Απαξιώνει πλήρως το Παρίσι την πρόταση Πούτιν για “κόμβο” αερίου στην Τουρκία: Η Ευρώπη απεξαρτάται από το Ρωσικό αέριο

FILE PHOTO : Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν EPA, MOHAMMED BADRA , POOL




Ο “κόμβος φυσικού αερίου” στην Τουρκία που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την εξαγωγή αερίου προς την Ευρώπη “δεν έχει κανένα νόημα”, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες που προέρχονται από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

“Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς η δημιουργία νέων υποδομών που θα επέτρεπαν την εισαγωγή περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου”, υπογράμμισε το Ελιζέ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό  πως η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε να οικοδομηθεί εκεί αυτό που αποκάλεσε κόμβο προμηθειών.

«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το ζήτημα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν στην Αστάνα.

Ο Πούτιν πρότεινε για πρώτη φορά χθες, Τετάρτη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μείζονα κόμβο αερίου στην Τουρκία ανακατευθύνοντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα από εκρήξεις. Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν αυτές τις εκρήξεις ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν πει ακόμη ποιος πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω απ’ αυτές.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΓ 
Ελλάδα Αθήνα 

Ενεργειακή κρίση στην Γερμανία: Μόλις 4 μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μέρκελ δεν ανησυχούσε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: