 επρόκειτο να «αυξήσει την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής φυσικού αερίου παρέχοντας ένα πρόσθετο απόθεμα χωρητικότητας σε τη ζήτηση αιχμής».

Η αξιολόγηση εξέταζε μεν κάποια σενάρια στα οποία η Ρωσία θα μείωνε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά ταξινομούσε έναν τέτοιο κίνδυνο ως πολύ χαμηλό, τονίζοντας ότι «οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία στη Γερμανία θα ήταν αξιόπιστες για δεκαετίες, ακόμη και σε εποχές πολιτικής έντασης».

Επιπλέον, το έγγραφο της αξιολόγησης τόνιζε ότι οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο ή η Γαλλία, θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το 71% των ροών ρωσικού φυσικού αερίου εάν χρειαζόταν. Ούτε αυτό έγινε.

Η κυβερνητική εισήγηση απέρριπτε τις ανησυχίες ότι ο ρωσικός κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου Gazprom θα παραβίαζε ποτέ τις συμβάσεις παράδοσης ή τη νομοθεσία της ΕΕ, υποδηλώνοντας ότι οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν απλώς να παρέμβουν και να συζητήσουν με τους Ρώσους,.

Και αυτός ο ισχυρισμός απεδείχθη λανθασμένος εκ των υστέρων.

Ο τσαμπουκάς του Spiegel 

Η δημοσίευση της εκρηκτικά λανθασμένης αξιολόγησης κατέστη δυνατή μόνον αφότου δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού Spiegel ζήτησαν πρόσβαση στο έγγραφο και απείλησαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση στα δικαστήρια εάν δεν δημοσίευε τον φάκελο.

Όμως η χρονική στιγμή της δημοσίευσης είναι πολύ προβληματική και για τον Σολτς.

Και αυτό διότι ο Γερμανός Καγκελάριος μόλις την περασμένη Τρίτη δήλωνε ότι «ήταν πάντα σίγουρος» ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε τις προμήθειες ενέργειας «ως όπλο».

Δεν μετανιώνω…

Απαντώντας στα όσα αποκαλύπτονται, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μετανιώνει για την ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε κατά τα 16 χρόνια της εξουσίας της, την πολιτική δηλαδή που κατέστησε τη Ρωσία σε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου της χώρας της και άφησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από το ρωσικό αέριο. (Για την τοποθέτηση της Μέρκελ δείτε περισσότερα εδώ).

Με πληροφορίες από Politico: Only 4 months before war, Germany claimed Russian gas pipeline posed no risk

Απαξιώνει πλήρως το Παρίσι την πρόταση Πούτιν για “κόμβο” αερίου στην Τουρκία: Η Ευρώπη απεξαρτάται από το Ρωσικό αέριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: