Για τη φασιστική αναβίωση πρέπει κανείς να κοιτάξει προς τη Μόσχα του Πούτιν και όχι στη Ρώμη της Μελόνι, γράφει η Financial Times

Local people watch a live broadcast of Russian President Vladimir Putin’s speech after a ceremony to sign treaties on new territories’ accession to Russia in downtown Luhansk, Ukraine, 30 September 2022. EPA, STRINGER




Άρθρο γνώμης του Timothy Garton Ash στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times, στο πλαίσιο του οποίου -και με αφορμή την πρόσφατη νίκη της Τζόρτζιας Μελόνι (Meloni) στην Ιταλία- υποστηρίζει ότι, παρόλο που ορισμένοι Ιταλοί αντιμετωπίζουν με συμπάθεια την εποχή του Mussolini, οι αληθινοί φασίστες βρίσκονται αλλού.

Γράφει πως, εάν κανείς θέλεις να αναζητήσει την αναβίωση του φασισμού θα πρέπει να κοιτάξει προς τη Μόσχα και όχι τη Ρώμη.

Με τη νίκη της Giorgia Meloni των Αδελφών της Ιταλίας, οι ακροατές του ραδιοφώνου του BBC ενημερώθηκαν ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο θα οδηγούσαν στον «πρώτο ακροδεξιό ηγέτη της μετά τον Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Mussolini)».

Είναι αλήθεια ότι, ως νεαρή γυναίκα, η Meloni υπήρξε παθιασμένη οπαδός ενός νεοφασιστικού κόμματος και κάποτε συνελήφθη στην κάμερα να χαρακτηρίζει τον Mussolini ως «τον καλύτερο πολιτικό των τελευταίων 50 ετών». Αλλά το να την παρουσιάζουμε σήμερα ως εθνικό ηγέτη σε απευθείας γραμμή από τον Mussolini είναι μια δημοσιογραφική υπερβολή, υποστηρίζει ο συντάκτης.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι πάρα πολλά από τα ιστορικά χαρακτηριστικά του φασισμού μπορούν να εντοπισθούν στη Ρωσία του Putin. Η κρατικά οργανωμένη λατρεία του ενιαίου ηγέτη. Η καλλιέργεια μιας βαθιάς αίσθησης ιστορικής δυσαρέσκειας. 

H κατήχηση της νεολαίας και η δαιμονοποίηση του εχθρού. Η προπαγάνδα του μεγάλου ψέματος — στην περίπτωση του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) ότι οι Ουκρανοί είναι φασίστες. Μια ιδεολογία κυριαρχίας ενός λαού έναντι ενός άλλου:  για τον Putin οι Ουκρανοί δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, είναι απλώς μια παραλλαγή των Ρώσων. Και πάνω απ’ όλα η πρακτική της σκληρής καταστολής στο εσωτερικό και της γενοκτονικής βίας στο εξωτερικό.

Χάνουμε κάτι σημαντικό για την κατανόηση του πλήρους φάσματος της  σύγχρονης δεξιάς πολιτικής αν απαγορεύσουμε στον εαυτό μας να μιλάει για φασισμό, όπως θα κάναμε αν απορρίπταμε οποιαδήποτε αναφορά στον κομμουνισμό όταν συζητούσαμε για την αριστερή πολιτική, σημειώνει με νόημα ο συντάκτης.  Με όλες τις αναγκαίες επιφυλάξεις, μπορούμε επομένως να μιλήσουμε για ρωσικό φασισμό.

Τόσο ο Μπερλουσκόνι (Berlusconi) όσο και ο άλλος εταίρος του συνασπισμού της Meloni, ο Ματεό Σαλβίνι (Matteo Salvini) της Λέγκας, έχουν μιλήσει με θαυμασμό για τον Putin.

Ευτυχώς, η γυναίκα που προορίζεται να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή της για μια ενωμένη δυτική στάση ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

«Είναι ένα μέτρο του πόσο έχουμε απομακρυνθεί από τη μεθυστική ευρωπαϊκή αισιοδοξία των αρχών της δεκαετίας του 2000 το γεγονός  ότι τώρα βασιζόμαστε σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο μετανεοφασιστή ηγέτη για να μας βοηθήσει να νικήσουμε έναν φασίστα δικτάτορα», σημειώνει εν κατακλείδι ο συντάκτης.

ΠΗΓΗ: Financial TimesTimothy Garton Ash – For a fascist revival look to Moscownot Rome

Επιχειρηματίας προσφέρει 10 εκατ. λίρες: Βρετανοί βουλευτές καλούνται στην Ελλάδα για άσκηση πίεσης για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: